Locul Saptamanii: Ministerul de Justitie (fostul Palat al Medicilor Veterinari)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Metropotamul a mai descoperit a never ending story despre cladiri, proprietari, istorie si acte, o poveste cu actiune, aventura, drama si putina comedie specifica actorului principal: statul. Iti prezentam istoria cladirii de pe Bd. Elisabeta, fostul Palat al Medicilor Veterinari, actual sediu al unor institutii de drept.

Din 1929 pana in 1932, membrii Asociatiei Veterinare au pus mana de la mana ca sa-si faca un loc al lor, un palat in care sa se adaposteasca si in care sa-si duca munca pe culmi inalte. La Palatul de pe Bd. Elisabeta nr. 53 (din unele surse nr. 33) se organizau manifestari profesionale si stiintifice, aici se tineau cursuri de pregatire iar la centrul de documentare, tot in incinta palatului, veterinarii invatau cum sa devina adevarati salvatori ai animalelor.

 Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari) Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

Tot aici, la palat, erau gazduiti medicii din provincie ca sa se elimine problema cazarii, impediment nesanatos in lupta ingrijirii animalelor si in elucidarea problemelor din domeniul veterinar. Ca sa-si faca oaza in care sa-si dezvolte cariera, toti membrii asociatiei, aproape 500 de salvatori, au cotizat cu cate 5-10% din salariul lor ca sa ridice cladirea in care ei nu mai au loc acum pentru ca, acum, alti proprietari bantuie pe holurile palatului.

Medici veterinari din toate colturile si-au unit fortele si, sub indrumarea unui Captain Planet pe post de arhitect, Constantin Iotzu, membri din Ministerul Instructiunii, Agriculturii si Armatei au contribuit la ridicarea frumoasei cladiri in stil art deco.

Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari) Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

Amintirea palatului salasluieste inca pe Bd. Elisabeta, vizavi de parcul Cismigiu si de liceul Gheorghe Lazar, doar ca alti oaspeti se inchid intre peretii cladirii si aici nu mai e rost de discutii si de planuri eroice, aici se dezbat probleme juridice, de dreptate oarba si se invata toate aspectele legii sub conducerea unor institutii de invatamant precum: Institutul National al Magistraturii, Institutul National de Criminologie, Institutul National de Expertize Criminalistice si Scoala Nationala de Grefieri.

Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR), dupa lupte seculare care au durat 4 ani, si-a vazut visul indeplinit: avea un sediu in care sa se adaposteasca si sa rezolve problemele asociatiei. Pana sa ajunga in punctul culminant al activitatii sale (inceputa in anul 1919, anul infiintarii asociatiei), AGMVR a cumparat mai intai terenul de 1092 mp, a obtinut apoi autorizatiile necesare; dupa acestea a urmat munca de santier si apoi momentul de glorie: obtinerea actului de proprietar.

Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari) Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

Cladirea cu subsol, parter, sase etaje, curte si mansarda numara in jur de 131 de camere. Constructia a costat 46,9 milioane lei din care 21, 9 milioane au venit din partea asociatiei si a donatiei membrilor. Mare bucurie mare si la inaugurare, in 1933, cand a venit si Regele Carol al II-lea si membri ai guvernului si au ridicat in slavi initiativa comuna si constructia colectiva.

Bucuria Asociatiei Veterinarilor nu a avut insa un happy end desi pilda parea sa duca exact in directia de basm in care binele invinge raul (unirea fortelor oarecum disparate inspre aceeasi directie si spre obiective comune).

La doar cativa ani dupa inaugurare, exact cand umbrele veterinarilor incepeau sa se obisnuiasca cu peretii grandioasei cladiri, vecini ai asociatiei (Ministerul Justitiei) care populasera palatul din bunavointa AGMVR, pun monopol pe camere, ferestre si usi si prigonesc intemeitorii. Asta se intampla in 1949, an din care asociatia nici ca a mai vazut interiorul palatului.

Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari) Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

Mai mult decat atat, cotropitorii au sters orice urma a primilor locatari: insemnele din bronz cu simbolul suprem al medicilor, sarpele si paharul, au fost sterse, destin identic cu cel al inscrpitiei de pe frontspiciul cladirii, acolo unde se anunta intrarea in Palatul Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari. S-au sters toate vet-semnele, chiar si cele de pe birourile din prezidiul amfiteatrului. (sursa)

Inversunarea Asociatiei Veterinarilor in urma posesiei (spun ei, ilegale) a dus la procese fara finalizare, impingand AGMVR la disperare, pana in acel punct in care aceasta asociatie este dispusa sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Lupta fara concretizare se da de ani buni, perioada in care in palat s-au instalat instituii de drept.

 Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari) Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

Polemica asupra acestei cladiri, pe scurt, suna cam asa: pe modelul ucenicului care isi invinge maestrul, chiriasii de la palat au pus stapanire pe cladire, au izgonit maestrii si s-au instalat comod in frumoasa constructie a arhitectului Constantin Iotzu. Lupta dintre ei are un iscoditor faimos: statul. De aceea, toate implicatiile privind dreptul de proprietate sunt intr-un con de umbra, intr-un razboi cu du-te vino in care nu putem sa aratam cu degetul vinovatii si patitii.

Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)Ministerul de Justitie (Palatul Medicilor Veterinari)

In schimb putem sa punem degetul pe harta si sa marcam o noua cladire magnifica prin arhitectura si prin istoria controversata. Capul sus cand iesi data viitoare din Cismigiu, poate remarci tu vreun semn care sa-ti spuna a cui e cladirea de fapt: a asociatiei veterinarilor sau a membrilor din justitia romana?!

surse:

1. Bucuresti, arhitectura si modernitate, un ghid adnotat, Editura ArCub
2. Site-ul AGMVR.
3. stiri.rol.ro1 comentariu

Locul Saptamanii: Ministerul de Justitie (fostul Palat al Medicilor Veterinari)
daniel
#1 -

palatul justitiei

Interesant subiect.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera