Locul Saptamanii: Piata Sudului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
- Ho, tataie. Unde te grabesti asa?
- Scuza-ma tinere, caut si eu mahalaua Mandravela. Dumnezeu sa ma ierte, n-am mai fost prin Bucuresti din patruzeci si ceva.
- Mandragora? Ce te crezi bebicule, la Buenos Airesh? Aici esti in Berceni, la Piata Sudului...

- Man-dra-ve-la! era un han pe aici, a lui Costica Mandravela si de acolo se trage denumirea. Cel putin cred ca e pe aici. Vad acolo Calea Vacaresti dar, nu Se poate. Unde este manastirea?
- Manastirea? Manastirea Vacaresti... o-h, aia a demolat-o Ceausescu in decembrie 1986.
- Vai, cum se poate asa ceva. Si gradinile cu zarzavaturi, casele cu livezi, hanurile de pe vremuri.
- Desfiintate, desfiintate si demolate.

- Pai si unde mai mananci si tu o momita. Inainte, pe vremea mea, puteai sa mananci la Lemetru, sau la Mitica Malaelu, la Tarapana. Pe colt mancai la Broscoiul laolalta cu macelarii, sau te opreai la Carciuma din Padure pentru nitica pastrama.
- Tataie, cu exceptia pastramei, vorbesti in chineza pentru mine. Demult nu mai sunt dughenele de care vorbesti, dar na, daca ti-e foame, mananca si tu un mic la o terasa.
Au si jocuri electronice, mai bei un Noroc, mai asculti o manea. Simti si tu ca traiesti.- Vai, nu-mi vine sa cred ca s-a schimbat zona asta. Inainte treceau negustori si targoveti pe aici. Era o mare forfota dar frumos, ca la tara.
- Si ce, acum nu e bine? Negustori sunt cati vrei la Aleea Castanilor, sau in Big Berceni. Tot ce-ti pofteste inima, si totul este ieftin si bun. HIC, pe onoarea mea. Ce gasesti la Unirii gasesti si aici si nu la fel de scump. Doua treimi din Bucuresti se imbraca de la noi. Apropo, nu vrei sa cumperi niste manechine?

- Nu mersi tinere. Magazinul asta, BIG Berceni. Cand l-au ridicat?
- Nu stiu tataie, ca e aici de cand ma stiu eu. Prin '83-'84 au demolat ei puternic. Au construit blocuri. Trebuie sa fie cam tot de pe atunci.- Cred ca mai bine ma duc acasa. Mandravela... nu mai e ce a fost.
- Si bine zic, bine! Ca se schimba vremurile tataie, uite... acolo avem un spital (Bagdasar-Arseni, fostul Spital 9), aici avem o scoala. In curand o sa avem si un mall. Nu orice mall, cel mai de fite mall din toata Europa, Sun plaza. Ce voiai sa fie ca la tara, in mijlocul orasului?
- Bine tata, bine. Cum spui tu. De unde iau tramvaiul?

Metropotam a fost in Piata Sudului si ne-am luat niste adidasi de 10 lei care nu ne asteptam sa traiasca prea mult. Ce senzatii (olfactive), ce atmosfera, ce trecut tumultos a avut zona aceasta. Ne-am gandit cum ar decurge o conversatie intre cei de atunci si cei de acum, care isi fac drumurile prin nordul Bercenilor care din limita a Capitalei s-a transformat cartier de baza. Concluzia la care am ajuns? Mai bine dadeam banii de adidasi pe niste mici."Mahalaua prindea fata. Iarba pierise în drumul carutelor. In parti ramaneau maidanul nesfarsit si groapa fara margini, lata si adanca. Au dat ploile lui aprilie, apoi potecile s-au zbicit, oamenii forfoteau.  Era altceva sa vada acoperisuri in dreapta si-n stanga. Avusese dreptate jupanul lui: nici orasul asta nu statea pe loc, se latea.."
-Fragment din Groapa, de Eugen Barbu-

Surse: Jurnalul National, Formula AS
Galerie1 comentariu vrei sa comentezi?

Locul Saptamanii: Piata Sudului
Cristina
#1 -

Comentariu nou

Parole d'honeur ca: "Ce gasesti la Unirii gasesti si aici si nu la fel de scump.". Asta nu inseamna ca nu sunt de proasta calitate in ambele locuri...

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera