Locul Saptamanii: Locanta Jaristea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Restaurantul Jaristea sau, mai bine spus, locanta Jaristea (conform dexonline, locanta= han, local unde se servesc bauturi, conform definitiei din glosarul restaurantului, locanta= loc de petreceri de neuitat) este o emblema a orasului prin traditie, povesti si prin popularitate impusa. 

Jaristea Jaristea

Fundatia localului a fost pusa in 1990 iar in 1991 a aparut restaurantul. Povestile s-au tesut cu timpul, spectacolul la fel iar admiratia pentru opulenta constructie a aparut tot in timp. Jaristea este pe harta gandirii a multor oameni care incearca sa raporteze Bucurestiul la un specific culinar sau care incearca sa-i gaseasca farmecul interbelic. Dovada in acest sens stau filmarile din incinta restaurantului pentru Filantropica sau chiar vizita maestrului degustator, Anthony Bourdain, la locanta. 



Atat regizorul Nae Caranfil cat si vedeta zeflemista de pe Travel Channel au ales Jaristea pentru istoria din spatele acestui local, fiecare avand, desigur, si alte motivatii. Ca unul din cazuri, cel cu Bourdain, s-a terminat oarecum catastrofal pentru imaginea tarii noastre, asta nu este doar vina locantei. Ce-i drept, opulenta usor confundabila cu kitsch-ul au contribuit la parerea pripita a calatorului, dar nu putem sa aruncam totul in curtea hanului cu purcelusi in lapte.

Jaristea Jaristea

Sa vedem niste ganduri straine despre Jaristea din gura lui Bourdain:

"Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca acest muzeu nebunesc, acest kitsch ce se vrea a fi un omagiu adus imperialismului, mi-a declansat semnale de alarma".

Dar sa revenim pe teren de joaca autohton si sa nu ne-mpiedicam de-un ciot, vorba poeziei. Jaristea inseamna "loc pustiit de foc" iar denumirea a ajuns emblema locului pentru ca sotul patroanei Laura Nicolau este din zona Jaristea, de undeva din Vrancea, loc care a supravietuit unui incendiu ale viilor boierului Haina Rosie.

Din pacate, cunoastem Jaristea doar din povesti si din istorii auzite, dar nu i-am calcat niciodata pragul (doar la intrare). Ce stim insa si ce am mai vazut pe unde am apucat, ba o emisiune, ba o filmare, ba un documentar sau un "clasic Youtube", este ca Jaristea este un loc in care se redescopera Bucurestiul vechi. Restaurantul gazduieste seri de povesti din Micul Paris alaturi de un public ales pe spranceana. 

Jaristea Jaristea

Emblema Jaristea este cucoana cu palarii, jupaneasa casei, doamna Laura Nicolau ceea care da verdictul si acceptul pentru fiecare preparat, cea care sta ca o matroana si vegheaza ca toate lucrurile sa mearga bine pe felia de istorie pe care a cladit-o cu atentie. Despre jupaneasa se spune (sau a croit ea povestea de asa natura) ca este nepoata Doamnei Calita, "Doamna cea Buna".

Tot invaluit de mit este si aceasta origine a Laurei Nicolau. Supradenumirea Calita cica i-a fost data de stranepotul lui Caragiale, Horia Pana. Calita era o cucoana generoasa care impartea pe la saraci ce putea. Podul Calicilor (actualul Pod Rahova) isi trage numele tot de la aceasta cucoana pentru ca imparteala avea loc in mahalaua Calicilor, zona saracilor.

Fascinatia pentru perioada interbelica pluteste deasupra descrierii locantei, atat pe site cat si in perceptia publica. Termenii, oarecum greoi pentru animalele urbane, contureaza o lume din belle epoque in care domnitele veneau in trasuri manate de birjari si erau imbracate in rochii cu dantela la care asortau manusi si umbrelute.

Jaristea Jaristea

Inauntru fiecare obiect si piesa de mobilier si de decor este de colectie, o opera de arta si ea cu o poveste. Dintre obiectele adunate cu grija de prin consignatii si buticuri o sa regasesti la locanta dulapul Mitropolitului Filaret, sfesnicul lui Marghiloman, tablouri de Aman si Iser, dar si munitia Laurei Nicolau care nu ar trebui sa lipseasca niciunei cucoane: lornionul, tabachera si, desigur, impresionanta colectie de palarii si rochii fastuoase. Cartile de bucate sunt si ele din familii cu staif: Cantacuzino, Brancoveanu, Negruzzi sau Kogalniceanu.

Oaspetii
sunt si ei tot din crema societatii: Principesa Margareta si Regele Mihai, Emma Nicholson, Francis Ford Coppola, Constantin Balaceanu Stolnici si altii.

Pana sa pasim si noi la Jaristea, ne multumim cu aura de mister din jurul acestui loc, cu miturile create despre acest restaurant si cu povestile din alta epoca, istorisiri care plaseaza Jaristea pe harta curiozitatilor noastre pe care nu stim inca daca vrem sa le descoperim de teama unei dezamagiri. Asa cum o stim noi, Jaristea are farmecul ei si este unul dintre locurile reprezentative pentru Bucuresti.

Jaristea

Tu ce povesti stii despre Jaristea sau, si mai bine, daca ai fost vreodata aici, spune-ne: avem sau nu avem motive sa fim dezamagiti?!

surse: jaristea.ro jurnalul.ro, adevarul.ro, wall-street.ro




10 comentarii

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
dannnutz
#1 -

tzepe la Jaristea

Jaristea e cunoscuta mai ales prin tzepele date sistematic clientilor: toti prietenii care au fost mi-au spus aceeasi poveste care implica intrebarea capcana "sa va fac un platouas?" cu rezultatul intre 5 si 10 milioane in plus la nota, in functie de fata clientului.
Eu personal am fost la o nunta acolo si atat mancarea cat si servirea au fost mediocre.

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
mc
#2 -

Noi nu gandim-noi vorbim! Iar la Metropotam - scrim!

Sau scriem? Va las pe Dvs., gasca de "lingviste" ale metropotamului sa va hotarati.
Desigur ca nu are rost sa comentez postarea. E un sir de bale (ca sa nu jignesc balivernele) fara seaman din care nu se alege nimeni cu nimic!
Doar despre localizarea in timp: perioada interbelica (adica dintre primul si al doilea razboi mondial) e aia in care lumea mergea cu masina (deschisa si, mai tarziu, cu cupeu) si renuntasera la umberele in favoarea palariilor cele mai originale.
Interbelicul nu inseamna purcei de lapte si grasimi, animale impaiate samd. Era o epoca frantzuzita in Bucuresti, iar cucoanele din lumea buna nu si-ar fi bagat unghiile in ratul purceilor dupa marul prea copt sau ar fi "savurat" o ureche proaspt parlita ca azi la Jaristea.
Cat despre "opulenta usor confundabila cu kitsch-ul", vorbim mai degraba despre un Kisch pe care nu ma asteptam ca cei mai tembeli dintre conationali sa-l numeasca altfel.
Stimata "Irina": pana sa folositi un cuvant nou ("opulenta" - constat ca nu va face parte din vocabularul activ sau pasiv), va recomand un DEX. Nu online, ca nu exista vreo varianta "omologata" inca, ci ala cu coperti si tiparit pe hartie.
Repet recomandarea adresata unei alte "metropotamiste" anterior: mai treceti si pe la "Carturesti", poate se leaga de voi vreun cuvant cu intelesul lui cunoscut si restului lumii! Si, cum se fumeaza intr-o veselie iar chelnerii iti zbiara in fata cand nu se intampla sa nu te bage in seama, atunci sunt sigur ca va veti simti in elementul vostru!
Succes!

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
cristi
#3 -

patroana este jalnica

acolo se lucreaza sub un stress maxim,aceeasta femeie parvenit..calca peste cadavre@se fura la nota de plata!nu e prost cine cere prost cine da@dar a intrat cineva in spatele acestei carciumi sa vada cum stau ca sobolani in niste dulapuri de cad pe ei cei din program,nu da o farurie de mancare la nimeni..o femeiede la bucatarie a dat o afara de pe o zi pe alta...femeia a facut infart si a murit!au ramas 3 copii orfani,nu a intrebat niciodata daca au o paine pe masa!pacat de echpa care o are ca nenoroceste pe toata lumea,insasi baiatu si nora ei au sarit sa o bata..de buna ce e!!sa nu va mai incante palariile ei..nu merita nici buna ziua aceasta femeie@

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
FLORIAN  STESS
#4 -

Comentariu nou

Fratilor mare parvenita COANA asta cum ise spune dar mai pe romaneste sau tiganeste ca de....... se vede radacina...........de.... pana unde pomenirea numelui CARAGIALE, cocoana asta bre mai are de cetit......multe si marunte.
Cat despre asa zisa locanta sa ne fie cu iertare dar nu mai avem de unde sa-l luam pe TEPES VODA saracul ca ce ordine ar face........
Vorba proverbului p---t sa fi tepe sa dai.........ca din punct de vedere al norocului ti-l mai faci si cu mana ta: FURAND AVEREA ALTORA.

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
radu
#5 -

e genial locul asta

Nu inteleg de unde atata ura si atacuri personale la niste oameni care au reusit sa recladeasca atmosfera Bucurestilor vechi! Chelnerii au un sarm aparte, jupaneasa este o veritabila prezenta de spirit si mancarea este delicioasa! Eu lucrez intr-o multinationala si de fiecare data imi duc colegii din afara acolo, se lasa cu multe poze, plecam ghiftuiti si f. satisfacuti de tot!

Asa ca, va recomand cu mana pe inima locul asta.

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
Andrei
#6 -

Comentariu nou

Metropotamilor, neaparat faceti o vizita la Locanta. Am fost zilele trecute cu niste amici din Olanda si mi-au spus ca e printre cele mai faine restaurante din tara. Mancarea a fost tare buna si a venit in portii indestulatoare iar spectacolul a meritat fiecare minut petrecut acolo. Un superb local, il recomand oricui pentru vrei ocazie speciala.

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
Magdalena
#7 -

Comentariu nou

de fiecare data cand ajung in bucuresti, insist sa ma vad cu vechii prieteni la jaristea.e unul dintre locurile mele preferate din bucuresti, unde am avut parte de momente minunate, insotite de niste preparate cu adevarat deosebite si de muzica si spectacolele incantatoare...iar de ceva timp, vad si niste chelneri noi mult mai simtiti decat predecesorii lor...
deci pt mine e un loc de nota 10 pe care-l recomandcu caldura

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
Escu
#8 -

Comentariu nou

superb local, nu mi-am venit sa cred cat de invidiosi pot fi unii!!! :)))
eu am doi tovarasi buni in spania si de fiecare data cand vin in tara trag de mine sa mergem pe-acolo. spun ca mancarea e mai buna decat la mama lor acasa! :))) ca sa nu mai zic de spectacol, e spectacol ADEVARAT!!!!

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
mihai
#9 -

genial loc

l-am descoperit prima data la o nunta, initial am crezut ca e o casa privata si apoi am fost f. placut surprins sa aflu ca e si restaurant. ies acolo f. des, cu colegii (sunt cativa care ne viziteaza frecvent, din anglia si ma innebunesc cu jariste) si cu familia pentru ca ne place tare mult atmosfera... in 3 ani de zile de cand frecventez, n-am avut niciun incident, mancarea a fost mereu PESTE asteptari. fara nicio indoiala, e unul dintre cele mai bune restaurante din bucuresti si romania!

Locul Saptamanii: Locanta Jaristea
andy
#10 -

genial locu

imi place tare mult,l-am descoperit acum 3 luni si il vizitezi ori de cate ori am ocazia..cred ca daca iei in calcul mancarea,muzica,decorul,e cel mai special restaurant bucurestean.e ceva cu adevarat deosebit.recomand marul copt umplut cu portocala confiata,e divin!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera