Locul Saptamanii - Sala Palatului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cine ar fi crezut ca in locul unde anul trecut cantam "Wild Boys" cu baietii de la Duran Duran, cu doar 20 de ani inainte am fi ascultat povetile tovarasului Ceasca. Sala Palatului este locul saptamanii deoarece in curand va intra in reparatii si nu ne vom mai putea bucura de cupola ei de un albastru spalacit vreo doi ani.

Sala Palatului

Dupa caderea comunismului, cladirea a trecut printr-o schimbare radicala. Veche locatie a adunarilor de partid dintr-o data s-a transformat in sala de spectacole. De la spectacolul politic, am trecut la concerte si filme.

Construita intre anii 1959 si 1960, este una dintre cladirile emblema ale centrului Bucurestiului. Nu exista locuitor al orasului care sa nu fi trecut macar o data pe langa ea, sa nu fi stat la umbra cupolei albastre. Cei care am fost inauntru. poate ca mai stim cate ceva despre podeaua de marmura sau cat de comfortabile sunt scaunele din Sala Mare, dar cred ca sunt destule lucruri pe care nici noi nu le stim.

In afara de sala mare pe care am ajuns sa o cunoastem toti, care are o capacite de 4060 de locuri, in cladirea Salii Palatului, legata pe vremuri de fostul Palat Regal si actualul MNAR, mai exista cateva sali cu capacitati care variaza.

Sala Palatului

Sala Palatului

Sala Luterana este de fapt numele purtat de prima sala in care intri atunci cand pasesti prin usile Salii Palatului. Serveste rolul de spatiu expozitional si are o suprafata de 768 mp. Este una dintre cele mai elegante sali, avand podea si coloane din marmura rosi si candelabre mari.

Sala Palatului

Sala Coloanelor se afla la etajul 2. Spatiul este de 500 de metri patrati, aici organizandu-se conferinte si adunari la care pot participa maxim 450 de persoane. Sala are acces direct la Sala Mare si este strabatuta de coloane de marmura.

Sala Palatului


Pentru cine doreste sa organizeze o intalnire sau o conferinta de afaceri, are la dispozitie doua sali mai mici, Alpha si Beta. Acestea au suprafata de putin peste 100 mp si se afla la etajul I.

Sala Palatului

In afara de aceste spatii cu functii specifice, mai avem Garderoba, Foaierul, Salonul oficiale de asteptare si Sala Maura (spatiu de tranzitie intre Garderoba si holul principal).

Sala Palatului

Sala Palatului

Asa cum spuneam, Sala Palatului nu este la origini o sala de spectacole, ci locul unde Ceausescu tinea intalnirile de partid. In anii 1980 acesta a cerut ca numarul de locuri al salii sa creasca, de la o capacitate de 3100 cat avea atunci la 5000 de locuri. Asta a redus si mai mult din calitatea acusticii din cladire.

Pentru a rectifica aceasta problema, si pentru a le oferi bucurestenilor un "mall cultural", Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a anuntat ca in septembrie 2007 vor incepe lucrarile de reconstructie a Salii Palatului si vor fi finalizate abia in 2009.

Deocamdata se lucreaza la remodelarea scenei si imbunatatirea conditiilor acustice. Dupa Festivalul George Enescu de anul acesta, sala va ramane inchisa timp de doi ani... pana la acelasi festival, editia din 2009.

"Va fi o zona de relationare sociala, a precizat intr-un tarziu Iorgulescu, nu un mall in sensul occidental al cuvantului, cu spatii destinate comertului, ci numai activitatilor culturale".

O zona de relationare sociala. Imi place cum suna, dat fiind ca face referinta la vechea utilizare a Salii Palatului. Suntem intotdeauna in favoarea investitiilor in cultura, dar nu credem ca este nevoie sa le atasam porecle dragute care suna bine, mai ales daca este vorba de una dintre cele mai cunoscute cladiri ale Capitalei.

Sursa poze si informatii - SalaPalatului.ro




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera