Arenele Romane - locul saptamanii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dintre toate locurile unde se tin concerte in aer liber, Arenele Romane sunt cele mai frumoase. Si cu acustica cea mai buna, zic unii organizatori de evenimente muzicale.

Amfiteatrul a fost construit in anul 1906, in timp ce se pregatea inaugurarea parcului Carol I, inceput deja de vreo 6 ani si la care a lucrat intens arhitectul urbanist - peisagist Edouard Redont.

arenele romane

Desi Arenele Romane se afla si ele in parcul Carol, ele nu sunt opera francezului, ci au fost rezultatul colaborarii dintre inginerul Elie Radu si arhitectul Leonida Negrescu, care a lucrat printre altele si la planurile Ateneului Roman. Sunt o pastisa de inspiratie romanica si au o capacitate... nedeterminata foarte exact. Sursele noastre (adica internetul) zic intre 3000 si 8000 de locuri, cifra cea mai apropiata de realitate fiind de fapt 5000.Gogol Bordello @ Arenele Romane, 25 mai 2007

Scopul lor era atat de a sarbatori cele 18 secole de romanitate pe pamantul Daciei, cat si anii gloriosi ai Regatului Romaniei sub sceptrul lui Carol I. Dupa inaugurarea triumfala a Parcului Carol I, in 1906, se tineau acolo evenimente culturale si sportive (lupte si box). Proabil cea mai frumoasa perioada a cunoscut-o in 1935, cu ocazia Lunii Bucurestilor, cand s-a hotarat prima oara sa se aniverseze anual existenta capitalei si tot orasul era in sarbatoare.

arenele romane
sursa: pmb.ro

In anii comunismului Arenele au dus-o bine o vreme ca teatru de vara - prin anii '50-'60 aveau loc acolo spectacole de opera si opereta, apoi chiar proiectii (rare si organizate tiptil) de filme straine, deci nu a functionat oficial ca cinema.

Rage, deschidere la Lake of Tears

Au fost inchise o lunga perioada in care nu s-a stiut mai nimic despre ele, pana dupa revolutie, cand au reintrat in circuitul evenimentelor muzicale si gazduiesc (prea rar, totusi) concerte.

Arenele Romane sunt un spatiu frumos care ar merita o exploatare mult mai buna, nu doar in domeniul muzical, ci artistic-cultural in general. Si de ce nu, chiar si sportiv. Cine stie, poate la un moment dat se va indura cineva sa se gandeasca la o investitie in... acoperirea ei pe timp de iarna? Da, stim: vise, taica, vise...
2 comentarii

Locul saptamanii - Arenele Romane
alex
#1 -

sal

arene romane pe timp de iarna sunt acoperite de un cort imens....se vede k nu ai mai trecut pe acolo de 100 de ani :))

Locul saptamanii - Arenele Romane
cristi
#2 -

nu de cort e nevoie...

...ci de o renovare. locatia e marfa intr-adevar, cu un aspect maiestuos si cu un mega-potential in orice domeniu cultural sau sportiv, dar din pacate e f. degradata. nu s-a mai facut o reparatie de aproape 40 de ani si se vede...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera