Locul Saptamanii - Gradina Botanica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In fiecare saptamana ne propunem sa prezentam cate un loc din Bucuresti, fie mai putin cunoscut de catre voi, fie ignorat sau nevazut, dar si locuri prin care treceti zi de zi dar poate carora nu le cunoasteti povestile sau fetele ascunse.

Nu intamplator am ales Gradina Botanica drept locul saptamanii acesteia. Un prim motiv este vremea frumoasa din ultimele zile care speram sincer sa nu devina rapid caniculara. In plus, Gradina Botanica nu are popularitatea Herestraului sau a Cismigiului, nu gasesti mici, bere, seminte sau vata pe bat, nu incearca nimeni sa iti vanda nimic si nu te asediaza cu manele date la maxim.Frumos gandita si linistita, Gradina Botanica e un loc placut in care poti sa iti petreci o dupa-amiaza de primavara, sa te gandesti ce-or insemna denumirile plantelor scrise in latina sau sa colinzi pe micile dealuri care iti amintesc de padurea la care nu prea ai timp sa ajungi.La intrare, te intampina o pisica lenesa de care Metropotam s-a indragostit iremediabil, un chiosc de unde cumperi poze cu flori sau animale, dupa care platesti o "fabuloasa" suma de 10 mii ca sa intri pe alei si sa nu calci iarba.

Aleile sunt largi, armonioase, din fericire bancile nu sunt apropiate intre ele, asa ca poti avea un mai scurt sau mai lung moment de intimitate cu persoana pe care ai scos-o la plimbare, daca vrei, gasesti locuri ascunse, ferite sau stai pe malul unor lacuri micute.Gradina Botanica a fost infiintata in 1885, dar locul in care se afla acum este a treia amplasare a sa, spatul fiind la inceput gandit ca o gradina a curtii regale. La inceput asezata in curtea Cotroceniului, apoi in fata Universitatii, iar abia in 1885 a fost adusa acolo unde o stim si astazi, la indicatiile lui Dimitrie Brandza, un renumit botanist roman al carui nume il poarta si astazi. Razboaiele nu au tinut cont de frumusetea ei, in primul razboi mondial multe trupe stabilindu-si aici sediul, iar in al doilea a fost victima unei serii lungi de bombardamente.


Inscriptii din razboaiele personale ale vizitatorilorDupa cum se vede, a fost refacuta, aici gasindu-si locul si studentii la Stiintele naturii care inteleg mai multe decat noi din denumirile amintite, dar si oameni in varsta care isi plimba nepotii, liceeni, cupluri care cauta banca cea mai ascunsa, oameni care au fugit o ora din aerul conditionat al biroului pentru a vedea cum e pe afara. Majoritatea sunt suspect de linistiti, noi am vazut chiar persoane care vorbeau in soapta, fara agitatia isterica specifica altor locuri .

Se prea poate ca linistea din  Gradina sa se explice prin faptul ca noi am fost pe acolo intr-o zi de luni, dimineata, adica fix atunci cand majoritatea se plimba doar cu gandul prin parcuri. A fost o ocazie placuta de a fotografia oameni plimbandu-se pe alei, copii jucandu-se, tineri care probabil fugisera de la ore pentru a-si gasi linistea.

Mai trebuie mentionat ca in weekendul care tocmai a trecut, Gradina Botanica s-a transformat in Gradina Culturala a Bucurestiului, la initiativa Team Work. Astfel, cu aceasta ocazie trecatorii au putut vedea o piesa de teatru sustinuta de Studio 24 piese de teatru si expozitii in aer liber.

Tot aici, peste o luna Simona Popescu isi va lansa volumul despre poezie "Lucrari in Verde."1 comentariu

Locul Saptamanii - Gradina Botanica
elena
#1 -

intrebare

programul serei il stiti cumva? stiu ca nu e acelasi cu cel al gradinii botanice... multumesc.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera