Locul saptamanii: Biserica Pogorarea Sfantului Duh

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In parcul Titan, exista un loc foarte linistit, in care se afla Biserica Pogorarea Sfantului Duh. Am considerat-o demna de "locul saptamanii" pentru ca reuseste sa fie o oaza de relaxare si pace, langa un cartier agitat, plin de blocuri inalte.

 biserica biserica

Biserica Pogorarea Sfantului Duh este un lacas de tip maramuresan, ridicat aproape de podul de peste lacul din Parcul Titan, dupa un proiect intocmit de colectivul de proiectare "Arhitect Constantin Joja". A fost construita in perioada 1994-1996, ca o necesitate pentru credinciosii din zona si pentru ca, la acea vreme, mai era doar una singura nou construita, in rest bisericile erau foarte departate unele de altele.

 biserica biserica

Biserica este din lemn si are 45 de metri inaltime. Corpul bisericii este realizat din barne de brad acoperite cu scandura asezata in caplama, la interior si exterior. Tampla bisericii este si ea lucrata tot din lemn. Biserica este inconjurata, pe exterior, de o serie de icoane pictate pe sticla (ce am putut observa, ca unele dintre ele sunt de vanzare). Acestea sunt de un stil asemanator picturii maramuresene.

 biserica biserica

Peste pronaos se afla cafasul si un birou parohial, spatiu folosit pentru ocazii festive, ca sala de calculatoare pentru pregatirea copiilor in informatica si ca salon de expozitie de pictura si desen. In fata bisericii, spre apus, a fost inaltata o clopotnita-baptisteriu. In partea de sud-est se afla cancelaria parohiala si scoala de catiheti, ridicata dupa proiectul arhitectului Anghel Marcu.

 biserica

De asemenea, Biserica este inconjurata de bancute, unde poti sta la umbra, detasat/a de zgomotul asurzitor al masinilor si exact la intrare, pe partea dreapta, are o mica fantana arteziana, rotunda si incercuita de icoane. Inauntru vei descoperi niste icoane si desene foarte interesate si frumoase si pentru un moment ai sa uiti ca esti in Bucuresti. Defapt, intreaga arhitectura te transporta parca in alt spatiu, inconjurat de munti si aer curat :)

 biserica biserica biserica

Un alt lucru interesat legat de aceasta Biserica, sunt activitatile pe care le organizeaza : in fiecare an, elevi de gimnaziu primesc meditatii gratuie la principalele discipline scolare, in cadrul parohiei se afla un cabinet medical si un cabinet juridic unde cativa avocati ofera consultanta juridica gratuita persoanelor nevoiase. Mai exista si o librarie parohiala, iar in prima duminica a fiecarei luni, au loc cercuri de teologie, unde problemele dezbatute sunt de natura variata: credinta, sanatate si chiar de filosofie.

 biserica biserica

In concluzie, Biserica Pogorarea Sfantului Duh este un loc special - si nu doar pentru lucrurile pe care le realizeaza si pentru interesanta arhitectura, ci pentru simplu fapt, ca este unul dintre putinele locuri din Bucuresti, unde chiar te simti calm si linistit.

Sursa: aici
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera