Locul Saptamanii - Parcul Carol I

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inainte de orice, trebuie spus ca anul acesta "Parcul Libertatii" implineste 100 de ani de la inaugurare.

parcul carol I

Fostul parc public neamenajat de pe teritoriul Campiei Filaret - de multa vreme (1880) locul preferat de petrecere in aer liber al bucurestenilor - a fost proiectat chiar la inceputul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului francez Eduard Redont. In iunie 1906 la inaugurarea oficiala cand romanii serbau 40 de ani de la venirea pe tron a regelui Carol I - parcul proiectat pe 35ha era amenajat prin impadurire, asanarea vechilor balti, trasarea de alei si amplasarea de pavilioane.

parcul carol I

Considerat o realizare urbanistica extrem de valoroasa, Parcul Carol a fost ales pentru inaugurarea si desfasurarea expozitiei dedicate Lunii Bucurestilor, in 1935. Atunci a fost inaugurata si Fantana Arteziana Zodiac, de la intrarea in parc, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu si desenele zodiilor realizate de Mac Constantinescu si arhitectii August Schmeidegen si Dorin Pavel.

parcul carol I

Parcul in sine este un fel de muzeu in care fiecare element este un obiect de arta, de la statuile gigant ale lui Dumitru Paciurea...

parcul carol I

parcul carol I

...pana la mausoleul de 48 de metri din centrul Parcului: Monumentul Eroilor. Ridicat in 1963, acesta din urma a purtat pana la Revolutie numele de Monumentul Eroilor Socialismului si poarta semnatura arhitectilor Horia Maicu si Vasile Cucu.

parcul carol I

parcul carol I

parcul carol I

Monumentul Eroului Necunoscut, "strajit" simbolic de doi soldati, a fost adus in 1991 de la Marasesti. In jurul lui si pana sus la mausoleu se face skateboarding si roller-skating. :)

parcul carol I

parcul carol I

parcul carol I

Jogging se face pe aleile laturalnice, una dintre ele mergand de-a lungul Muzeului Tehnic "Dimitrie Leonida." Inaugurat in 1909, muzeul dispune, printre altele si de o bibiloteca si de o fonoteca de stiinta si tehnica.

parcul carol I

Alergand de-a lungul aleii se ajunge la un pod din beton, o alta opera de arhitectura care dateaza chiar din 1906 si ii apartine lui Gogu Constantinescu. Sub pod se afla si o terasa, destul de placuta, cu muzica de la radio si mare zarva cand e cate un meci de fotbal. :)

parcul carol I

parcul carol I

O alta alee, dar pe partea dreapta a parcului, trece prin dreptul Fantanii Cantacuzino. Ridicata in 1870 de primarul vremii (ulterior prim-ministru) Grigore Cantacuzino, lucrarea realizata in stil neo-clasic era celebra pentru puritatea apei pe care o dadea "Apa de Filaret." A fost renovata si arata foarte bine desi astazi nu se mai inghesuie nimeni sa bea apa din ea.

parcul carol I

parcul carol I

Si tot pe dreapta se afla si Arenele Romane, destinate manifestatiilor sportive si ulterior si celor culturale. :)

arene

Lacul. Este, sau mai bine zis era, una din principalele atractii ale parcului fiind dotat cu diverse amabarcatiuni penntru agrement. Si azi te mai poti plimba cu oricare barcutele albastre si cojite. Podul de peste lac ce duce spre treptele mausoleului este extrem de spectaculos seara cand e luminat de ambele parti de lampioane.

lacul

Parcul Carol este probabil unul dintre cele mai potrivite si faine locuri de plimbat cu bicicleta, dat cu rolele, alergat, jucat cu copii sau plimbat. Este foarte bine intretinut si mai la adapost de terasele cu manele si cartieristii de prin alte zone.

parcul carol I


parcul carol I

parcul carol I

Nu in ultimul rand, fara voie, s-a nimerit sa prind in poza un accident minor de motor. Nimeni ranit, doar o motocicleta sifonata de o Dacie. (sau invers...)

parcul carol I
Click for a larger view
1 comentariu

Locul Saptamanii - Parcul Carol I
teodor
#1 -

frumos

Un subiect interesant si frumos. Cred, ca pentru ce mai putin cunoscatori erau binevenite niste sublinieri (de exemplu in legatura cu D Leonida, G Constantinescu). De asemenea cred ca s-a strecurat o eroare. Se spune ca parcul aniverseaza un secol, iar mai jos ca a fost inaugurat in 1906.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera