Locul saptamanii - Biserica Stavropoleos

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Istoric

Biserica Stavropoleos a fost construita in 1724 la initiativa calugarului grec Ioanichie in Mahalaua Ghiorma Banul, zisa si Mahalaua Grecilor.

Documentele si hrisoavele din vremea respectiva pomenesc despre o practica foarte des intalnita in ce privea constructia si intretinerea lacaselor de cult in veacul fanariot. Acestea aveau de obicei ca anexa hanuri mari, cu pivnite, camere de locuit si pravalii, construite special pentru a spori veniturile bisericilor.


fotografie de aici

La randul ei, Biserica Stavropoleos se afla in curtea interioara a unui han, iar pentru constructia acesteia, scria un boier al vremii, cum: "m-au pohtit ca sa vanzu un stanjen de loc ca sa incape altarul bisericii." Boierul (Grigorie Greceanul) a ales sa daruiasca "stanjenul" necesar pentru pomenirea sufletului si mai tarziu a mai dat cativa din proprietatea sa.



Biserica a fost atent intretinuta si ingrijita de catre Kir Ioanichie pana la moartea acestuia in 1741. Ulterior insa a fost lasata sa se degradeze, un cutremur din 1838 aducand-o chiar in pragul prabusirii. Turla a fost daramata prin 1840 iar biserica lasata in paragina pana in 1888 cand, in ciuda tuturor plangerilor si insistentelor pentru restaurare, devenise deja o ruina.





Lasata in grija arh. Ion Mincu, din 1904 constructia este din nou pusa pe picioare, pregatindu-se si planurile pentru ridicarea unei alte cladiri care sa aminteasca de vechiul han din Mahalaua Grecilor.



Tinuta monument istoric in  perioada celor doua razboaie mondiale, Biserica Stavropoleos redevine lacas de cult din 1940.





In prezent biserica trece drept unul dintre cele mai valoroase monumente ale stilului arhitectonic brancovenesc facandu-se constant eforturi pentru intretinere si restaurare. Ultimele lucrari de prezervare de altfel au fost efectuate in 2003 pentru curtea interioara - lucrarile au costat cam 30 de mii de dolari.

Alte lucuri de stiut...

Pe langa biserica, mai exista o biblioteca cu carti restaurate sau in curs de restaurare, o trapeza – pentru comunitate si seminarii sau conferinte - si o colectie de obiecte vechi bisericesti, unele recuperate de la bisericile daramate in timpul regimului comunist.

Momentan, in fostul han locuiesc 6 surori ce isi impart timpul intre rugaciune, lucru si studiu si se pregatesc pentru momentul in care Stavropoleos va reveni la statutul de manastire
. [ de aici]




Pentru refacerea suprafetelor se foloseste laserul, intrucat este
singura varianta prin care se piatra se poate curata
fara a fi afectata in profunzime.

Icoanele vechi din biserica, frescele sau combinatia de scoli de arhitectura sunt puncte forte ale Bisericii Stavropoleos. Unii spun ca stilul poate fi numit si post-bizantin sau post-brancovenesc iar biserica nu are "caramida aparenta", ci niste sculpturi si picturi decorative exterioare cu totul deosebite.

Pentru cei mai putin religiosi sau cei care au vizitat deja biserica un bun motiv de a reveni la Stavropoleos este curtea interioara, ingrijita si retrasa, cu cele cateva bancute din lemn pe care-ti poti petrece o jumatate de ora, linistit, departe de zgomotele asurzitoare ale bulevardului.

In sfarsit, dincolo de arhitectura sau vechimea locului, Biserica Stavropoleos este cunoscuta si pentru corul bisericesc de muzica bizantina care sustine concerte in lume si inregistreaza CD-uri cu "muzica traditionala bisericeasca" dupa cum este descris stilul bizantin.

Biserica este deschisa zilnic intre 8:30 si 6, dimineata la 7.30 si seara la 6 avand loc slujbele, iar vineri la ora 0.00 slujba "miezonoptica."

contact

adresa: Str. Stavropoleos numarul 4, sector 3, Bucuresti
telefon: 313 4747

alte surse folosite

website
wikipedia
misiunea casa



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera