Locul saptamanii: Biserica elena Buna Vestire

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Desi arata mai mult ca un templu antic, cladirea de la intersectia bulevardelor Ferdinand si Pache Protopopescu este o biserica ortodoxa, construita de comunitatea elena din Bucuresti la finalul secolului al XIX-lea.

biserica elena

Comunitatea greaca din Bucuresti a fost constituita, in mod oficial, in 1874 sub numele de Orphaeus. Grecii se aflau insa de mult timp pe teritoriul romanesc, din secolul XV, cand nesiguranta domnea in Imperiul Bizantin si multi si-au cautat refugiu in alte locuri ale Europei.

In timp, grecii s-au adaptat bine realitatilor autohtone, ba chiar o perioada fanariotii (locuitorii cartierului Fanar din Constantinopol, nobili cu functii importante) au fost domnitori in Tarile Romane. Astfel, prin domnitori si apropiatii lor, comunitatea greceasca s-a dezvoltat si a capatat influenta si prestigiu.

biserica elena

Una dintre prioritatile comunitatii Orphaeus era infiintarea unei biserice ortodoxe unde slujbele sa fie tinute in limba greaca.Ambasadorul Greciei, Marcos Dragoumis, a hotarat in 1881, impreuna cu membrii comunitatii, construirea unei biserici. Din lipsa fondurilor si a neintelegerilor privind amplasarea ei, constructia a mai fost amanata cu cativa ani. In 1890 se infiintase Societatea Buna Vestire ce avea ca scop construirea lacasului de cult.

biserica elena

Constructia ei incepe insa in 1899, cand, pe 25 martie, este pusa piatra de temelie, data la care Grecia isi serbeaza si ziua nationala. Modelul este al templului ionic cu sase coloane al Atenei Nikis de pe Acropole si ctitorul sau este Panaghis Harokopos, un important personaj al domeniul agricol de atunci, in timp ce arhitectul este unul german, A. Lardel, asistat de ingineri romani si greci.

biserica elena

Iconostasul de marmura a fost facut in Atena, iar pictura interioara este realizata de grecul Constantin Liokis - Leivadas. In spate se afla Ambasada Greciei.

Prima slujba a avut loc in 1901 si a fost tinuta de arhimandritul grec Nicodim Economou, care a ramas preot aici pana in 1925. Daca exteriorul arata ca un templu grecesc, interiorul este specific unei biserici ortodoxe, cu picturi in ulei pe pereti sau cu altar.

biserica elena

Desi Biserica a fost renovata in 1940, a fost dupa putin timp grav afectata de cutremur. In ciuda razboiului, a fost refacuta in 1942-1943 dar, dupa cel de-al doilea razboi mondial, comunitatea greaca din Bucuresti se destrama si preotul Constantin Moraitakis este expulzat.

Biserica ramane inchisa o perioada, timp in care se duc tratative cu reprezentantii guvernului comunist pentru redeschiderea ei, eveniment ce se intampla in 1966. Nici cutremurul din 1977 nu a ramas fara urmari, reparatiile facandu-se insa abia in 1999-2001, prin fundatia "Dimitrie si Elena Grigoriade".

biserica elena

Daca vreti sa cititi mai multe despre Biserica Elena Buna Vestire, gasiti informatii detaliate aici sau aici.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera