Locul Saptamanii: Palatul Ligii Culturale (Sala Izvor a Teatrului Bulandra)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inainte ca mari actori sa imbrace costumul unor personaje si sa dea viata unor caractere din opere de dramaturgie si din comedii, in Sala Izvor a Teatrului Bulandra s-au agregat spirite incinse ale tinerimii culturale sub forma unei grupari, "Liga pentru Unitatea Culturala a Romanilor". Aici, frenezia tinereasca si-a gasit adapost in frumoasa cladire in stil Art Deco care purta numele de "Palatul Ligii Culturale".

Palatul Ligii Culturale a cunoscut avantul tineresc cu iz revolutionar si a asistat la inchegarea tuturor elementelor de cultura in noul spatiu romanesc dupa Marea Unire din 1918. Armonia culturala a avut zvacniri si in aceasta cladire construita sub atenta indrumarea a inginerului Constantin Cihodaru dupa planurile arhitectului Ion Trajanescu. Palatul si-a deschis usile masive pentru a primi Liga infiintata in 1890 care avea preocupari marete si care isi propunea sa tina pe linia de plutire unitatea neamului.

palatul ligii culturale infiintare palatul ligii culturale sala de sedinte
Punerea pietrei de temelie, 8 noiembrie 1926;   Sala de sedinte din Palatul Ligii Culturale; sursa fotografii

Mai exact, Liga Culturala avea obiective nationaliste si dorea ca toate comunitatile etnice romanesti sa formeze un tot unitar armonios (vorbim aici de provinciile Basarabia, Transilvania si Bucovina care nu erau parte a Romaniei). Liga cu ale sale antene lungi isi dorea sa prinda in mreje orice comunitate romaneasca si sa ajunga la pasul final de unitate, ignorand vrajba marcata de diferente culturale.

Asa cum spunea si Nicolae Iorga, vizitator fidel al Palatului, inceputurile Ligii sunt controversate, marcate de ambitii politice si financiare; din revista "Boabe de Grau" am desprins urmatoarea confesiune a istoricului privitoare la ridicarea Palatului:

 boabe de grau
sursa foto

Liga nu a scapat de acuzatii si de prejudecati pe care Nicolae Iorga le-a negat cu diplomatie si intr-un stil cavaleresc tot in revista mentionata mai sus:

"Un lucru vreau sa afirm si aici, mai mult pentru aceia cari, in Ungaria Nationala de astazi inca isi mai inchipuie ca se conspira la Liga. Aceasta nu s-a facut niciodata. Conspiratia cere multa tenacitate, o mare viclenie si, la momentul hotarator, un curaj nebun. Asa ceva nu se gasia in Comitetele Ligii, compusa din oameni cu asa de frumoase sentimente fata de natia lor, si apoi n-avem talent pentru conspiratie: poate sa fie o actiune folositoare, dar nu e frumoasa si n-are nobleta. Noi simtul frumusetei si al nobletii il avem". (sursa si text complet din revista "Boabe de Grau", aici)

Cladirea cu elemente arhitecturale neoromanesti si detalii art deco a aparut in peisajul bucurestean in 1926, dupa trei ani de munca si constructii. Palatul Ligii Culturale a fost si sediul redactiei revistei "Neamul Romanesc", publicatie sub indrumarea istoricului Nicolae Iorga. Aici, in perioada interbelica, gazetari de seama se strangeau in mijlocul unei furtuni contemplative pentru a da nastere unor texte frumoase.

Tot la acelasi palat s-au simtit primele zvacniri actoricesti pana la cutremurul din '77; aici se reuneau studentii la actorie ca sa repete si ca sa invete sa transmita emotii. Mai precis, in cladirea de pe Schitu Magureanu candva si-a facut loc si I.A.T.C-ul (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica) si a pus monopol pe palat. (sursa, mai jos la comentarii)

palatul ligii culturale  Teatrul Bulandra- Sala Izvor
sursa foto 1

Palatul Ligii Culturale a fost gazda multor porniri culturale, a unui entuziasm al epocii si a unor reviste care sustineau tot acest avant al manifestatiilor tineresti de promovare a frumoaselor lucruri romanesti.

Ca sa continue maiestuosul traseu cultural, cladirea de pe Schitu Magureanu nu s-a dezis de la rolul sau in societate de propovaduitor al culturii si a imbracat haina Teatrului Bulandra, cunoscut la inceput sub numele de Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra ca acum sa fie cunoscut sub simpla denumire de Bulandra.

Teatrul Bulandra- Sala Izvor Teatrul Bulandra- Sala Izvor

Teatrul cu sediul central in cladirea Izvor (cladirea fostului Palat) a fost infiintat in 1947, fiind unul dintre cele mai vechi teatre din Bucuresti. Locul poarta numele actritei Lucia Sturdza Bulandra care a fost si prima directoare a teatrului, urmata de Liviu Ciulei si condus in prezent de regizorul Alexandru Darie.

Indiferent de perioada si de agitatia sociala, cladirea de langa Izvor a ramas un puternic simbol cultural bucurestean care a cunoscut functii nobile ale artelor frumoase. Fostul Palat a asistat si la alte transformari urbanistice cum ar fi cele aplicate fostului Pod Is(z)vor cunoscut si sub numele de Podul Uranus, puntea de legatura intre centrul orasului si cartierul ras de pe harta, Uranus. 

Teatrul Bulandra- Sala Izvor Teatrul Bulandra- Sala Izvor

Aparitia Palatului in peisajul citadin este strans legata de viata universitara si de activitatile de acest gen care au inceput sa dea in clocot la inceputul anilor '20. Culturalizarea zonei a fost intarita de pozitia Cetatii Universitare si de construirea Facultatii de Drept, constructii ale anilor '30, dar si de constituirea frontului institutelor de stiinte biologice din apropiere.

Identitatea locului este fixata de o turela pe plan circular cu un acoperis conic, elemente arhitecturale care au inlaturat banalitatea unei cupole si care au aruncat cu praf de originalitate pe constructia palatului. (sursa: Bucuresti, arhitectura si modernitate, un ghid adnotat, Editura ArCub).

Turla palatului, vizibila oricarui trecator, indiferent cat de grabit ar fi, este dovada suprema ca aceasta cladire a trecut proba istoriei si a modernizarii si ca a rezistat lacomiei si tentatiei de distrugere a unor cladiri patrimoniu din oras, actiuni pe care uliii societatii obisnuiesc sa le aplice monumentelor bucurestene.

De acum incolo, cand mai mergi la o piesa de teatru la Bulandra, aminteste-ti de istoria acestui loc si o sa vezi aparitiile fantomatice ale tinerilor revolutionari culturali sau o sa vezi un student la teatru repetand pe ultima suta de metri scenariul, ca sa nu mai spunem ca, daca ai noroc, o sa-l vezi si pe marele Nicolae Iorga la masa de lucru.

E mult mai usor sa treci de zidul prezentului si sa pornesti in calatorii imaginare atunci cand ai toate elementele ecuatiei care pot intregi tabloul vizionar. Spor la calatorii in trecut!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera