Locul Saptamanii - Opera

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Unde mai poti merge astazi cu papion? Unde poti iesi in rochie de seara? Intr-un singur loc traditia high class nu se lasa impresionata de curentul de atitudine lejera si "abordabilitate" - la Opera.

Opera e un gen de spectacol dificil si pretentios. Din aceasta cauza si publicul se auto-selecteaza. Pentru multi, inca mai este un loc unde te duci sa socializezi si sa freci coatele cu "inalta societate" culturala. Si majoritatea isi face un merit din asta, creand un fel de cerc in care, daca esti "nou venit", te poti simti foarte marginalizat.

"Doamna D... lipseste azi. Vezi? E gol locul ei. ... Uite-o si pe Felicia (Filip, n.r.), draguta de ea, ce bine arata azi!" - acesta este genul de discutie pe care il poti auzi in orice moment in sala, langa tine, in foaier, in pauza, la bufet. Lumea operei este o lume elitista si pretentioasa.

Sa vedem cum a inceput traditia spectacolelor de opera la noi.

Prima trupa de opera a aparut la sfarsit secolului 18, prin 1772, la Bucuresti. Un secol mai tarziu, in 1885, in cadrul Teatrului National, apare o sectie de arta lirica, infiintata de George Stephanescu. Artistii cantau atat arii din opere ale unor compozitori la moda - atunci cat si acum (Rossini, Wagner, Donizetti, Gounod, Bellini, Verdi, Puccini), cat si operete si vodeviluri.

Activitatea acestei trupe a incetat cativa ani, apoi a revenit in scena in 1919, odata cu infiintarea "Societatii lirice", care a devenit mai tarziu Opera Romana. Spectacolul de inaugurare a avut loc in 1921, pe 20 decembrie, cu opera "Lohengrin" de Wagner, dirijor fiind insusi George Enescu.

Cladirea Operei, asa cum o stim astazi, exista din 1953, construita de arhitectul Octav Doicescu in vederea Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor, care a avut loc la Bucuresti in august in acel an. Premierele care au deschis stagiunea au fost Dama de pica, de Chaikovsky si baletul Coppelia.

Desi exteriorul nu se compara cu cea din Sydney de exemplu, nici interiorul cu al celei din Milano, Opera Romana este o cladire frumoasa si cu o arhitectura originala, chiar daca e de inspiratie putin cam socialista, inconjurata de parcul care ii poarta si numele si avandu-l in avangarda, la inceputul aleilor care duc spre intrare, pe Enescu, in bronz, statuie realizata de Ion Jalea.

ge

Printre solistii care au adus de-a lungul anilor renume operei romanesti la festivaluri internationale sunt Nicolae Herlea, Valentin Teodorian, David Ohanesian, Robert Nagy, Felicia Filip. Nu trebuie uitati nici solistii baletului de la opera, printre care aducem aminte pe Alexa Mezincescu, Valentina Massini, Ioan Tugearu. Recent, a fost pus in scena spectacolul de balet Casanova, o combinatie muzicala intre Mozart, Mahler si Massenet.

Zilele acestea Opera implineste 85 de ani, si cu aceasta ocazie are un repertoriu deosebit: luna decembrie este luna Mozart (anul 2006 fiind sarbatorit in intreaga lume ca fiind anul Mozart - 250 de ani de la nastere) si va fi o sarbatoare dubla, cu cateva perle muzicale: Nunta lui Figaro, in premiera, apoi toate spectacolele lui Mozart din repertoriu: Rapirea din Serai, Flautul fermecat, Don Giovanni, Cosi fan tutte.

m

Stiati ca...?
Cea mai renumita soprana romana a secolului 19 era Hariclea Hartulary, supranumita Darclée de compozitorul Saint-Saens? Se spune ca Puccini a scris Tosca special pentru ea.

hd

(interiorul Operei, cu cele aproape 1000 de locuri il puteti vedea intr-un video youtube aici)

foto Mozart de pe wikipedia, foto Enescu de aici foto Hariclea de aici,  informatii si date de aici si aici
3 comentarii

Locul Saptamanii - Opera
Doicescu Andrei
#1 -

OPERA

Opera construita in 1953 de Arh. Octav Doicescu avea la origine alte versiuni estetice dar puternicii epocii au impins catre final spre forma actuala , "putin socialista" a cladirii. In situatia aceasta, echipa condusa de O. Doicescu s-a refugiat in elaborarea unui interior cat mai convenabil si confortabil. In 1953 consilierii rusi bantuiau tara , dand sfaturi si directive 'pretioase' intregii societati romanesti .Astazi , fara directive , totul se constreieste din sticla si otel , dupa un standard american. Sa vedem in 60 da ani cum se va interpreta de ex. imobilul-conserva gigantic din Pta. Charles de Gaulle ( fosta Stalin ) !Daca vom trai..vom vedea .

Locul Saptamanii - Opera
Arh. Horia Stancu
#2 -

OPERA

D.nii Pompimiu Macovei ( in viata ) poate povesti (daca vrea) cum consilierul sovietic Zvedin si Iosif Chisinevsky au 'corijat ' planurile initiale ale Arh. Octav Doicescu in 1953 . Arh. P. Macovei era arhitectul sef al Bucurestilor iar concesiile facute de D. sa lui Zvedin si Chisinevsky au alterat flagrant estetica constructiei . D.ul Macovei ar trebui sa povesteasca acest trist episod din biografia sa .

Locul Saptamanii - Opera
Friedlender
#3 -

G.Gh. Dej si OPERA .

Fapt interesant pt. anii 1953 este ca nici lui Gh. Gheorgiu - Dej nu-i placea amestecul consilierului sovietic Zvedin in estetica proectelor romanesti de arhitectura . Incepuse deja perioada de 'luare de distanta' fata de Moscova . Arhivele despre acest subiect sunt inca inchise , dar cei ce cauta bine, gasesc .

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera