Locul saptamanii: Casa memoriala Victor Babes

Din Piata Dorobanti mergem pe strada Andrei Muresanu pana la numarul 14, unde se ridica o cladire de caramida ascunsa intre copaci ce adaposteste istoria marelui savant Victor Babes, omul care a revolutionat medicina romaneasca. Casa a fost construita in anii 1928-1929 si a fost resedinta lui Mircea Babes, fiul sau.
Omul de stiinta care a pus bazele scolii de microbiologie nu a locuit niciodata aici, dar prezenta lui respira din toate colturile. Biroul din camera de lucru pastreaza calimara cu ultimele urme de cerneala si lampa ce i-a vegheat cercetarile pana in ultima zi. Obiectele personale au fost aduse aici dupa moartea sa de catre Mircea, iar acum intregesc incaperile care vorbesc despre viata celui mai de seama reprezentant al medicinei.
Victor Babes a adus cea mai importanta contributie romaneasca la medicina moderna. El a inventat o metoda originala de imunizare antirabica, cunoscuta in lume ca "Metoda romana de tratament antirabic" si a introdus vaccinarea antirabica in Romania. A fost promotorul conceptiei morfopatologice despre procesul infectios, a inventat primul model rationalizat de termostat, a adus contributii deosebit de importante la studiul turbarii, leprei, difteriei, tuberculoze, acestea fiind doar cateva din realizarile sale.

In 1926, Mircea Babes a fost obligat sa paraseasca apartamentul de la institutul ce poarta numele tatalui sau. El hotaraste sa cumpere aceasta cladire, dar este nevoit sa cedeze parterul la sfatul lui Parhon, pentru a nu fi preluata de comunisti. Patruzeci de ani mai tarziu, casa devine oficial muzeu datorita Sofiei Babes (sotia lui Mircea) care o doneaza prin testament.
Personalitatea celui ce a fost Victor Babes se regaseste in fiecare obiect: biroul masiv, portretele de familie, colectia de medalii, manuscrisele, vitrina cu documente, cursuri, corespondenta, fotografii. La loc de cinste sta primul tratat de bacteriologie, "Bacteriile şi rolul lor în anatomia şi histologia patologica a maladiilor infecţioase", pentru care a fost distins cu premiul Montyon de catre Academia de Stiinte din Paris.
Sursa poza
Trebuie sa va mai spunem ca straduta pe care se afla muzeul este parca desprinsa de agitatia orasului; una din acele oaze de liniste, lumina si verdeata care te vor face sa zabovesti putin inainte de a urca scarile spre micul monument inchinat unui mare om.
Program de vizitare
Luni, Marti - Inchis
Miercuri, Duminica - 10.00 - 16.00
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.