Palatul Sutu, Muzeul Municipiului Bucuresti (update 2012)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol revizuit si completat in februarie 2012, cand au fost adaugate si fotografiile.
 

Incercati sa va imaginati cum ar fi aratat Piata Universitatii acum 200 de ani, cand tot locul era o gradina fastuoasa, plina de flori, pauni si havuzuri, pe cand Palatul Sutu spargea in stil neogotic tiparele unui oras fanariot, cu locuinte mici cu iz oriental.

Palatul Sutu, aflat vizavi de Universitate si de Spitalul Coltea, in mijlocul capitalei, este, incepand cu anul 1959, Muzeul Municipiului Bucuresti. Primul "Muzeu Comunal" al capitalei s-a aflat pe Calea Victoriei la nr. 117, in Casa Moruzzi sau Casa cu lanturi si a stat acolo un deceniu intreg, pana in 1940, inainte de demolarea ei, dupa care a tot fost mutat ani de-a randul, pana cand a primit ca sediu Palatul Sutu, unde locuieste si astazi.

Odata fastuoasa in mahalaua Coltei, constructia palatului nu mai iese azi in evidenta, ascunsa de cativa copaci batrani (bine ca au ramas si aceia - update: in 2012 sunt ceva mai putini), si putin timorata de inaltimile Intercontinentalului de peste drum si de blocurile gri din jur.

Acum renovata, alba cu acoperis nou rosu, cladirea palatului a fost construita intre 1833-1835 dupa planurile arhitectilor Johann Veit si Conrad Schwinck, din porunca biv vel postelnicului Costache Grigore Sutu, din familie greaca din Epir, si era un loc foarte monden, familiei Sutu placandu-i seratele si balurile si primind multi oaspeti. (O istorie detaliata a familiei Sutu se gaseste pe site-ul muzeului)

Desi nu este palat in adevaratul sens al cuvantului, ci mai curand un conac boieresc, interiorul este impresionant. In holul mare de jos, unde se tin tot timpul expozitii de arta plastica, au loc adesea concerte de muzica clasica, lecturi sau conferinte, sub cupola bogat decorata si la picioarele scarilor faste, din capul carora stapanul casei isi intampina oaspetii la banchete.

Palatul Sutu Palatul Sutu Palatul Sutu
Palatul Sutu Palatul Sutu

Pe peretele din fata intrarii troneaza o oglinda de Murano imensa, care da senzatia de spatiu mult mai mare decat in realitate. In oglinda se vede si un ceas (care nu prea mai merge), construit special pentru a fi citit numai in oglinda, iar deasupra ei se afla un medalion sculptat, care o reprezinta pe Irina Sutu, sotia vel postelnicului.

La parter, in sala din spate, unde iarasi au loc expozitii, se afla, in afara de un pian cu coada (update: azi mutat sub scara) si o supraveghetoare de muzeu amabila, o colectie masiva de documente din perioada monarhiei romane: monitoare oficiale, "Desbaterile Senatului si Adunarile Deputatilor", frumos legate.

Cum urci pe scara majestuoasa, dai la etaj de saloanele care adapostesc expozitii temporare si expozitia permanenta a Bucurestilor, pe cea mai mare parte a etajului.

Intrarea in istoria Capitalei se face printr-o incapere care te poarta prin situri arheologice, la izvoarele orasului si culturile neolitice, de acum 150 de mii de ani, lucru care atesta faptul ca Bucurestiul a fost construit pe una dintre cele mai vechi zone populate din Europa. Vedem in aceasta colectie obiecte preistorice si ramasite ale civilizatiilor dace si elemente din tezaurele din siturile de la Coltea, Mogosoaia, Mihai Voda, Straulesti, Damaroaia, Herastrau.

Palatul Sutu Palatul Sutu

Dupa acestea, urmatoarea camera, sala feudala, intra direct in istoria "recenta" a capitalei, incepand cu prima atestare documentara din timpul lui Vlad Tepes, de la 20 septembrie 1459, si cu hrisovul cu pricina:

Palatul Sutu Palatul Sutu

Daca atunci cand va apropiati de cunoscutul portret al lui Tepes (o copie, originalul se afla in Austria), incercand sa patrundeti taina asa-zisului Dracula literar, auziti in spate parchetul troznind amenintator, nu este fantoma vajnicului luptator cu turcii, nici a vreunui ienicer razbunator, nici macar stafia lui Sutu, ci doar pasii supraveghetoarei gata sa iti dea detalii despre exponate sau despre istoria palatului.

In saloanele urmatoare puteti vedea vestimentatii si armament din secolele 16-18, prima Biblie in limba romana si caractere chirilice din secolul 17, sabia lui Constantin Brancoveanu care a fost executat la Constantinopol impreuna cu fii sai pentru a fi refuzat convertirea la religia musulmana.

Palatul Sutu Palatul Sutu
Sabia lui Brancoveanu, avand incrustata pe lama stema orasului si inscriptia, in greaca: "Tu, imparate neinvins, cuvant al lui Dumnezeu, stapane atotstiitorule, da cununa izbanzii asupra potrivnicilor Voievodului si credinciosului Domn Constantin precum altadata imparatului Constantin cel Mare"

Palatul Sutu Palatul Sutu
stanga: Biblia de la Bucuresti sau Biblia Cantacuzino (1688) - "Biblia, adeca dumnezeiasca scriptura ale cei vechi si ale cei noao leage"; dreapta: vesmant, incaltari si accesorii din costumatia unei domnite, sec. 17-18

Din secolul 19 gama exponatelor se diversifica si se imbogateste, evocand evenimentele importante care au dus la formarea tarii si nu in ultimul rand a orasului: revolta de la 1821, revolutia pasoptista, unificarea principatelor de la 1859, inceputurile monarhiei in 1866, castigarea independentei nationale in 1877, incoronarea regelui din 1881.

Puteti vedea documente istorico-administrative, obiecte personale apartinand oamenilor de vaza ai perioadei, sigilii, fotografii, stampe, argintarie, pocale si vesela scumpa cu blazoane.

Palatul Sutu Palatul Sutu
Caricatura a lui Barbu Stefanescu Delavrancea, primar intre anii 1899-1901, care a modernizat transportul in oras, introducand tramvaiele electrice in locul celor trase de cai

Palatul Sutu Palatul Sutu
Stanga: birou de primar; dreapta: foaie din Monitorul Comunal al Primariei Bucuresci, 24 septembrie 1895 anuntand prima scoala de velocipedie

Istoria administrativo-edilitara a Bucurestiului este si ea prezenta, incepand cu o mostra de "pavaj" din "Podul Mogosoaiei, care pe la 1700 ducea din centrul orasului, de la Dambovita, pana la Palatul Mogosoaia, si era pavat cu lemn de stejar, drumul devenind apoi "Calea Victoriei" dupa razboiul de independenta (1877-'78).

Mai puteti vedea cum era iluminat Bucurestiul acum 150 de ani (a fost prima capitala iluminata cu lampi de petrol, in 1857), cum arata harta si cum era impartit orasul in secolul 19, cum erau tramvaiele si masinile la inceput de secol 20 si cum arata biroul unui primar.

Palatul Sutu Palatul Sutu Palatul Sutu Palatul Sutu

Iesitul inapoi in motorul vuind al centrului Bucurestiului cere un minut-doua de re-adaptare la secolul 21, insa le puteti petrece dand roata micii gradini care a ramas in jurul muzeului, in care gasiti diverse placi comemorative de marmura sau vase antice. Gradina, azi minuscula, se intindea pe vremuri pana spre biserica Sf. Sava (aflata unde astazi se construieste parcarea subterana din fata Universitatii, motiv pentru care in timpul sapaturilor s-au si gasit oseminte - acestea apartineau vechiului cimitir din jurul bisericii).

Muzeul este deschis de miercuri pana duminica intre orele 10 si 18 si biletul de intrare costa doar 2,50 lei. Update: pretul in 2012 este 6 lei.

 

Mai multe imagini si mai mari in galeria de mai jos:

 

2 comentarii

Locul Saptamanii - Palatul Sutu
Laura Vadeanu
#1 -

Palatul Sutu

Incerc si eu cu placere sa-mi inchipui palatul acum 200 de ani,ma ajuta si unele carti despre Bucurestiul de altadata.
Am fost aici,ultima data la o expozitie despre strazile si cladirile bucurestene.Cel mai mult m-a impresionat o mini harta cu Dambovita ,iar de o parte si de alta miniconstructiile de atunci.Oare unde se odihneste acum acea incercare de reconstructie a Podului Mogosoaiei si vecinatatilor?Tot in istorie imi veti replica!
Multumesc pentru ca-mi creati aceste promenade .

Locul Saptamanii - Palatul Sutu
marius
#2 -

Comentariu nou

Mi-a placut muzeul, indeosebi Planul Centrului Capitalei din 1871 de V. Hiottu cu titlu original: Centrului capitalei Bucuresci colorea de rosu 1871 V. Hiottu.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera