Locul saptamanii: Geamia Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pana la finele anilor '50, bucurestenii puteau admira Geamia Bucuresti in Parcul Carol, insa in prezent ea se afla intre doua blocuri din zona Eroii Revolutiei-Pieptanari. Am fost pe acolo intr-o zi de vineri, cu ocazia slujbei, dar locasul de cult poate fi vizitat zilnic.

Minaretul Geamiei se poate vedea de pe Calea Serban Voda, in spatele unui magazin, insa odata ce ai intrat pe strada Constantin Manescu trebuie sa te apropii ca sa vezi restul geamiei, mascata partial de cladirile vecine, copacii din curte si o sala de rugaciune ridicata in anii '90.

geamie geamie

Intrand in curte, am intalnit mai multi barbati spalandu-se pe maini si picioare, in dreapta unei banci pe care se aflau prosoape. Ritualul ii ajuta sa fie curati "in fata lui Allah", mi-a explicat un credincios. Slujba a inceput pe la 13:00 si a durat pana in jur de 14:30. Imamul Osman Aziz a oficiat serviciul in limba araba, insa predicile au fost in turca si romana.

in timpul slujbei salaat

Barbatii stateau asezati pe covor, unii "turceste", insa la un moment dat toti s-au ridicat in picioare pentru a efectua miscarile Salaat-ului. Imamul sta in mihrab, o firida care indica directia Meccai, fiind "strajuit" de un soi de amvon numit minbar. Am putut urca si la etaj, rezervat de obicei femeilor, intrucat acestea nu vin la Geamia Bucurestiului decat pentru sarbatorile mari.

In Bucuresti exista 9500 de musulmani, din care 3000 turco-tatari, potrivit imamului Aziz Osman. Comunitatea mi s-a parut diversa, cu barbati imbracati mai modest alaturi de altii la cravata. In curte am auzit turca, araba, romana si o limba care, judecand dupa sonoritate si fizionomia vorbitorilor, parea din zona India/ Pakistan/ Bangladesh.

La finalul slujbei lumea s-a adunat in fata Geamiei, unde toti am primit o delicioasa saorma la chifla. Masa este servita in fiecare vineri si le atrage si pe cersetoarele crestine din zona.

Un locas "mutat" de comunisti


Cadou al primului rege roman, Geamia fusese inaugurata in 1906 in actualul parc Carol (pe atunci, Expozitia Generala/ Nationala Romana). Comparand aceasta fotografie din 1906 cu alta de mai tarziu, poti trage concluzia ca arhitectura locasului din parc s-a schimbat, insa imamul sustine contrariul.

... ,,,,

Cladirea a stat 50 de ani printre barci si lebede, insa in 1959 a fost demolata din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. In 1960 a fost reconstruita cu aceeasi arhitectura, pe locul actual, la un kilometru de amplasamentul initial. Dupa 1989 mai multe fundatii musulmane au ridicat alte locase de cult. Insa geamia din Pieptanari este singura "oficiala, recunoscuta de statul roman", dupa cum mi-a declarat imamul (despre disputele din randul musulmanilor romani poti citi aici si aici).

Daca vrei sa gusti un strop din arhitectura si spiritualitatea Orientului, poti vizita locasul in fiecare zi, de la ora 9 pana dupa-amiaza, pe strada Constantin Manescu nr. 4. Slujba are loc vinerea de la 13:30.

Geamie foto steluta popescu
Sursa (foto: Steluta Popescu)

Indiferent de ziua vizitarii trebuie sa te descalti la intrare, iar daca participi la slujba nu ai voie sa circuli prin fata credinciosilor in timpul rugaciunii. Daca esti fata si vrei sa observi slujba, vino mai devreme, imbracata "corespunzator" si cu capul acoperit. Se pare ca tinuta nu este obligatorie daca vizitezi geamia in alta zi, dupa cum se vede din poza de sus.

Mai multe imagini, la Galerie.3 comentarii

Locul saptamanii: Geamia Bucurestiului
gyongy
#1 -

... interesant

... de stiut :) am prieteni, chiar si pe trilulilu :) si tin foarte mult la ei...

Locul saptamanii: Geamia Bucurestiului
ibo
#2 -

frumos

şi eu vreau sa ajung, şi im i plce la musulmani ca sint oameni credincioşi, şi in fiecare ani tin postul!!! BRAVO!!!!!

Locul saptamanii: Geamia Bucurestiului
mora
#3 -

Comentariu nou

Eu am trecut in urma cu o ora pe acolo, deci miercuri la ora 12 si nu era nimic deschis... si nici nu era vreo urma pe om. Nu stiu, poate erau toti/cativa inauntru :)
Din afara nu se pot vedea prea multe, din pacate.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera