Locul saptamanii - CEC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca ar fi sa alcatuim un top al celor mai frumoase cladiri din Bucuresti, probabil multi ar alege sediul central al CEC pentru locul I. Spectaculoasa cladire a Casei de Economii si Consemnatiuni s-a vrut de la bun inceput o cladire monumentala "demna de progresele arhitecturii secolului al XIX-lea si de gradul civilizatiunei la care tinde Romania" - astfel graia directorul institutiei financiare infiintata de Al. I. Cuza in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. [de aici]

CEC

In 1875, dupa ce timp de aproape 10 ani functionase in felurite imobile din Capitala, s-a decis construirea unui sediu propriu. Prin urmare, pentru o casa de bani, s-a demolat o casa a Domnului. :) Biserica Sfantul Ioan cel Mare a cedat locul Casei de Depozite si Consemnatiuni, cum se numea la vremea aceea.

N-a trecut prea mult... (cam 20 de ani) si sediul a devenit neincapator, necesitand un spatiu mult mai mare in care activitatea sa se desfasoare corespunzator. Astfel, s-a demolat din nou cladirea si a inceput constructia unui imobil nou si impunator, reprezentativ pentru o institutie financiara de stat care se respecta. :)

CEC

Tot francezii, aceeasi care au construit o mare parte a orasului, sunt responsabili si pentru CEC. Paul Gottereau, de numele caruia se leaga si constructia Palatului Cotroceni, a alcatuit planurile cladirii CEC, de executie ocupandu-se arhitectul roman Ion Socolescu.

Piatra de temelie a Palatului CEC s-a asezat cu mare fast intr-o insorita zi de 8 iunie 1897, in prezenta personajului responsabil pentru schimbarea fetei Bucurestiului, regele Carol I, a familiei sale si a multor personalitati ale vremii: Dimitrie Sturza, Ion C. Bratianu, G. Cantacuzino s.a.m.d.

Din punct de vedere al arhitecturii, Palatul CEC este cunoscut in primul rand pentru proportii si finisajele de exceptie ale fatadelor si pentru trainicie – nici unul dintre cutremurele prin care a trecut nu i-a afectat serios structura.

CEC

Tehnic, cladirea construita intre 1896 si 1900 se distinge printr-o "fatada simetrica in mijlocul careia se deschide intrarea, scoasa în evidenta printr-o monumentala arcada in plin centru sustinuta, de o parte si de alta, de cate doua coloane gemene, in stil compozit. Cele patru volume de colt, decorate cu frontoane si steme, sunt acoperite de cupole in stil renascentist."

CEC

Compozitiile murale din salile principale ale edificiului ii apartin pictorului Mihail Simonidi, intre 1900 si 1913: plafonul Salii Festive – "Fortuna distribuind bunuri in urma Independentei" si cateva picturi reprezentand familia regala, realizate pe peretii laterali de Simonidi  si de Costin Petrescu, dar care nu mai exista astazi.

CEC

In prezent in interiorul cladirii se afla Muzeul CEC, singura cale de acces inauntru, tinand cont ca in 1998 palatul a fost inchis publicului larg pe motiv ca "fluctuatia de persoane in palat dauneaza interiorului pretios" - Stefan Petre Kirson. In muzeu se afla o colectie de seifuri vechi, carti postale, librete de economii si certificate de depozite, pe care am vizitat-o si noi.

Cupolele renascentiste se oglindesc in sticla moderna a Bucharest Financial Plaza, colosul de birouri ridicat pe locul fostului Hotel de France, cele doua cladiri fiind in prezent locatii favorite pentru filmari de clipuri muzicale si spot-uri publicitare.

cec


Dupa indelungi negocieri, s-a decis ca actuala cladire a Casei de Economiei si Consemnatiuni sa devina sediul Muzeului National al Bucurestiului. Visand la un Luvru al Capitalei, directorul actualului Muzeu al Bucurestiului Palatul Sutu, Ionel Ionita isi propune ca in 2007 noul sediu al Muzeului sa isi deschida portile publicului larg.
2 comentarii

Locul saptamanii - CEC
mc
#1 -

Un francez, la fel de fracez ca orice elvetian

Distinsa Flavia,

Te anunt din nou cu mare si mult regret ca Gottereau a fost un arhitect elevetian. A studiat la Paris si in vremea Primului Regat a fost arhitectul de casa al Familiei Regale a Romaniei.
El a construit aripa noua a vechiului palat regal de pe Calea Victoriei, care a ars si a fost inlocuita de aripa centrala a palatului de zi, alaturi de corpl de garda. CEC-ul l-a construit tot el, asta e adevarat. Poate ca de asta s-a si numit Bucurestiul "Micul Paris" in epoca. Palatul CEC de pe calea Victoriei e un "Petit Palis" mai mic, de loc original dar destul de echilibrat ca sa-si joace corect rolul de epigon.
Gottereau nu a construit Cotroceniul. In vremea lui Serban Cantacuzino s-a petrecut asta, in 1679-1681. El doar a proiectat reconstructia unei aripi, cea de nord, pe fundatiile vechii case domnesti, unde a locuit cuplul mostenitor al Coroanei Romaniei si apoi Regina-Mama Maria. A avut iarasi un buget foarte mic, asa ca palatul rezulta era unul intim si nu prea mare. Aripile in Stilul-Mausoleu-Comunist atat de bine ilustrat de Casa Poporului au aparut ulterior cutremurului din '77. In mausoleu lucreaza Presedentia iar palatul vechi (reconstruit si el) e muzeu, cel putin parte.
Capodopera lui a fost insa palaul Jean Mihail din Craiova, acum Muzeul de Arta.
Ar fi relevant sa alaturati o imagine a "Petit Palais" si eventual a cladirilor carora le-a luat locul.
Succes

Locul saptamanii - CEC
dunedenisip
#2 -

piatra de temelie

pe wikipedia scrie ca piatra de temelie a fost pusă în 8 iulie 1897 nu 8 iunie cum scrie in articol.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_C.E.C.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera