Locul Saptamanii: Magazinul Victoria

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Astazi, un loc deloc placut, plin de nimicuri si produse de calitate indoielnica la supra-pret. Probabil ca se vand si lucruri frumoase in Magazinul Victoria, dar putini au timpul si rabdarea necesara sa parcurga bazarul deghizat in magazin modern din centrul orasului.

Lucrurile nu au stat mereu asa si in 1928 cand a fost construit si purta pe frontispiciu numele de Galeries Lafayette se vroia un mare magazin modern. A fost facut dupa planurile arhitectului Herman Clejan in stilul Art Deco si dupa modelul magazinelor pariziene grande surface, cu spatii mari de expunere. A fost primul mare magazin universal din Romania si a avut parte de foarte multa publicitate, in ziare si reviste, la radio si in cinematografe.

victoria victoria
Hotel Lafayette si imagine de pe Calea Victoriei cu Palatul CEC, Hotelul si Galeries Lafayette

A fost ridicat in locul edituri Socec, langa Hotelul Lafayette, demolat in 1979 fiind afectat de cutremurul din 77 si pentru a face loc minunatiei de turn ce se integreaza "perfect" in peisajul interbelic, Financial Plaza, anterior Bancorex. Interiorul, asa trecut prin redecorarea kitsch, pastreaza inca urmele unui mare magazin, cu marmura pe jos,  coloane si scari largi. Inauntru adapostea pe langa magazine cu bunuri de consum, o bombonerie si un restaurant de lux cu fete de masa scrobite si tacamuri de argint.

Magazinul Victoria Magazinul Victoria

Daca pe vremuri era o noutate si un pas spre modernitate, acum lucrurile stau complet altfel. Chiar daca mall-urile nu au dus la disparitia vechiului magazin universal, acum este un loc de care nu te leaga decat necesitatea si ultima alternativa. Nu gasesti vreo marca anume, in schimb poti cumpara de la haine, la tablouri si carucioare pentru copii. Iar povestea cu vechile spatii largi, acum cu siguranta nu mai este valabila data fiind ingramadeala dintre rafturi.

Si este tare neingrijit, poarta beculetele de La multi ani! de un an de zile, pentru ca oricum in fiecare an trebuie puse la loc si e mare bataia de cap sa le tot muti, nu este nici foarte curat, nici aerisit. Ar fi fost frumos sa-si fi pastrat povestile romantate de acum 80 de ani, sa faca parte dintr-un Centru Vechi ingrijit si protejat dar este doar un bazar cu fatada decorata, nimic mai mult.3 comentarii

Locul Saptamanii: Magazinul Victoria
blue
#1 -

mai informeaza-te

Tu probabil ca nu ai vazut magazinul inainte de renovarea de acum citiva ani. Atunci era in paragina iar cei care au facut renovarea au respectat specificul arhitectural al cladirii. Faptul ca acum se vind toate prostiile nu are legatura cu una dintre cele mai frumoase renovari ale unei cladiri din Bucuresti.
Inainte de a-ti da cu parerea mai intreaba si tu in stinga si in dreapta. Probabil ca datorita virstei nu prea ai informatii complete.

Locul Saptamanii: Magazinul Victoria
Gina
#2 -

Comentariu nou

Stiu magazinul de foarte multi ani. Nu am zis ca renovarea ar fi stricat cladirea, desi am citit si opinii care sustin acest lucru, nu imi dau seama de unde ai dedus asta dar nu pot spune ca este o cladire ingrijita. Iar ce se vinde inauntru are de-a face cu modul in care oamenii percep cladirea.


Si nici nu vad ce legatura are varsta mea cu articolul in cauza.

Locul Saptamanii: Magazinul Victoria
horia
#3 -

blue, esti un sarac

@blue, esti un sarac cand incepi sa te legi de varsta. Si tu prob ca esti un batranel limitat mental: "...mata' nici nu stii cum era inainte de renovare..."

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera