Locul saptamanii: Foisorul de Foc, Muzeul Pompierilor (2008)

Citeste aici un update: Foisorul de Foc, Muzeul Pompierilor (2012)
Unul din zece bucuresteni n-a intrat niciodata in Foisorul de Foc si poate si mai putini stiu ca acolo e Muzeul Pompierilor. Cand mai treceti pe acolo, scotociti-va de 2 lei si 4 bani (sic!) si faceti o vizita. Nu va deranjati insa in weekend. Ca o institutie de stat respectabila, muzeul e inchis sambata si duminica (deschis doar pentru grupuri organizate care se anunta dinainte), iar in timpul saptamanii are program intre 8 si 16, care "incurajeaza" vizitarea.
Am revenit la Foisor lunea dimineata. Era deschis si m-a intampinat un gardian-pompier (dupa uniforma).
- Ce doriti?
- As vrea un kilogram de banane, va rog. (nu i-am zis chiar asta, dar era cat pe ce.). Sa vizitez as dori. Deci... un bilet. Si o taxa foto.
- O ce?!
- Sa fac fotografii - am voie?
- Nu.
Evident. De la intrare si pana la iesire am fost condusa de priviri curioase si banuitoare. Probabil ca eram singurul vizitator din ultimii 5 ani. Supraveghetorul care m-a condus la etajul 6 si apoi in jos pe scari la toate celelalte etaje nu a scos nici o vorba (decat cand i-o extrageam cu clestele), desi eu speram sa fi fost muzeograful. Poate chiar era. Jalnica relatia cu publicul.
Avand in vedere ca singura brosura disponibila era una dinainte de '89 (si nu e o exagerare, din pacate), cu utilajele de stingere a incendiilor, zicem mersi ca internetul e mare si ne ajuta cu informatii.

lant de galeti
Cea mai inalta cladire din Bucuresti a fost in secolele 18-19 Turnul Coltei - avea vreo 50 de metri si era folosit in mai multe scopuri: era turn de observatie contra navalitorilor, foisor de foc si clopotnita (avea un clopot de sunat alarma, de vreo 1700 kg, care azi e in clopotnita Manastirii Sinaia).

Turnul Coltei, inainte de 1802, cand a fost pe jumatate stricat de cutremur (sursa foto)
Dupa ce Turnul Coltei a fost demolat in 1888 pentru ca era subred si statea sa cada (alte variante sustin insa ca a fost daramat ca sa se largeasca ulita Coltei -bd. Ferdinand), orasul ramasese fara turn de observare a incendiilor.

Placa de pe fundul foisorului ne spune ca a fost construit de arh. George Mandrea si ca sta acolo din anii 1890-91. Initial construit si ca post de observatie, si ca turn de apa, a ramas doar cu observatia, pentru ca motoarele uzinei de apa nu erau suficient de puternice sa urce apa in rezervor.
A ramas deci post de pompieri (nr. 5) si de localizare a incendiilor pana prin anii 30'-'40, cand pompierii s-au mutat intr-o cazarma noua si a aparut telefonia automata in Bucuresti si era mai usor de anuntat vreun incendiu.
(Despre introducerea telefonului, Muzeul Tehnicii din Iasi ne spune:
"La sfârsitul anului 1877 s-au facut experiente cu aparate telefonice la Fabrica de aparate telegrafice si de semnalizare „Tierich & Leopolder” din Bucuresti. Reteaua telefonica s-a extins în anul 1887, s-a introdus telefonia publica în anul 1896 si telefonia automata in 1936.")


Pe la 1900 Foisorul arata foarte sic, cu brau de caramida rosie si cu ornamente verzi. Azi... cade.
Foisorul are 6 etaje (42 m, zic unele surse, 50 m, zice muzeologul mutalau), in care din 1963 s-a infiintat Muzeul Pompierilor. Arata azi ca si atunci: prafuit, stil de prezentare comunista, neprietenos si foarte plictisitor. Ca multe muzee din Bucuresti, din pacate.

1912
Cuprinde o istorie a activitatii pompieristice, cu ceva machete sau fotografii cu tulumbe, sacale si alte dispozitive vechi, terminand cu trasurile de pompieri. Sunt multe uniforme cam mancate de molii, caschete (frumos pastrate si lustruite), o colectie nesfarsita de decoratii, trese si documente.

pompe si sacale
Destul de interesanta este sectiunea in care se prezinta activitatea belicoasa a stingatorilor de focuri, adica in furtunosul secol 19, cand pompierii au luptat impreuna cu armatele romane ba la 1812, ba la 1848 - din acest an se trage si Ziua Pompierilor, pentru ca pe 13 septembrie 1848 a avut loc o lupta destul de sangeroasa cu turcii pe Dealul Spirii.

autopompa cisterna (1923)
Partea moderna, mai apropiata de vremurile noastre, nu mai este asa de interesanta - vedem cateva machete de masini de pompieri de pe la jumatatea secolului 20, cateva costume ignifuge (cel romanesc pare croit cu barda, cel japonez in schimb e foarte elegant :-), iarasi caschete si uniforme...
Daca va ganditi ca ar fi frumos sa va urcati in foisor ca sa admirati cartierul de sus, suntem de acord - ar fi frumos, daca s-ar putea. Nu e posibil insa, deoarece cade terasa.
Foisorul de Foc si Muzeul Pompierilor se afla pe Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, program de vizitare luni-vineri 8-16, pret bilet 1,02 - 2,04 lei
Fotografiile de epoca sunt din brosura de la muzeu (tiparita inainte de '89 dar pastrata admirabil)
Sursa informatii:
- Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - Muzeul Pompierilor, unde scrie eronat ca programul de vizitare e marti-duminica
- Institutul pentru Memoria Culturala
:)
Eu stau chiar in zona, vad foisorul in fiecare zi dar cu toate astea l-am vizitat maxim de 4-5 ori.
Muzeograf nu cred ca o sa gasiti prin foisor de obicei sunt niste tineri pompieri de cele mai multe ori din provincie, asa ca nu va asteptati la raspunsurile dorite in legatura cu muzeul, care vorba ta Cristina au mai mult rol de gardieni.
In legatura cu pozele in muzeu, daca il intrebi putin de santate si il bagi in seama te lasa :P
se viziteaza!... aha
eu chiar n-am stiut ca se poate vizita, merci de info, ma duc negresit! trec des pe acolo si cand stau la semafor ma uit mereu in sus la el, de parca il vad pentru prima data, de fiecare data. :)
ultima data m-a amuzat ca am vazut tablita aia atarnata cu "atentie pica tencuiala" - pusa pe turn pe la vreo 5 m inaltime de la trotoar si ma gandeam... cine o vede acolo?! pietonii nu merg cu capu pe sus... a, si sus, la ultimul etaj erau luminile aprinse de jur imprejur... invie foisorul? :)
si am mai auzit o legenda care se spune ca in foisor a trait multi ani o babutza... era sefa pe turn, cica, dar daca voi ziceti ca mereu s-a vizitat, mda, ramane poveste...
ce stiu eu despre el???:))
hmm..auzisem o chestie super tare despre foisor:cica era odata restaurant acolo si k la subsol atrageau oamenii ii transau si le serveau clientilor carne de om......voi stiti ceva de asta????
ce stii tu despre el
foisor
Daca nu va suparati, foisorul de foc este un loc public, da muzeu, dar cum restructurarile au fost si vor fi, normal ca nu mai sunt muzeografi, da, intr-un fel aveti dreptate ca par a fi gardieni, sunt cei care pazesc impotriva incendiilor, acolo sunt totusi multe piese importante, piese vechi cu valoare mare, aveti dreptate, dar totusi este un loc ce face parte dintr-o structura militara, este obiectiv militar, deci nu se poate patrunde si fiecare sa face ce vrea, are regim militar.