Locul saptamanii: Biserica Trei Ierarhi, Coltea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Una din cele mai frumoase si vechi bisericute ale Bucurestiului este Coltea, cu hramul Trei Ierarhi. Tot coltul... Coltea are o istorie veche: numele zonei e legat de familia de boieri din Doicesti: slugerul (clucerul) Udrea Doicescu construise aici pe la 1641 o bisericuta de lemn cu hramul Sfintei Paraschiva, mostenita dupa moartea sa de fratele lui, marele clucer Coltea Doicescu, de la care spatarul Mihai Cantacuzino (a carui statuie, executata de Karl Storck in 1870 se afla si azi in curtea spitalului) cumpara peste cativa ani pamantul si cu aprobarea Mitropolitului Teodosie ridica (intre 1695-1698) o biserica de piatra: Trei Ierarhi sau Trisfetitele, in stil bizantin muntenesc.

Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)

Pe la 1702, cand a fost pe deplin terminata si decorata de pictorul Parvu Mutu Zugravul, facea parte deja dintr-un ansamblu care mai cuprindea spitalul (azi Coltea) cu 24 de paturi, o scoala de stiinte, spiteria, casa chirurgului, locuinte pentru dascali si inca trei paraclise, plus un turn-clopotnita, cu o ametitoare inaltime de aproape 50 de metri (folosit ulterior si pentru supravegherea orasului in vremuri de restriste, focuri si navalitori).

Turnul Coltei a fost unul din simbolurile Bucurestiului vechi, construit de mana de lucru a armatei suedeze, in drum trist spre casa dupa infrangerea de la Poltava. Se spune ca se vedea de la cale de trei ceasuri distanta de Bucuresti, ca avea un clopot de 1700 kg si ceasornic "lucrat cu mare meşteşug şi cu pietri în tot chipu". Imbatranit vremelnic de tot felul de dezastre din istoria orasului, a fost  demolat in 1888 de primarul Pache Protopopescu, atat pentru ca era foarte subred, abia mai tinandu-se din temelii, cat si pentru ca ruina sa impiedica largirea bulevardului (azi Bratianu).

turn turn din turn
sursa foto

Manastirea-spital Coltea a avut viata grea, dar importanta: acolo a fost int-o vreme tipografia domneasca, a ars pe la 1739, a fost refacuta, la cutremurul din 1802 a fost grav avariata, apoi reconstruita intre 1836-1842 in stil neoclasic de arhitectii Vitul si Schwinck. Decoratiunile bisericii noi au fost facute in 1871 de pictorul Gheorghe Tattarascu.

A fost restaurata la sfarsitul anilor '40 de Eforia Spitalelor Civile, dar cativa ani mai tarziu, in 1944, a fost partial distrusa in timpul bombardamentelor. In anii '60 arheologii au studiat putin zona, gasind si vechi morminte, ale caror pietre funerare sunt si azi in curtea din spate a bisericii (o alta serie a fost descoperita in urma unor lucrari arheologice din 2006). Cutremurul din 1977 a adus o noua serie de stricaciuni, iar procesul de restaurare, blocat din lipsa de fonduri, a reinceput abia dupa Revolutie, dupa ce bisericuta fusese chiar inchisa intre 1986-1989, din ordinul familiei Ceausescu.

f g
sursa foto interior

In noaptea 21-22 decembrie 2009 1989 clopotele de la Coltea au prins insa viata, iar biserica a slujit drept adapost ad hoc pentru ranitii din Piata Universitatii. Preotul care a tras clopotele, Sandi Mehedintu, a fost cercetat, impreuna cu alti membri ai clerului, de CNSAS, iar dosarul sau a dezvaluit faptul ca era unul din informatorii securitatii, sub numele conspirativ Arne, un scandal cu istorie mai veche, de prin 1995, cand preotul Mehedintu fusese prima oara acuzat ca ar fi fost informator.

Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)

Dupa ani intregi in care a stat ascunsa de schele, acum e ascunsa de masini, parcate pe trotuar, pana in gardul si treptele pridvorului. Imprejurul sau se intinde o curticica ingusta, in care se pot vedea si urmele fundatiei vechii biserici (dupa atatea reconstructii, amplasamentul initial s-a schimbat putin) si o serie de pietre funerare de pe la inceputul secolului 19 si unele care par chiar mai vechi.

Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)
Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)
Am deslusit cu greu inscriptia in chirilica de pe una din cruci: Aci zacu resturile polcovnicului Costache (Costake) Racovita, cel din urma al familiei si adevarat ctitor al acestui maretu asezamantu (? - poate casele familiei Damari?), au raposat in anul 1859, iunie 10, in varsta de 36 de ani  (vezi aici arborele genealogic al familiei Racovita)

Pe partea dreapta a bisericii se afla si o casuta de lemn cu flori in fereastra, de unde se pot cumpara icoane si carti de rugaciuni. In biserica fiind azi slujba pentru Sfanta Maria, n-am avut cu cine discuta putin despre istoria locului, asa ca am cerut voie doamnei din casuta cu icoane sa intram in gradina, sa ne uitam la morminte. Ne-a lasat, cam circumspecta. Parintele nu-i spusese daca are cineva voie sa dea ocol bisericii, cu atat mai putin sa faca si poze. Si mare pacat ca n-a facut-o, la unul din capetele gradinii sunt asezate cateva bancute, inconjurate de putina vegetatie, la umbra unor ruine de coloane. Daca n-ar fi zgomotul strazii si cel al santierului de la spitalul Coltea, am pune gradina bisericii Coltea imediat dupa schitul Darvari si gradina bisericii Stavropoleos ca locuri de tihna si putina reculegere.

Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)
Biserica Coltea (Trei Ierarhi)Biserica Coltea (Trei Ierarhi)Biserica Coltea (Trei Ierarhi)Biserica Coltea (Trei Ierarhi)

Surse istoric:
Raport de cercetare arheologica
Enciclopedia Romaniei, sursa a imaginilor vechi cu Turnul Coltei
Harta monumentelor istorice din Bucuresti
Crestin ortodox.ro, sursa si a imaginilor din interior

Un text extrem de detaliat despre elementele arhitecturale, despre icoanele si picturile din interior gasiti aici.

Biserica Coltea (Trei Ierarhi) Biserica Coltea (Trei Ierarhi)3 comentarii

Locul saptamanii: Biserica Trei Ierarhi, Coltea
Daniel
#1 -

Biserica Coltea

Cristina, corect este : In noaptea de 21-22 decembrie 1989 (nu 2009) clopotele...

Locul saptamanii: Biserica Trei Ierarhi, Coltea
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Bineinteles. Pardon, scuzati, corectat :)

Locul saptamanii: Biserica Trei Ierarhi, Coltea
cool cat
#3 -

i ghini

Mi s-a pus azi pata sa va felicit pt articolele astea. Intru zilnic,foarte curios sa mai citesc cate ceva despre istoria mai putin scrisa a Bucurestiului. Multzam ca imi faceti ziua mai placuta la birou :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera