Locul Saptamanii: Grand Hotel Continental

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stiti unde as putea sa-i gasesc pe Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Octavian Goga, Constantin Tanase sau chiar pe Osman Pasa? Da, ii vei gasi la Hotel Continental, vechea cladire care i-a primit pe culturalii vremii si le-a pastrat in taina discutiile literare, filozofii care nu au parasit peretii hotelului.

Faimosul hotel al secolului XIX, Grand Continental, pastreaza aerul vechi de burghezie, dar are o noua fata(da). Renovarile la hotelul-monument istoric au durat doi ani si au insemnat milioane de euro.


sursa foto

De apreciat insa, este faptul ca, desi vazut ca un business, hotelul pastreaza arhitectura veche, design-ul interior adaposteste elemente de decor din secolul XIX la care se adauga noi achizitii de la antichitati din strainatate si cladirea inca inspira un aer burghez de capitala a domnilor cu joben si a doamnelor cu rochie si umbrelute din dantela.

Hotelul a fost construit in anul 1886 de catre arhitectii Mr. Enil Ritten Forster si I.I. Rasnovanu in stilul arhitectural al Renascentismului nemtesc. Cladirea avea la inceput un nume departe de conceptul burgheziei si al luxului, pe placuta de la intrare fiind scris "Otelul"- inspirata a fost schimbarea numelui in Grand Hotel Continental.

Hotel Grand Continental Hotel Grand Continental

Inainte de renovarile costisitoare, hotelul era urmasul elegant al unei alte cladiri din aceeasi categorie, al Hotelului Broft. Broft era proprietatea bancherului Menelau Elias (monumentul inca apartine fundatiei Elias).

Ce-a vazut Broftul, nu a vazut orice hotel din oras. Aici, pentru prima oara, o prostituata de lux si-a afisat cu mandrie tariful pe usa; pentru 2 lei frantuzoiaca muncitoare aducea placere doritorilor.

Dupa demolarea hotelului Broft, s-a inaltat hotelul Continental condus de diversi bancheri si alti proprietari. La inceputuri, hotelul avea 63 de camere, sali de mese, pivnite, pravalii si odai. In prezent, exista 59 de camere cu stiluri de design diferite: 50 de camere cu mobilierul original reconditionat si alte 9 camere in stil baroque, rococo si renascentist.


sursa foto

Mon Cher, dar ce dezmat culinar era la Hotelul Continental. Un meniu din anul 1892 e dovada ca, la Continental, bucatarii faceau opere de arta din bucatele romanesti. Desi meniul frumos decorat era scris in franceza, la restaurant se serveau preparate din bucataria romaneasca apreciate de inaltii functionari, oamenii de afaceri si parlamentari ai vremii.

Mancarurile erau insotie de vinuri din diverse podgorii printre care si vinul "Catifea", bautura intalnita doar in localurile de lux din capitala. Printre lucrurile pe care ar trebui sa le regretam si carora sa le dorim o reaparitie glorioasa este si bob nou a la grec, leguma care a disparut din bucataria restaurantelor bucurestene. (din arhiva Bibliotecii Metropolitane)

Departe de conceptul de inchisoare, Continentalul a fost totusi temnita comandantului Osman Pasa. Cand otomanul a fost infrant in batalia de la Plevna in 1877, romanii l-au luat prizonieri si, un an mai tarziu, l-au adus la Continental unde l-au tinut captiv.

Hotel Grand Continental Hotel Grand Continental

Istoria ne provoaca la un exercitiu de imaginatie si ne pune sa ne inchipuim cum statea Osman Pasa la balcon si-l saluta respectuos pe Regele Carol I care trecea triumfator pe Calea Victoriei. Pentru o si mai buna reiterare poti sa alegi sa stai chiar in camera unde s-a dat lectia de istorie, acum un loc cochet cu mobilier renascentist.

Ce drag ne e de vremurile in care puteai sa discuti cu chelnerii despre carti, muzica si vinuri bune, vremuri in care chelnerii puteau fi considerati adevarati formatori de opinie pentur ca de la ei aflai intotdeauan ultimele vesti care puteau sa-ti zguduie viata de zi cu zi (cine ce afaceri mai are, cine e aproape de faliment, ce se mai intampla in politica).

Vrem sa ne scufundam intr-un fotoliu de hotel Continental si sa vina chelnerul Apostol, atotstiutor in ale muzicii si colectionar infocat de discuri rare. Ce ar spune el Apostol despre formatiile anilor nostri si despre piratare?

Hotel Grand Continental Hotel Grand Continental

Domnitelor si conasilor, poate Continentalul nu o mai are pe Maria Tanase, nici pe Apostol, nu mai are nici violonisti celebri. Dar cladirea cu o istorie culturala inca e la dispozitia noastra si cine stie, poate peretii chiar vorbesc si vom reusi sa captam bucati de conversatii burgheze.

Cand mai treci pe Calea Victoriei nr. 56 arunca un ochi la geamurile hotelului de cinci stele si vezi daca reusesti sa-l zaresti pe Osman Pasa sau vreo figura importanta a anilor frumosi. 2 comentarii

Locul Saptamanii: Grand Hotel Continental
AnnA
#1 -

Comentariu nou

Hotelu este foarte frumos,pacat de angajatii acestuia.Nu de toti..!!:)..In rest numai coment..!!...Pace.!

Locul Saptamanii: Grand Hotel Continental
Maria
#2 -

Nume

Menahem Elias, nu Menelau!!! Halal...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera