Locul saptamanii - Fantanile de la Unirii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Fantanile de la Piata Unirii, cojite, carpite si defecte cum sunt ele, au salvat zona Unirii si bulevardul care o intersecteaza de la o moarte sigura - atat de cald, cat si de urat.

fantanile de la unirii

fantanile de la unirii

Istoria lor se leaga de cea a ideii lui Ceausescu de a scapa de centrul istoric vechi al Bucurestiului si de a inalta un mandru oras socialist, dandu-i o glorie arhitecturala megalomana pe care bietul targ nu o vazuse niciodata. Scuza perfecta a fost cutremurul din '77, care a subrezit multe cladiri, ocazie buna ca primul arhitect al tarii sa isi suflece manecile si sa inceapa sa rada tot ce statea in calea maretiei visului.

fantanile de la unirii

fantanile de la unirii

Cartierul nou numit Centrul Civic avea nevoie de o artera principala majora, care avea sa inceapa din exedra (piata semicirculara) ministeriala din fata Casei Poporului (acum Piata Constitutiei) si sa se intinda cale de vreo 5 km pana in rondul Pietei Alba Iulia. Intentionat sa fie mai lat decat Champs Elysees-ul, bulevardul avea sa fie numit "Calea Victoriei (sic) Socialismului", in particular numit, impreuna cu tot complexul civic, Beirut am Dambovita sau Ceausima.

fantanile de la unirii
sursa foto

Drumul a dat o noua directie de dezvoltare orasului pentru ca a schimbat axul original care pleca de la nord spre sud, despicand acum Bucurestiul in cruce, de la est la vest.

Instalarea fantanilor a fost probabil cea mai buna idee a arhitectilor, pentru ca amortizeaza putin betoanele din jur si produc vara o atmosfera suportabila pe plita de ciment de la Unirii.

fantanile de la unirii

Vazand potential in zona, Basescu, in ultimele sale luni la primaria capitalei, a vrut sa le monteze orga de lumini si chiar muzicala. Intentia ducea chiar catre inchiderea traficului in weekend, pentru a o face pietonala. Am ramas cu intentiile bune, pentru ca au trecut de atunci 4 ani si nici Negoita, care a avut si el idei de cosmetizare a zonei fantanilor, nu a facut mare lucru.

fantanile de la unirii

fantanile de la unirii

In mod foarte egoist si probabil cu foarte putina consideratie pentru urbanistica zonei, mi-as dori ca trotuarele si terasele sa se afle pe mijloc, pe lateralele fantanilor, iar traficul sa se mute pe laterale, pentru ca in felul in care sunt acum dispuse, abia daca le mai baga cineva in seama, fie el trecator grabit sau primar cu mandat nou.

fantanile de la unirii

Singurul lucru interesant care li s-a intamplat pana acum fantanilor, in toata cariera lor, a fost proiectul lui Daniel Gont, care sub afimatia imperativa Orasul are nevoie de culoare a colorat in vara anului 2007 apa fantanilor, obtinand reactii ridicol de agresive sau zeflemitoare.

fantanile de la unirii

Surse informatii:
Orase distruse
Bucuresti: Arhitectura si modernitate, de Mariana Celac, Octavian Carabela si Marius Marcu-Lepadat

Vezi foto in galerie
Vezi slideshow cu toate fotografiile
1 comentariu

Locul saptamanii - Fantanile de la Unirii
sara
#1 -

e frumos da nu prea

centrul civic e o porcarie , sau distrus numarate cartiere ffrumoase pt el( izvor, uranus mare parte, piata unirii, spaiul independentei, spaliu unirii, cartierul evreiesc , dudesti, vacaresti ...).Sigur blocurile sunt solide si spatioase , ultracentrale, dar nu-mi place zona asa mult.nu se pot muta trotuarele pt ca apropii mult strada de blocuri, si in plus nu e posibil pt ca exista si niste pomi plantati pe acolo, intardevar ar fi fost superb daca erau su fantanile si pomii si trotuarele pe mijloc, dar blocurile au spatii comerciale jos ( 2 nivele), si prcatic sar bate cap n cap functiunile zonei.prefer magheru sau elisabeta , carol oricand acestei zone, nu mai vb de kiseleff aviatorilor ...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera