Locul Saptamanii: Romexpo

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Prima data cand am vazut cupola pavilionului central al Romexpo m-am gandit: "Zici ca e un circ!". La cei 8 anisori ai mei de pe atunci n-aveam de unde sa stiu ce reprezinta Romexpo. Cat de mare este. Cat de vechi este. Cat de important este acel spatiu pentru Bucuresti. Important pentru ca acea cupola a vazut multe targuri si expozitii la viata ei si in ultima vreme, multe petreceri de Revelion. :)

Pe la sfarsitul anilor '50 s-a intrezarit prima licarire in ochii arhitectilor urbanisti, o licarire care anunta venirea pe lume a unui proiect de spatiu expozitional, unde sa se concentreze intr-un display semet puterea economica si stiintifica a tarii. Ca doar intram in anii '60, era nucleara pentru unii si a rockului clasic pentru altii. Orice ar fi, in 1959 autoritatile bucurestene au pus deoparte 17.000 de mp pentru construirea unui centru de expozitii.

Un an mai tarziu arhitectul Ascanio Damian a intocmit planurile pentru cupola centrala. Doi ani a durat sa se ridice. Noua cladire moderna si eleganta a fost inaugurata in 1962, in prezenta a 11.000 de oameni. In 1965 se infiinteaza Oficiul pentru Expozitii din cadrul Camerei de Comert, care in 1968 se transforma in Intreprinderea de Targuri si Expozitii.

Prima mare expozitie s-a organizat in 1964 si anume Expozitia Realizarilor Economice ale Tarii. Targul International al Bucurestilor (TIB) a avut prima editie in 1970, iar pana in 1981 se organiza odata la doi ani. In '81 TIB a fuzionat cu Targul international de bunuri de consum (TIBCO) si a devenit o expozitie anuala.

Numele Romexpo a fost adoptat in 1991 in urma reorganizarii fostei intreprinderi de Targuri si Expozitii. Presedinte-director general a fost ales George Cojocaru, pe atunci secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.

In cei aproape 50 de ani de cand exista, Romexpo si-a marit considerabil suprafata acoperita. Astazi Romexpo ocupa o suprafata totala de 55.000 de mp suprafata acoperita si 45.000 mp suprafata exterioara. Cupola are 17.000 mp, dar in anii '60 s-au adaugat alti 27.000 de mp suprafata exterioara. In anii 70 s-au mai adaugat 8000 de mp iar in anii 90 inca 3000 mp.

Daca in 1991 se organizau numai 4 expozitii pe ani, la ora actuala programul Romexpo pare supra-incarcat. Peste 40 de targuri anuale si alte 500 de evenimente conexe. Din lista acestor targuri spicuim Gaudeamus (care tocmai s-a incheiat), TIB, TIBCO, Indagra, Rommedica si EXPODRINK. Pana la sfaristul anului in Romexpo se vor mai tine targul de jucarii Kidex (30 noiembrie - 2 decembrie), un targ de cadouri si de suveniruri de Craciun (1-9 decembrie) si Luxury show (6-9 decembrie).

Daca vrei sa vezi chestii ciudate si nemaivazute, chiar si pentru Bucuresti, atunci locul unde trebuie sa te duci este Romexpo. Are cea mai mare concentratie de neuroni pe metru patrat din tot Bucurestiul, indiferent de evenimentul care se tine acolo.

Sursa: wikipedia, RomexpoNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera