Locul saptamanii - Club A

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Probabil unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Bucuresti, Club A este si unul dintre cele mai cu traditie: 36 de ani de muzica, festivaluri si intalniri culturale.

Infiintat in 1969 la initiativa actualului rector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Emil Barbu Popescu, vestitul club a fost pus la punct in subsolul din strada Blanari, din cheta de 35 000 de lei stransa de "toata suflarea Institutului de Arhitectura si nu numai." Cu mobila facuta la fabrica de butoaie si accesorii donate de studenti, clubul si-a inceput activitatea "ca un SRL total privat si anapoda tuturor doctrinelor timpului."

club a1

In anii de comunism clubul a fost "singura insula de normalitate" unde se intalneau principalele figuri ale culturii romane, unde debutau tineri actori, scriitori sau muzicieni in aproape fiecare din serile dedicate unei arte. Disidenti prin activitatea desfasurata in club: proiectii de filme si lecturi de poezii interzise de regim, dezbateri pe teme politice si muzica cu "versuri de ti se facea frica" tinerii de atunci isi amintesc cum pe scena Club A s-a scris mare parte din istoria muzicii rock romanesti, cu Phoenix, Mondial, Rosu si Negru, SemnalM si toate trupele de pe vinilurile de colectie pe care le mai au parintii nostri pe-acasa.

mondial
Mondial - foto de aici

Epoca de glorie a clubului pe care multi o regreta azi este in mare masura sinonima cu perioada comunista cand clubul reprezenta refugiul celor care gandeau altfel decat impunea regimul si care erau uniti de acest lucru dincolo de orice alte preocupari. Si mai mult decat atat este regretul fata de multe valori culturale care s-au format si au crescut in spiritul "generatiei Club A" si care astazi nu mai exista.

Totusi, faptul ca disidenta nu mai este un liant sau numitor comun pentru adevaratele valori este un lucru cel putin pozitiv si asta in conditiile in care Club A manifesta si azi acelasi interes pentru promovarea si sustinerea culturii.

cluba2

Toate evenimentele organizate in Club A - de la festivaluri de muzica si creatie, la serile de literatura, conferinte si rockforumuri -  reusesc sa adune in acelasi mod tineri studenti cu chef de muzica buna si socializare, nume importante ale culturii contemporane sau trupe valoroase care chiar au debutat pe scena clubului.

club a5

Mandru de istoria pe care o are Clubul o si afiseaza in zecile de fotografii expuse in interior.

cluba3

cluba6

De ce auzim insa constant despre Club A ca "nu mai e ce a fost?" Se stie sau nu, la inceputuri, clubul era dedicat exclusiv "arhitecturistilor" asta insemna legitimatie de membru si imposibilitatea de a intra daca nu erai student sau nu aveai un cunoscut care sa iti faciliteze intrarea.

Astazi nu doar ca nu mai exista problema asta insa atmosfera de ampla chefuiala combinata cu probabil cele mai mici preturi la bere din capitala atrag inevitabil tot felul de oameni alaturi de care nu-ti face deosebita placere se petreci. Si DJ-ii s-au mai schimbat, serile de discoteca vin cu muzica "semipreparata" harmalaie si inghesuiala in care nu iti face placere sa revii.

Concertele pe de alta parte, petrecerile tematice si piesele de teatru sunt foarte tari chiar daca uneori usor repetitive (vezi "Monoloagele Vaginului" jucata si rasjucata pe scena din Club)

cluba7

Dupa calendarul scolar, clubul intra in vacanta pe perioada verii si se muta la mare, iar in septembrie "reincepe anul scolar" lucru care s-a intamplat deja cu un party tematic vinerea trecuta.

Sursa info
8 comentarii

Locul saptamanii - Club A
dragos
#1 -

haha

....si mai cred ca in orice istorie a Clubului nu trebuie uitat Mihai de la poarta care nu te lasa sa intri daca nu ii placea de moaca ta sau cum erai imbracat...sau povesti de genul in care aveai interdictie cateva saptamani daca te imbatai si faceai scandal. :)

Locul saptamanii - Club A
Trent
#2 -

New comment

da, eu l-am prins pe Mihai. Bine facea:) desi m-a dat si pe mine afara.. era altfel acolo.
Totusi sa nu uitam ca Club A acum e o afacere ca oricare alta.. Nu tine cont de calitate, neaparat. Merge dupa tendintele de pe piatza.

Pe de alta parte, Securitatea nu stia de asa zisa dizidentza? Sau era o falsa dizidentza?

Locul saptamanii - Club A
Alex
#3 -

New comment

Cu Mihai sau fara, cu lume multa sau putzina, club A e club A si nu poti sa-l compari cu altele. Si ce daca te dadea afara? Peste 2 -3 zile intrai iar fara nici o problema. Este singurul club care mai are curajul sa pastreze preturi studentesti

Locul saptamanii - Club A
iuliana
#4 -

incoretc

E un club fain insa am o problema:un anumit barman de la bar nu are niciodata sa dea rest cand e vorba de 5sau 10mii..si modifica mereu preturile spunand ca cele din meniu nu sunt actualizate!

Locul saptamanii - Club A
florinos
#5 -

mda, istorie

Mi-e greu sa spun ceva despre Club A fara sa devin nostalgic si patetic. Probabil a fost singurul club din Bucuresti care si-a meritat numele de Club ( un loc in care care se aduna oameni de un anumit tip, care formeaza o comunitate). Ma gandesc ca 90% din prietenii mei actuali sunt oameni pe care i-am cunoscut in Club A, la inceputul anilor '90.
Intotdeanuna m-am intrebat de ce a avut loc "shift-ul" din anii '95-'97 care ne-a alungat de acolo. Mi-e greu sa cred ca din motive financiare. Era si inainte plin iar consumatoriii de atunci erau foarte bine pregatititi. Pe receptie, 'domnu Soaita?

Locul saptamanii - Club A
Spider
#6 -

nou si vechi

eu am inceput sa merg prin club A prin anu 1 de facultate (fiind student la universitate) asta se intampla acum vro 4 ani... la inceput a fost frumos, dar cum trecea timpul asa incepe si sa se strice. si nu vb acuma de preturile "studentesti" ca ce imi e ca berea era 1.4 ron si barmanul nu avea sa dea rest la 5 ron si primeai doar 3? cat era peste tot :) sau daca aveai tupeul sa cumperi 2 beri cu bani ficsi (adica 3 ron) iti dadea bere calda pe motiv ca... asa are el chef :) bine asta doar daca erai baiat, cu fetele nu aveau nici o pb si nici noi, ca trimiteam fetele sa cumpere berea :) dar dupa aceea din cauza ca clubul este patronat de aceasi persoana care avea si twice angajatii de acolo au inceput sa migreze catre club A, iar in curand si persoanele care o ard pe acolo. singura scapare era miercuri seara, seara lui lenti. intre timp au trecut vro 3 ani de atunci, angajatii au ramas la fel, barmanii nu s-au schimbat, dar din pacate, ceea ce te facea sa revii de fiecare data, muzica si atmosfera nu mai e ce a fost... este un nou trend acuma... club A din pacate nu il recomand decat ca pub, de la 10 pana la 19 cand de regula incepe "atmosfera" de Club.

Locul saptamanii - Club A
PAUL
#7 -

BODYGUARZI PROSTANACI

IN CLUB A MERITA SAMERGI NUMAI DACA AICHEF DE SCANDAL...E LOCUL IDEAL

Locul saptamanii - Club A
pas
#8 -

....

Marti, 22.11.11, la inchiderea clubului, fratele meu, Stoica Cristian si prietenul lui, Sergiu au fost batuti de catre "agenti de paza" pentru ca au vrut sa foloseasca pentru ultima oara toaleta...ca de,pe strada nu e frumos... Atat el cat si fratele meu au fost maturi umane pe ringul de dans Fara nici o putere de a riposta au primit cu "bucurie" ospitalitatea celor 4 agenti. Ce aveti de spus in legatura cu asta? Altceva decat faptul ca acest club este condus de niste matahale fara minte.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera