Locul Saptamanii - Dealul Mitropoliei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Dincolo de Dambovita, in fata Curtii Domnesti, se afla un teritoriu in parte mlastinos, din pricina ostroavelor si bratelor Dambovitei de la acea vreme, in parte impadurit. Doua gorgane inalte il margineau la nord si la sud. Pe cel mare se va ridica mai tarziu Mitropolia, cu chiliile ei, iar pe cel mic din fata lui se va construi Manastirea Antim" spune Adrian Majuru despre trecutul Dealului Mitropoliei in "Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta".

De dealul Mitropoliei ne amintim atunci cand mai e vreo sarbatoare si se mai pupa niste moaste sau cand mai apare cate o controversa legata de Teoctist sau de popi, in general. In trecut insa trebuie amintit ca aici era unul dintre polii importanti ai culturii si politicii romanesti.

In Piata Unirii, Dealul Mitropoliei e umbrit de blocurile inalte din jurul lui, asa ca doar daca ajungi aproape de aleea ce urca pe el iti dai seama ca acolo sus...e ceva.

Pe partea dreapta, cum urci, dealul coboara brusc spre bulevardul Regina Maria, iar in dreapta gasim case vechi, unele dintre ele frumoase si bine intretinute, apoi altele, mai paraginite, aflate in panta.

Ce gasim pe Dealul Mitropoliei? Un ansamblu care include Catedrala Patriarhala, Palatul Patriarhal, resedinta Patriarhala, clopotnita si alte elemente ce tin de cultul bisericesc.

In 1656, voievodul Tarii Romanesti - Constantin Serban Basarab construieste pe ceea ce cunoastem acum drept Dealul Mitropoliei o biserica ce purta hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena". In timpul domniei lui Radu Leon, biserica a fost pentru prima oara pictata si tot atunci s-a stabilit ca aici sa fie resedinta mitropolitana, in 1668, desi mitropolitul de atunci, Stefan, se mutase deja aici din 1661. In jurul Mitropoliei au aparut, bineinteles, multe asezari manastiresti, constructii conexe, din care astazi nu a mai ramas decat clopotnita, construita de Constantin Brancoveanu in 1698.

Dealul Mitropoliei s-a schimbat la fata atunci cand generalul Kiseleff a vazut starea deplorabila in care se afla. Pana atunci, aici erau numai vii si cateva casute la poalele dealului. Responsabilitatea acestei schimbari i-a revenit inginerului Vladimir Blaremberg in 1832. Acesta s-a gandit ca drumul care urca de la Dambovita la Mitropolie sa fie inlocuit de un bulevard modern al carui punct de atractie sa fie un ceasornic de soare. Bulevardul s-a realizat, dar povestea ceasornicului e mult mai lunga si se intinde mult dupa ce generalul Kiseleff a plecat din Romania. Timp de 12 ani au fost tergiversari, bani in plus, incurcaturi cu mesterii de la Odessa unde se realiza ceasornicul, probleme cu montarea sa in Bucuresti, etc.

Ce era de fapt acest ceasornic? "Pe un soclu de marmura erau fixate un cadran solar, un sistem de lentile si o teava de tun. El era astfel construit incat la ora douasprezece din zi razele soarelui sa se focalizeze, printr-un sistem de lentile, asupra unei cantitati de iarba de pusca, pe care o facea sa explodeze. Bubuitura, care se auzea in tot orasul, spre deliciul bucurestenilor, vestea amiaza." Un fel de joc de artificii zilnic, deci, care amuza bucurestenii si le spunea, original, cat e ceasul, dar nu intodeauna ci doar... cand nu erau nori pe cer.

A fost montat de-abia in 1845, dar peste 3 ani, in 1948... a fost distrus de multimea revolutionara, care a ars tot acolo si Regulamentul Organic. Din el a ramas doar soclul cu vulturi sculptati, care se mai poate vedea si astazi, in timp ce aproape 50 de ani oamenii au tot sperat ca va fi refacut. Noi speram si acum, nu de alta, dar pare foarte amuzant sa auzi o explozie pe zi. :)

In 1925 Biserica Ortodoxa Romana s-a transformat in Patriarhie, deci biserica mitropolitana a devenit patriarhala. Totusi, si acum dealul este cunoscut ca "dealul Mitropoliei" si catedrala drept Mitropolie. Intre 1960 si 1962 biserica a fost refacuta la insistentele patriarhului Justinian Marina.

Tot aici se afla si sala Adunarii Deputatilor, unde s-a votat in 1859 actul unirii dintre Muntenia si Moldova si unde Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al Principatelor Romane.

La inceputul secolului 20, pe locul Adunarii Deputatilor s-a construit Palatul Parlamentului, devenit ulterior Palatul Patriarhiei. Acesta este prima lucrare de beton armat din tara si este facut dupa planurile arhitectului I. Maimarolu. Cupola sa s-a prabusit la cutremurul din 1940, dar a fost refacuta. In 1996 palatul a trecut in subordinea Patriarhiei. Ce se intampla acum acolo? Se inchiriaza si se organizeaza evenimente. :)

Stiti ce inseamna "a urca dealul Mitropoliei"? :) A divorta, pentru ca in trecut toate casniciile se dezlegau cu acord bisericesc, dat de mitropolit.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera