Locul Saptamanii - Scoala Centrala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Liceu, - cimitir Al tineretii mele - Pedanti profesori Si examene grele... Si azi ma-nfiori Liceu, - cimitir Al tineretii mele! "

Cuvintele lui George Bacovia trezesc copilul nostalgic din fiecare dintre noi. Fie ca a fost bine, fie ca a fost rau, liceul este ceva... viu. Anii tineretii cand toata lumea iti sta la picioare. Mai mult sau mai putin, oricine tanjeste dupa acele vremuri. De aceea am facut un popas la Scoala Centrala, unul dintre liceele cu cea mai bogata istorie din Bucuresti.

 1

2

Scoala Centrala are doua zile de nastere. Pe 19 martie 1851, domnitorul Barbu Stirbey a aprobat prin edict regal infiintarea unui "Pensionat Domnesc de Demoazele" la Bucuresti. Abia pe 20 noiembrie 1852 scoala a fost deschisa oficial. Un an a trebuit sa treaca pana sa se gaseasca cladirea potrivita, personalul potrivit. Daca pana in 1864, nivelul cursurilor este hibrid, plasand-o intre scoala primara si secundara, din 1864 este transformata in scoala secundara de cinci ani.

In 1890, Ion Mincu construieste actualul edificiu al Scolii Centrale, care pana atunci isi cautase gazduire in Casa lui Manuc, Casa Turnescu, unul dintre Palatele Ghica. Cladirea lui Mincu este astazi un monument arhitectonic, pozitionat in inima Capitalei, langa intre Piata Romanei si Piata Universitatii. Constructia are la baza un model clasic, cu o curte interioara inconjurata de coridoare si galerii. Gheorghe Ionescu a precizat in lucrarea sa, Arhitectura pe teritoriul Romaniei de-a lungul veacurilor, ca Scoala Centrala este "opera cea mai izbutita a maestrului".

3

4

6

Secolul XX aduce cu el schimbari pentru Scoala Centrala, la fel ca pentru intreaga Lume. In timpul Primului Razboi mondial scoala este convertita in spital, iar apoi in posta. In timpul iernii au fost arse piese de mobilier si materiale stiintifice pentru caldura. Cursurile sunt reluate in luna septembrie a anului 1918.

In 1924 Scoala Centrala a capatat noua denumire de Scoala secundara de Fete, gradul doi internat iar in 1928 cea de Marica Brancoveanu, sotia domnitorului Constantin Brancoveanu.

Dupa 1948, comunistii isi impun sistemul de invatamant restrictiv. Scoala isi schimba denumirea frecvent: Liceul de Fete nr. 10, Scoala Medie nr. 1, Scoala Medie nr. 10, Scoala Medie Mixta Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de Fete nr. 10 Zoia Kosmodemianskaia, Liceul real-umanist Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de filologie istorie Zoia Kosmodemianskaia (nume pe care-l va pastra pana in 1993).

Intr-un sat din Rusia, nazistii s-au razbunat pe partizanii si au spinzurat o fata de 18 ani, Zoia Kosmodemianskaya. Au acuzat-o de sabotaj si au scris pe pancarta pe care i-au atirnt-o la git "a dat foc la case", apoi au dus-o la locul de executie. Ultimile ei cuvinte catre calaul neamt au fost "nu ne puteti spinzura pe noi toti cei 190 de milioane".

Dupa caderea comunismului, liceul isi recapata numele si devine scoala bilingva romano-franceza.

7

16

Scoala Centrala a reflectat prin evolutia sa schimbarea timpurilor si a mentalitatilor, poate mai mult decat orice alta scoala din Bucuresti. A inceput ca un pensionat de fete de demnitari, unde acestea erau invatate cum sa fie "sotii bune si iubitoare". Programa s-a modificat treptat, iar materiile stiintifice au capatat o importanta din ce in ce mai mare. Din pacate, trecerea timpului poate insemna si lucruri bune si lucruri rele. Astfel, Scoala Centrala a avut portia ei de scandal si de violenta. In prezent, numai prin prezentarea carnetului de note se poate intra in scoala, iar vizitatorii au nevoie de legitimatie.

9

10

13

Cu tate acestea, anul 2006, anul Francofoniei, nu avea cum sa nu aiba o semnificatie speciala pentru Scoala Centrala. Joi, 28 septembrie, sotiile presedintilor de tari francofone au vizitat Scoala Centrala pentru a face cunostinta cu elevii acesteia. Dansele au petrecut o ora jumatate (atat cat le-a permis programul) in incinta scolii. Trupa de teatru condusa de profesoara Despina Ionescu si formata din elevii Scolii Centrale a pus in scena cateva fragmente din dramaturgia franceza de referinta.

Doamnele demnitare au apreciat si proiectul de invatamant bilingv creat de elevi impreuna cu profesorii lor, unicul de felul sau in liceele din Romania. 

8

12

14

15

La Scoala Centrala vei intalni copii bucalati de 9 ani laolalta cu adolescenti de 17 ani care deja se gandesc la facultate. Fie ca o doreai sau nu, ai o viziune de ansamblu asupra Bucurestiului tanar. Unde in trecut vedeai o domnisoara sfioasa, acoperita din cap pana in picioare, acum vezi copii cu mobile atasate de urechiusa. Ei vin sa invete ceva nou intr-o cladire veche, pe care sa speram ca nu o vad ca pe un cimitir.

Inca. :)

Surse - Scoala Centrala, Universitatea Bucuresti
26 comentarii

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Anca
#1 -

Comentariu nou

Sper ca in acea cladire elevii o sa invata ceva bun pentru viitor.

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
corina
#2 -

ani de nostalgie la Zoia...

Mi-au placut foarte mult comentariile referitoare la Liceu. Si eu sint o fosta absolventa a liceului, pe vremea cind inca se chema Zoia Kosmodemianskaia. M-am bucurat de aceste cuvinte minunate si mi-am adus aminte, inca o data, de mindria pe care o aveam in suflet stiind ca sint parte a acelui liceu..liceu deosebit de frumos pe care nu cred ca elevii l-au apreciat intotdeauna la adevarata valoare a frumusetii lui ...Liceu cu un farmec aparte, plin de istorie si proza si poezie...acum am putut vedea cu adevarat frumsetea arhitectrii pe care nu cred ca am admirat-o la fel de mult pe vrema cind il frecventam...Multumesc inca o data penru plimbarea oferita prin incinta licelui meu drag! Good job! Se stie ceva de reuniuni ale fostilor absolventi? As fi foarte interesata sa-mi revad colegii, sa-mi retraiesc anii adolescentei si, bineinteles, sa vizitez liceul meu ....Multe multumiri!Pot fi contactata la adresa corinamatee@yahoo.com.
P.S. am absolvit in 1990

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
denisa
#3 -

scoala

as dori si eu sea stiu dak imi pot inscrie copilul la aceasta scoala?si dak il pot lua la saptamana?

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
olimpia nicolescu
#4 -

Multumesc

acest subiect mi-a adus aminte de anii petrecuti in liceu;si eu am absolvit in 1990;si chiar au fost anii cei mai frumosi ai adolescentei mele;multumesc!

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
ANAMARIA
#5 -

fosta eleva

sunt o fosta eleva am 33 ani , am fost interna impreuna cu sora mea , mai imi aduc aminte de doamna ANI de la cantina scollii... ce vremuri doamne ,,,DE TOVARASA DE NOAPTE .. DE CULOARELE ROSII , DE DORMITOARE, DE BUNA EDUCATIE CARE N-I S-A DAT, DE STRICTETEA LICEULUI...TARE MI-E DOR DE ACEA PERIOADA CIND NE SCOTEAU IN PARC IN RIND: DOUA CITE DOUA...IN PARCUL IOANID SI PARCUL ICOANEI.DIN 1982-1989-TARE MI-AR PLACE SA MA REINTILNESC CU VECHILE COLEGE DE LA INTERNAT. UN SARUT CALD SI O IMBRATISARE DIN INDEPARTATA SPANIE...ANAMARIA BÖJTE

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Moscovici Monica(Andritoiu)
#6 -

intilnire

Buna,
am terminat acest liceu de foarte de mult timp(1970)
cam di aceiasi perioada nu mai locuiesc in Romania,nu stiu cum sa iau legatura cu scoala,nu am gasit pina acum nici un e-mail la care sa pot scrie
daca cineva poate sa ma ajute,adresa mea este monikaa@moch.gov.il
va multumesc Monica

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
alexandra
#7 -

Comentariu nou

am absolvit liceul in acest an (2008) am fost in aceasta sc din clasa i-a pot spune ca au fost ce i mai frumosi anii din viata mea

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
ANAMARIA böjte
#8 -

fosta eleva

caut colege de internat anii ...1982-1983+84+85+86+87
adina si sora ei mari , duduleanu laura , alice, ona popescu, matyas melania, dana pleaaassse mi-e dor de voiiiii

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
ANAMARIA böjte
#9 -

fosta eleva

caut colege de internat anii ...1982-1983+84+85+86+87
adina si sora ei mari , duduleanu laura , alice, ona popescu, matyas melania, dana pleaaassse mi-e dor de voiiiii messeger: mariadistritec@hotmail.com;distritecvb@yahoo.es

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
doina
#10 -

liceu
In clasa IX la inceputul anului datorita formei regulate de patrulater a culoarelor m-am ratacit şi nu imi mai gaseam clasa. Nici un film de groaza nu m-a inspaimantat asa Am iubit si iubesc aceasta scoala pentru ca, acum, ZK inseamna si Doina Pietris, mai mult sau mai putin, dar oricum inseamna. Nu sunt de acord cu sfarsitul articolului, ca arhitectura este impunator, nu infiorator. Cine a scris articolul nu stie nimic decat niste date. nu a trait acolo.Numai bine celor ce stiu ce spun!
Locul Saptamanii - Scoala Centrala
irina stanciu{constantinescu}
#11 -

caut colegi

sint o fosta eleva a scolii centrale de pe vremea cind se numea Zoia K....promotia 1984 daca isi mai aminteste cineva de acea peroada superba..poate da un semn ! poopici

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
eu
#12 -

feedback

Eu sunt actuala eleva a scolii...Da,istoria scolii este impresionanta, locul este nemaipomenit, arhitectura incredibila, insa modul in care a decazut scoala este incontestabil...scandaluri, probleme cu renovarea si multe alte situatii care te fac sa uiti ce scop avea acest loc si ce personalitati s-au perindat pe holurile scolii.Pacat...

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
vlad
#13 -

anii de liceu...

,, LUPTAND ZI DE ZI PENTRU ACEST IDEAL,
MODEL NE VA FI LICEUL CENTRAL'' -Adrian Paunescu...
cine poate sa uite minunatul amfiteatru unde ne pregateam pentru Cantarea Romaniei??

Doamna Botnarasi a fost si este iubita de elevi pentru bunatatea si daruirea dansei. Nu mi-a fost profesoara la clasa insa toti elevii o apreciau.
roxana- promotia 1986-1990

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
diana
#14 -

amintiri de neuitat

sint 58 de ani de cind am pus piciorul pt.prima data in acest lacas,am fost profund impresionata ,de toata atmosfera,stranie si de splendoarea acestei asezari istorice.sora mea a terminat scoala cred cain anul 1956 .ar fi pacat s adispara o asemenea marturie a istoriei Bucurestiului.

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
alexandra
#15 -

cei mai frumosii ani din viata mea 1996-2008

va vine a crede ca mie imi este draga aceasta scoala??....eu una am trait cele mai frumoase clipe in aceea scoala am ras mi am facut prietenii am avut incredere in profesorii mei chiar daca i renegam si le facem probleme ... s au dus 12 ani din viata mea in aceasta scoala si nu regret am terminat o cu regret as mai fi vrut totusi sa mai stau macar un an a fost ca un scut pentru mine tot ..dar totusii am invatat multe lucrurii si am legat multe prietenii..

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
dorina lupascu
#16 -

casa mea

nu exagerez deloc cand spun ca a fost si casa si scoala pt. mine!am fost la internatul acestei minunate scoli inca din clasa a 2-a si am amintiri f. frumoase......despre colege,profesoare,despre orele petrecute in curtea scolii,in parcul ICOANEI si IOANID......numai cine a frecventat aceasta scoala si mai ales a fost la internat ,poate intelege ce simpt eu acum ,peste ani.....am absolvit liceul in 1971 si m-as bucura enorm sa-mi intalnesc foste prietene si colege de scoala si mai ales de internat.NADIA POPESCU ar fi nemaipomenit sa te regasesc!

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
dorina lupascu
#17 -

regasire

am fost promotia 1971 si doresc sa-mi reintalnesc foste colege de scoala si mai ales de internat. dorina.lupascu@gmail.com

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Pasnicu
#18 -

Asociatia Prietenii Scolii Centrale

Dragi absolventi si profesori ai Scolii Centrale,

Va scriu pentru a va informa ca de curand a luat fiinta Asociatia Prietenii Scolii Centrale, creata pentru a reuni fostii elevi si profesori ai Scolii si pentru a proteja si sprijini interesele acestei institutii.

Prima intalnire va fi prilejuita de ziua Scolii, joi, 19 martie. Evenimentul incepe conform traditiei, la ora 15 :00, insa puteti veni pana seara tarziu. Ora recomandata este ora 19 :00.

Profit de oportunitate pentru a va aduce la cunostinta ca Asociatia Prietenii Scolii Centrale, organizeaza marti, 17 martie, intre orele 12:30 si 14:30 o actiune de sensibilizare cu privire la necesitatea restaurarii Scolii Centrale precum si pentru a cere respectarea zonei protejate de importanta istorica si patrimoniala din strada Icoanei.

Actiunea are loc in fata scolii, la adresa str. Icoanei nr. 3-5, si se va desfasura in cadrul campaniei "Scoala Centrală - trecutul care obliga".

Mai multe detalii la adresa http://scoalacentrala.wordpress.com

Colegiale salutari,

Cosmin Pasnicu
Asociatia Prietenii Scolii Centrale
Vice-presedinte
E-mail: prieteniiscoliicentrale at[@] gmail dot[.] com

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Eva
#19 -

Restaurarea cladirii scolii centrale

Fac parte din promotia 1962, sectia reala si consider ca merita efortul de a restaura cladirea scolii si de a amenaja gradina din fata si curtea din spate, pentru ca si elevii de acum sa vina si sa invete cu placere, in conditii optime penru studiu si recreatie la scoala de care noi, cei din mileniul trecut ne amintim cu mandrie.

Cand am inceput eu clasa a 5-a acum mai mult de jumatate de secol, scoala Centrala era renumita pentru cadre didactice exceptionale, dintre care imi amintesc cu respect deosebit de profesoarele noastre: D-na Ionescu-Tiu si D-ra Marini la matematica, D-na Ailincai la fizica, D-na Ely Coman-Baraschi la limba si literatura romana, D-na Bercus la istorie, D-na Simionescu-Taranu la limba engleza, D-na Inescu la limba rusa, si multe altele.

M-as bucura mult sa aud si de la colegele si colegii mei de liceu: Constantinescu Mariela, Petrovici Mihaela, Negoita Carmen, Ney Agneta, Savescu Adriana, Popescu-Baldovin Vera, Belibas Adriana, Mihai Georgeta, Georgescu-Cocos Stelian, Lazar Dan, numai cateva din numele care mi-au ramas in minte peste decenii.

Va doresc mult succes in actiunea de pastrare a traditiei scolii si de renovare a cladirii.

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Irina Nichita
#20 -

Amintiri

Am invatat la aceasta scoala intre anii 1968-1978. Primii 6 ani in internat.

10 ani.... Mult timp.

Cite amintiri, frumoase sau mai putin frumoase poate cineva avea in acest timp?....

As fi vrut sa pot comunica si reintalni pe fetele cu care am fost atat de aproape pentru asa de mult timp.

E-mail: irina_662@msn.com.

Contacteaza-ma daca imi recunosti numele; sa ne aducem aminte de copilarie si adolescenta impreuna.

Numai bine, si sper ca scoala sa fie renovata pentru altii sa se bucure de frumoase amintiri.

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Constantin Daniela
#21 -

Amintiri din cel mai frumos Liceu din Romania

Am invatat si eu in acest Liceu intre anii 1975 - 1982. Am stat la internat in tot acest timp, dar pot spune ca a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea. In primele 4 clase am avut ca invatatoare pe D-na Olteanu, o doamna deosebita. A fost prima persoana care mi-a indrumat pasii in viata (in afara de mama). Nu am fost o eleva eminenta, dar invatam bine. D-na Olteanu obisnuia sa-mi spuna ca sunt "branza buna in burduf de caine", deoarece eram puturoasa la invatat. Mai tarziu, in clasele 5 - 8, am avut-o ca diriginta pe D-na Popescu Luiza, profesoara de matematica. Imi amintesc ca am fost in promotie cu Andrei Paunescu, fiul marelui Adrian Paunescu. Imi este extrem de dor de acele vremuri. D-na diriginta mi-a fost mai mult decat o mama. Datorita ei sunt astazi o persoana responsabila. O iubeam extrem de tare. Cel mai mult imi placea cand ma ridica in picioare si-mi cerea sa spun Teorema lui Thales sau a lui Pitagora, pe care bineinteles ca nu le stiam. Luam 3, (pentru fiecare in parte), apoi dupa fiecare, dadea cate o lucrare de control la care luam bineinteles 10, asa ca imi iesea media. Ce vremuri ... :) Mi-as dori sa-mi reintalnesc atat fostii colegi cat si profesori. Sunt foarte mandra ca am invatat in acest Liceu.

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
emilia mitroiu
#22 -

absolventa 1971

Am invatat 12 ani in acest liceu. Au fost ani frumosi si cu putine griji.
As vrea ca la intalnirea de 40 ani care se tine pe 6 martie 2011 sa fim cat mai multe.
Daca vor venii si fostii nostri colegi din scoala generala, promotia 1967 nu ne suparam deloc.
Cine doreste ma poate contacta la emilia_mitroiu@yahoo.com
P.S. pe vremea aceea ma chema Cioran

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
cristina georgescu
#23 -

anii cei mai frumosi

Inainte de a ma inscrie la aceasta scoala am trecut de zeci de ori prin fata ei. Mergeam la lectii particulare de franceza la un prieten de-al tatalui meu pe strada gradina icoanei. Mi-amintesc ca ma opream de fiecare data minute intregi, uneori chiar si jumatati de ora, doar ca sa privesc si sa admir cladirea impunatoare, sa arunc pe furis o privire in curte, incercand sa vad cat mai departe, cat mai multe. Eram atrasa de orice miscare, observam orice schimbare.
Eram in clasa a VI-a la o scoala generala de cartier. Ma simteam bine si acolo pentru ca eu ma obisnuiesc oriunde. Sunt o fire sociabila si ma simt bine in orice mediu. Dar aceasta scoala ma fermeca, pur si simplu! Ma atragea din ce in ce mai mult!
In vara acelui an am trecut printr-un moment foarte dureros din viata mea. A murit mama. Tatal meu, vrand sa ma faca sa sufar mai putin m-a intrebat ce ar putea sa faca ca sa schimbe viata mea in bine? Mi-a venit ideea! L-am rugat sa ma inscrie la scoala pe care o vazusem de zeci de ori, pe care o indrageam deja inainte sa-i trec pragul.
Pe 15 septembrie 1981 am intrat in clasa a VII-a A la liceul "Zoia Kosmodemianskaia", asa se numea pe atunci. Ma mandream sa port matricola acestei scoli, ma amuzam teribil cand trecatorii incercau sa citeasca numele, dar fiind foarte greu, se lasau pagubasi. Pe mine m-a inspirat mult numele acestei eroine ruse, avand in vedere ca ador limba rusa. De fapt, un alt motiv pentru care am hotarat sa ma mut la aceasta scoala a fost pasiunea pentru limba rusa. Stiam ca e un prestigios liceu de filologie care m-ar fi pregatit bine pentru a putea face dupa aceea facultatea de limbi straine.
Si asa a fost. Am indragit-o imediat pe profesoara de limba rusa, draga mea doamna Sonia Averbuch, pentru ca aveam o pasiune comuna, dar mi-au fost dragi toti profesorii pe care i-am intalnit, mi-i amintesc si acum cu placere...
Si nu in ultimul rand, un gand bun pentru toti colegii mei, un salut special promotiei 1987 - clasa a XII-a A!!!

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
Marinescu Emilia
#24 -

ANI DE LICEU - Anii tineretii noastre !

Amintirile cele mai placute ale adolescentei mele sunt legate de Liceul Zoia Kosmodemianskaia si de d-na diriginta din cls.a-lX-a A SONIA AVERBUCH si profesoara mea de rusa in cls.
lX-Xll.Cariera mea didactica si dragostea ptr. lb.rusa i le datorez.Din 1992 nu mai stiu nimic de dansa,dar daca mai este in viata sa-i dea D-zeu multa sanatate si bucurii!.
Sunt promotia 1971-1975 la liceuL ZK si 1975-1979 la Fac.de limbi si literaturi straine:filologie slava si de cate ori am posibilitatea vizitez liceul unde imi retraiesc multe din amintirile adolescentei legate de fostii mei profesori,colege de clasa si internat
Tuturor fostilor absolventi ai ZK numai bine,sanatate si fericire !
Emilia Marinescu{ARVAT}

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
emilia mitroiu
#25 -

Locul saptamanii - Scoala Centrala

emilia marinescu daca vrei vesti inscriete pe colegiimei.ro
acolo gasesti liceul ZK si ma gasesti si pe mine
d-na Averbuch traieste, sora mea i-a facut o vizita in decembrie 2012.
pe 19 martie e ziua scolii, se sarbatoreste in fiecare an

Locul Saptamanii - Scoala Centrala
eli eliana
#26 -

zoia

am fost colega cu ioana roman ,ana maria balan,cata saizescu si cu o fata draguta denisa ivan pe care o caut

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera