Locul saptamanii - Arcul de Triumf

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum planezi pe desupra Sampselizeului bucurestean, soseaua Kiseleff, mai lunga, dar nu la fel de frumoasa ca autenticele Champs Elysees, vezi cum in lacul de verdeata de pe langa Herastrau rasare o oaza: rondul Arcului de Triumf.

arc

Construit dupa modelul frantuzesc, mai mare si mult mai vechi, Arcul nostru este si el destul de venerabil. Desi ceea ce vedem acum este din anii 1935-36, conceptul de poarta monumentala care sa sarbatoreasca trupele triumfatoare exista din 1878, cand dupa razboiul de independenta s-a ridicat un Arc similar, dar pe vremea aceea probabil Romania incepuse sa se imbolnaveasca deja de superficialitatea si graba care o caracterizeaza si acum si Arcul s-a deteriorat rapid.

arc
Fratele mai mare (cu vreo suta de ani) din Paris

Cateva decenii mai tarziu, un nou razboi cerea o noua sarbatorire a eroilor veniti pe scut si sub scut. In 1922 s-a ridicat un alt Arc, materialul de constructie fiind aproape in totalitate lemnul, pe sub care au defilat trupele din primul razboi mondial. Scopul nu a fost doar celebrarea trupelor, ci si a familiei regale - desi Ferdinand era rege din 1914, incoronarea sa a avut loc in 1922 (video aici).

Inca o decada mai tarziu, Bucurestiul in plina dezvoltare arhitecturala a hotarat ca amintirea eroilor merita ceva mai bun si mai stabil, astfel incat Arcul a fost refacut din piatra, intre 1935-36, sub bagheta arhitectului Petre Antonescu. Pe frontispiciu scrie:

Dupa secole de suferinte crestineste indurate si lupte grele pentru pastrarea fiintei nationale, dupa apararea plina de sacrificii a civilizatiei umane, se indeplini dreptatea si pentru poporul roman prin sabia Regelui Ferdinand cu ajutorul intregei natiuni si gandul Reginei Maria
 

arc
sursa foto

 

Cele doua medalioane din bronz cu chipurile lui Ferdinand si Mariei fusesera distruse in timpul comunismului si dupa '89 au fost refacute

Fatadele au fost decorate de sculptorii Jalea, Medrea, Paciurea si Baraschi si infatiseaza ipostaze ale Victoriei trambitande, deasupra medalioanelor de bronz, iar pe latura cealalta Barbatia si Credinta, agitand sabia si crucea.

arc
raboj in piatra al bataliilor din RM I

arc
tur virtual (360 grade) al Arcului aici

Sub arcada sa azi falfaie pe lung si patriotic tricolorul, iar nuntile de la Casin il folosesc ca butaforie pentru fotografiile insurateilor (inca) fericiti. Arcul isi recapata demnitatea pe 1 decembrie, cand oficialii si capetele luminate ale politichiei romanesti depun jerbe in memoriam, astfel incat bietul arc capata un aer de piatra funerara.

arc
sursa foto

1 comentariu

Locul saptamanii - Arcul de Triumf
andreeea
#1 -

Comentariu nou

informatiiile sunt necesare pentru proiectul meu dar nu prea gasesc ce imi trebuie

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera