Locul Saptamanii - Parcul Cismigiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Locul unde Maritele, Paraschivele, Anicele si Terejile isi dau intalnire cu Nicolaii, Istvanii si Ianosii, unde-si descarca sufletul plin de ura stapanilor, unde-si spun necazurile, isi citesc scrisorile, isi arata rochiile, panglicile, margelele, "Soseaua", Paradisul servitorimii, este Cismigiul."

Poate ati crede ca servitorii mergeau acolo sa se bucure de liniste si de spatiul verde. Gresit, mergeau acolo sa barfeasca sau "sa se maimutareasca".

Asta spune Henri Stahl care mai crede ca  "Singura atractie a gradinii pentru acest public special este taraful de lautari ce canta la Buturuga, grosolana imitatie din ciment a unui trunchi de copac, in scorbura caruia se debiteaza bere, tuica si limonada gazoasa." (...) Aici, la Buturuga, troneaza high-life-ul servitorimii: randasi de la Banci, Ministere, de la Papagal, Pomul de aur, cu sapca livrea cam pe ceafa, unii imbracati cam nemteste, ibovnicele lor, cu bluze de matase sterpelite de la cucoana, fuste de stofa groasa taraneasca si, pe deasupra, un sort galben; oribil amestec de haine daruite sau dosite si de haine ieftine cumparate de la Piata Mare".Cam acesta era Parcul Cismigiu in perioada interbelica, asa cum il vede si il descrie Henri Stahl in cartea sa "Bucurestii ce se duc". O gradina in care se intalneau la sfarsitul saptamanii servitorii dar in care se plimbau, atunci cand se intorceau de pe Calea Victoriei, atat ministri, cat si scriitori sau functionari de stat. Cismigiul era insa al tuturor, intr-o masura mai mare sau mai mica.

"Minunata gradina, datorata lui Voda Stirbei, cu mandrii copaci care privesc de sus Bucurestii, cu lacul in fundul caruia salciile se odihnesc cu nemarginita jale, cu florile delicate, presarate cu arta care misca sufletul, Cismigiul dispretuit, de a carui poezie, de a carui marime nu ne dam seama cand il strabatem grabiti pentru a scurta drumul", mai spune Stahl.Intr-adevar, Gradina Cismigiu i se datoreaza in mare masura lui Stirbei Voda. Ideea i-a apartinut totusi generalului Kisselef, care a decis secarea baltii si transformarea locului intr-o gradina publica.  Inainte, Cismigiul era o balta, numita "balta lui Dura negutatorul",  care a devenit in scurt timp un focar de infectie.Pentru designul parcului a fost adus peisagistul vienez Wihelm Mayer, care a gandit gradina Cismigiu in stilul parcurilor engleze. Inaugurarea oficiala a parcului a avut loc in 1854.Aici iarna se patina pe lacul inghetat si vara se organizau  asa numitele "baluri de rand" (Adrian Majuru - Bucurestii mahalalelor), adica petreceri organizate pentru oamenii de rand. Doua dintre ele s-au numit balul lui Lukas si balul lui Ianos.V-ati gandit vreodata de unde vine numele Cismigiu? Cismigiul era persoana care se ocupa cu supravegherea curgerii si scurgerii apelor, cu fantanile sau cismelele capitalei.Cum e Cismigiul acum? Vedem acelasi amestec uman, de la homelesi care dorm pe banci, elevi fugiti de la cursuri, functionari veniti sa scape o ora de aerul corporatist, bunici care scot copiii la plimbare, vanzatoare sau fete aranjate de mana cu barbati maturi, smecheri de cartier si studenti timizi.Unii dintre ei vin pentru terasele de pe marginea lacului (unde, apropo, mancarea e scumpa si proasta iar serviciile si mai proaste), unele cu manele, altele cu disco, alta purtand numele subversiv de "Biblioteca", altii vin pentru un tur cu barca iar altii vin... pur si simplu pentru copaci, iarba, aleile umbrite si flori. Inca ceva... nu incercati sa trimiteti la joaca copilul din voi si sa folositi leaganele pentru copii, gardienii sunt vigilenti si amenda nu e mica.Noaptea, Cismigiul e luminat colorat, ceea ce sincer noua ni se pare usor kitsch (ati vazut "curcubeul" ce lumineaza lacul? ) si e destul de animat. Nu ca in timpul zilei sau mai ales in weekend, dar sunt bucuresteni carora le place sa se plimbe, mai ales vara, pe racoare si semi-intuneric.

E frumos in Cismigiu, noi va sfatuim sa cautati zilele mai putin aglomerate si locurile mai putin populate, ascunse printre copaci sau pe micile dealuri de acolo.
2 comentarii

Locul Saptamanii - Parcul Cismigiu
Milonguita
#1 -

Cismigiul dansant
Si acum se danseaza in Cismigiu. Aleea Lacului, in apropiere de Monte Carlo, e sambata si duminica dupamiaza, Aleea de tango. De la 16.30 sunt si lectii, si dans liber. Cine stie, poate se ajunge si la bal :-)
Locul Saptamanii - Parcul Cismigiu
Anca
#2 -

Parcul Cismigiu

Este un Parc deosebit , nu am vazut un parc mai frumos si cred ca este unul dintre cele mai frumoase din romania, mic cochet si foarte romantic.
Sper ca niciodata sa nu mi iasa din inima.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera