Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ei bine da, noi suntem altfel. Noi suntem cercul cu doua centre pretutindeni si circumferinta nicaieri. Sau pur si simplu suntem confuzi?

Nu chiar. Bucurestiul are intr-adevar, daca nu stiati, doi kilometri 0, o ciudatenie destul de recenta, pentru ca pana prin anii '90 a avut bunul simt sa fie un oras normal, cu un singur centru real. Dupa '89 s-a considerat ca zona centrala dintre Universitate, Arhitectura si TNB, unde au avut loc majoritatea manifestatiilor din timpul Revolutiei, este o zona simbolica pentru noile inceputuri ale Romaniei. Astfel incat mai avem un Km 0 metaforic.

Km 0 de la Sf. Gheorghe


Acolo este centrul cadastral al orasului, locul de unde incep sa se masoare distantele in oras sau catre alte destinatii. Se afla in curtea Bisericii Sf. Gheorghe, loc cu istorie veche - construita intre 1699 si 1707, terminata de Constantin Brancoveanu, "una bellisima chiesa in onore de quel Santo Martire", cum scria secretarul italian al domnitorului. Ceea ce vedem astazi acolo este o constructie mai recenta, pentru ca a ars aproape in intregime intr-un incendiu din 1847.

Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe

In curtea ei se afla din 1938 un monument care combina elemente geografice cu unele astrologice, opera a sculptorului Constantin Baraschi (1902-1966), ale carui realizari le mai puteti vedea si prin alte locuri din Bucuresti: a contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Casin si la decoratiunile Arcului de Triumf, este autorul busturilor lui Balcescu, Sahia si Cosbuc din parcul Carol. Este de asemenea autorul Monumentului Eroilor din fata garii Predeal si este singurul sculptor roman care a scris un Tratat de sculptura (Ed. Meridiane, 1962).

Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe

Monumentul de la Km 0 este o roza a vanturilor, intre razele careia se afla principalele provincii istorice romanesti: Muntenia, Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Oltenia, Basarabia si Bucovina. In centrul rozei sculptorul a gasit de cuviinta sa plaseze o sfera incinsa pe o circumferinta cu un brau pe care sunt reprezentate semnele zodiacului, iar pe lateralele de piatra ale micului bazin in care sta putin scufundata roza sunt sapate orase ale Romaniei si distantele din Km 0 pana la ele.

Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe Kilometrul 0 de la Sf. Gheorghe


Km 0 de la TNBIn fata Teatrului National, vizavi de Universitate si la umbra marelui Intercontinental, a fost plasat un monument simbolic si omagial pentru revolutia din '89, care sa fie expresia noului drum, al inceputului libertatii si democratiei. Asa ca i-au zis tot Km 0. Spre deosebire de monumentul lui Baraschi, este o banala borna, cocotata pe un stalp vopsit tricolor, cu la fel de simbolica gaura, aducandu-ne aminte ca suntem intr-o zona libera de neocomunism, ceea ce se pare ca... ruleaza:

Kilometrul 0 de la TNB Kilometrul 0 de la TNB


Ca sa fim foarte sinceri, nu ne place niciunul prea tare. Borna iese din orice discutie estetica, cu toata incarcatura ei istorica, si nici crucea recent inaugurata langa ea nu ii ofera mai multa armonie, decat poate spirituala. Poate e vremea sa trecem obiectele de arta stradala la urmatorul nivel estetic, si sa incercam sa producem si frumos. Se pot avea epifanii si in fata unor monumente laice, istoria nu se tine minte numai prin cruci.

Kilometrul 0 de la TNB Kilometrul 0 de la TNB

Monumentul lui Baraschi, desi de o alta factura, nu are potential turistic. Se afla peste o sina de tramvai, in spatele gardului bisericii Sfantul Gheorghe, deloc scos in evidenta, nu prea ingrijit, plin de frunze mucegaite in apa de ploaie si cu urme de talpi cu noroi pe acele de marmura ale rozei vanturilor. Spre deosebire de alti kilometri 0 din capitalele lumii, care iti dau distante ale mapamondului, acesta nu este relevant decat pentru romani: toate orasele inscriptionate pe el fac sau au facut parte din Romania Mare (incluzand si orase din fostul Cadrilater sau din actuala Republica Moldova).


Si daca tot am vorbit despre zodiacul de pe monumentul lui Baraschi, cine stie sa ne mai spuna cel putin un loc din Bucuresti decorat cu semnele zodiacului primeste diseara o stea cazatoare :)
8 comentarii

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
zondron
#1 -

*

sper ca acum toata lumea stie ca kilometrul 0 este cel de la sfantul gheorghe

uite si film cu "delicventii" care au rulat kilometrul 0 fals:

http://www.dailymotion.com/video/xa5j0s_rulezstick-up-the-mission-by-sms-sp_fun

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
Dan
#2 -

Alt loc cu zodii...

...este fântâna arteziană din faţa Parcului Carol (intrarea de jos, de la Muzeul Tehnic).

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
claudiunh
#3 -

locuri cu zodiac
cladirea de pe Cale Dorobanti: DSC03929
Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
Cristina
#4 -

Comentariu nou

@zondron, multumim pentru link. N-am putea spune ca ne place teribil, dar dedicarea celor 3 e... hm... de apreciat.

@Dan si Claudiu... si avem doi castigatori de stele cazatoare diseara! :) Uitati-va spre nord-est.

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
ana
#5 -

km 0 al libertatii

asa s-a numit initial km 0 de la universitate.

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
Ilinca
#6 -

Comentariu nou

tare.. nu stiam de primul..

Aaa.. cladiri cu semne zodiacale.. ha ha ha, UNArte, sediul de pe Budisteanu, are la et. 1 parca, pe podea, un mozaic cu semnele zodiacale... :P.. eh, mai privat :))

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
mc
#7 -

Kilometri fara numar!

Stimata doamna...
Cu mare si multa neplacere am constatat ca NU STITI ca Bucurestiul nu are 2 monumente Km 0". Daca o stiati, atunci nu pot decat sa constat ca ati reusit sa ascundeti asta extrem de bine! (Limba romana cea buclucasa, bat-o vina, cu intelesurile ei de nepatruns!)
Ca Monumentul din Piata Sf Gheorghe nu va e pe plac, nu e de mirare: construit intr-o vreme a decentei si relativului bun-simt, el nu poate raspunde nevoii noastre bolnavicioase de colosal, de aberant si grotesc pe care nici macar Casa Poporului nu ne-o mai poate satisface. Daca un monument care se cere cautat, descoperit (de altfel firesc in peisajul monumentelor europene) nu va satisface, atunci poate recomandati primariei vreun dom sau vreun stalp-neaparat cel mai...din lume-vizibil din toate partile orasului care sa atraga turisti (din pacate nici asta nu mai e de actualitate, in contextul proiectului pentru Catedrala Mantuirii...)
Vedeti: orice-as incerca sa imaginez a fost deja imaginat de altii cu care impartasiti Dvs gustul si valorile. Va las deci sa va ganditi Dvs la un monument potrivit pentru o urbe asa de "mondiala"!
Pana una-alta, va rog sa lasati monumentul din Piata Sf. Gheorghe sa se odihneasca si sa retineti ca este asa acolo pentru ca: acolo era KM zero (topografic) al Bucurestiului in vremea Principelui Carol, ulterior Regele Carol I; si arata orase romanesti si nu mapamondul pentru ca s-a dorit un monument care sa trezeasca spiritul national si sa ajute niste oameni din mai multe provincii razletite sa inteleaga ca sunt o natiune. Si nu buricul universului....
Borna de la Universitate e acolo din motive cunoscute cel putin celor care si-au pierdut prieteni si rude acolo. Nici ea nu marcheaza vreun ombilic cu valente universale. Metaforic, marcheaza un loc din care a inceput ceva. Democratia, libertatea, chestii care sunt gratis azi si pana atunci costau. Uneori vieti.
Va doresc "succesuri". Le meritati!

Locul saptamanii: Cele doua "kilometre 0" ale Bucurestiului
Marius
#8 -

Km 0

Domnilor, cum sa aveti voi, bucurestenii. Km 0 al democratiei? Din cate stiu eu, primul oras liber de comunism, deci democratic, a fost Timisoara, nicidecum Bucurest. Deci cum sa aveti voi borna de Km 0 al democratiei? Chiar asa "pe langa" sunteti?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera