Locul saptamanii - Cernica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Fata de jungla orasului, Cernica este o oaza ireala. In mijlocul ostilitatii si indiferentei milioanelor de oameni ai capitalei si periferiei, care mustesc innegurati de pe o zi pe alta, lacul, padurea, bisericile si cimitirul de la Cernica sunt de o spiritualitate luminoasa fantastica.

lacul cernica

La vreo 10 km de iesirea din Pantelimon, intr-o zona inca goala de oameni si case, dar cu promisiuni imobiliare bogate, peste lacul Cernica se intinde un ostrov ca de poveste.

cernica

Aleea care duce din sosea pana la prima biserica, Sf. Gheorghe, e strajuita de maini intinse, binecuvantari si ochi lacramosi. O babuta cu doua cioturi in loc de maini se scarpina cu fruntea de lantul gardului. Toata lumea are nevoie sa simta ceva rece pe frunte cateodata. Un mosulet cocosat si fara picioare ciripeste neostenit blagosloveli de sub o umbrela, plin de praful masinilor care vajaie pe alee spre biserica. Unii oameni nu mai stiu sa mearga pe jos nici pana la biserica. Altii nu mai au cu ce.

cernica

cernica

Biserica Sf. Gheorghe si chiliile din jur au fost ctitorite de Sf. Ierarh Calinic. Inauntru e lumina multa, destul de neobisnuit pentru introvertirea estica a bisericilor ortodoxe. La moastele Sf. Calinic si ale Sf. Cuvios Staret Gheorghe vin multi pelerini, care se aseaza apoi in gradina plina de culori de afara si stau cu ochii-n ceruri, sub privirile sfintilor de pe peretii chiliilor.

cernica

cernica

Cernica e o comoara si pentru patrimoniu: acolo se gasesc obiecte pretioase de cult, icoane (unele pictate de Pallady si Tuculescu), hrisoave si manuscrise vechi romanesti (biblioteca manastirii are peste 25 de mii de volume). Hrisoavele pomenesc de manastirea de la Cernica inca de prin anul 1608, pe vremea lui Radu Voda cel Frumos, cand a construit acolo schit vornicul Stefan Cernica, dupa care pe la 1815 s-a ridicat biserica Sf. Nicolae din ostrov si pe la 1830 biserica Sf. Gheorghe.

cernica

cernica - nifon
mormantul mitropolitului Nifon

Chiar daca ortodoxia pe care o avem mai degraba prin nastere decat prin practica nu ne cheama neaparat in biserica, Cernica mai emana si un alt fel de spiritualitate. Cel mai fascinant loc din toata peninsula este cimitirul, vechi si monumental asa cum mai este poate doar Bellu.

cernica

Cimitirul din Cernica e muzeu, e parc, e poiana, e poveste. La Cernica vii sa te plimbi printre cruci si sa asculti pamantul din care creste iarba oamenilor de demult, sa te ridici pe varfuri ca sa simti falfaitul aripii ingerului de piatra, sa te asezi pe o banca langa un necunoscut si sa ii vezi linistea.

cernica

cernica
bisericuta Sf. Lazar (1804) din cimitir

Spre capatul ostrovului, peste cruci si morminte se intinde un... Daca n-am sti dupa frunza ca e un stejar, placuta din coaja lui nu ne-ar spune decat ca spiritele cimitirului se intalnesc sub el si isi semneaza cu cuiul ruginit dragostea iluzorie de moment.

cernica

cernica

galerie fotoNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera