Locul Saptamanii - Casa Presei Libere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Scuzati inceputul "americanizat" dar trebuie sa inlaturam, acum, la inceput ceea ce e mult prea evident. The place is beeping huge! Acum ca am terminat si cu asta, sa purcedem in a cunoaste Casa Presei. Sora vitrega a Casei Poporului. Nu ii spunem sora pentru ca ar fi fost realizate de acelasi arhitect (Casa Scanteii a fost proiectata de Nicolae Maicu, iar Palatul Parlamentului de Anca Petrescu) si nici pentru ca ar fi construite in acelasi stil (Palatul Parlamentului impresioneaza prin lux si bogatia de detalii, in timp ce holurile Casei Presei sunt goale si neingrijite) ci pentru ca ele se intampla sa-ti trezeasca acelasi sentiment de micime omeneasca, de neinsemnare in fata eforturilor colective a celor care au construit ceva care va dainui (sa speram) secole de-a randul.

semn

piata1

"Cat o fi durat constructia la muntele acesta?" ma intrebam in timp ce inconjuram cladirea, care apropo, este mult mai greu decat suna. Desi fatada impresioneaza prin inaltime si latime, odata ce treci de corpurile frontale mai ai mult de mers pana sa ajungi la capatul din spate al cladirii. Mai bine de 200 de metri chiar.

huge

coridor

Raspunsul la intrebarea de mai devreme este cinci ani, mai precis intre anii 1952 si 1957. Horia Maicu a realizat proiectul pornind de la cladirea Universitatii Lomonosov din Moscova.

Sursa foto

profil

La inceput cladirea s-a numit Combinatul Poligrafic Casa Scanteii "I.V.Stalin" , iar apoi Casa Scanteii. Nu mai trebuie sa va spun ca Scanteia era numele ziarul Partidului Comunist Roman, ceea ce cred ca nu stiti este ca si astazi se mai gaseste... si nu oricum... ci intr-o forma electronica.

Fundatia in sine a cladirii  ce serveste drept casa pentru zeci de publicatii, edituri si tipografii acopera o suprafata de 280 pe 260 de metri. Fara antena de televiziune are o inaltime de 96 de metri, iar cu tot cu antena, masoara 104 metri, intrecand chiar si Intercontinentalul, care are doar 86 de metri.

front view

Casa Presei este un exemplu perfect de arhitectura stalinista. Mare si impozant, dar cu un scop practic. Nici chiar acest bastion al unei ere apuse nu scapa de modernizare. Drept in mijlocul cladirii se afla panoul luminos al producatorului de jeans LeeCooper. O pata de culoare, daca nu chiar un element suprarealist, avand in vedere istoria cladirii.

lee cooper

Pe 21 septembrie 1960, o uriasa statuie a lui Lenin, realizata de sculptorul Boris Caragea, a fost plasata in fata cladirii. Inlaturarea acestei statui pe 3 martie 1990 a facut parte din procesul de vindecare (sau de razbunare) al bucurestenilor de pe urma celor indurate in perioada comunista. Astazi piedestalul a ramas tot acolo, iar in locul statuii se afla un monument simplist si de neinteles.

Sursa foto

Dupa ce ne obisnuim cu marimea si cu dimensiunile "galactice"... incepem sa observam detaliile artistice. Acele elemente care, vazute de aproape, parca umanizeaza muntele de arhitecura stalinista. Elemente inflorate, margini margini sculptate si grilaje medievale. Turnurile in sine nu servesc nici un scop practic, si reprezinta simple artifcii arhitectonice. Aceeasi atentie pentru detalii scoate in evidenta faptul ca edificiul mai are o caracterstica umana. Imbatraneste. Varsta cladirii se poate citi in petele de rugina si in pietrele innegrite de fum si praf.

rozeta

intrare

Aici se adapostesc marile cotidiene citite la micul dejun sau pe furis in metrou: Adevarul, Jurnalul National, Cotidianul. Aici sunt agentiile de presa care trimit informatia ce ne parvine prin ziare. In spatele cladirii se gasesc tipografiile, daca nu ti-e frica sa de caini, poti sa intri nestingherit. Una dintre cele mai importante tipografii eset Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi, urmasa Combinatului Poligrafic. Tipografia are o traditie de 55 de ani.

 coresi

spate

Dupa 20 de minute de incercuit, tot nu credem ca o sa ajungem vreodata sa cuprindem sau sa intelegem cu adevarat castelul singuratic al Presei Libere. In imediata apropiere se afla Parcul Herastrau, lacul de verdeata care face cenusiul peretilor si mai cenusiu. Este evident insa ca aceasta cladirea isi onoreaza si isi va onora numele ani la randul, chiar daca este "amenintata" cu privatizarea. Casa Presei este o cetate a mass media intr-un oras care se hraneste cu media, zi de zi, ora de ora.

Surse - wiki, Serviciul de informatii in constructii
9 comentarii

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
icn
#1 -

Comentariu nou

f succint. multe dintre lucruri sunt cunoscute.. dar in mare.. e ok. e buna ideea prezentarii unei cladiri din bucuresti. as vrea ceva si ddespre hanul manuc

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
alina
#2 -

mai multe centre media
Ar fi fost interesant ca autorul articolului sa surprinda si vecinatatile (mai exact, recentul business center unde este o ambianta specifica micro-centrelor de afaceri occidentale). Senzatia mea este ca aceasta cladire (monumentalitatea duce cu gandul si la suprafata desfasurata) este lasata sa se degradeze pentru ca investitii ulterioare sa se faca pornind de la un pret minim de achizitie. (un recent investitor este SOV si a sa realitate media). In ceea ce priveste Casa Presei-unic centru media al Bucurestiului, nu e tocmai exact (ca agentii nu functioneaza decat Rompres si NewsIn) cata vreme exista si fostul bloc Connex din Piata alba Iulia (sediu al cotidianului Romania libera), de exemplu.
Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
 zia
#3 -

frumoasa mea casa

mdap...aici stau eu cam 5 ore pe zi....poate mai mult poate mai putin..depinde...dar in fiecar ezi o vad altfel...in functie de vreme, de intensitatea luminii, de anotimp..e frumoasa rau vara: staluceste maxim marmura alba....este o cladirea friguroasa..iarna mori de frig in ea. dar un lucru este cert pentru mine: in fiecare dimineata dau ochii cu ea: frumoasa mea:)

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Subiectiv
#4 -

cotidianul

vezi ca s-a strecurat o greseala in text. Cotidianul nu are sediul la Casa Presei, ci la Armeneasca, in acelasi turn cu Bursa de Valori Bucuresti. Please pay some attention ;)

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Florin
#5 -

Frumoasa Mea Casa

mdap...aici stau eu cam 5 ore pe zi....poate mai mult poate mai putin..depinde...dar in fiecare seara o vad altfel in functie de vreme, de intensitatea lunii sau ceata de anotimp... e frumoasa rau vara ...straluceste si etc...ce-a mai zis colega ! m-am cam saturat de ea ... ca e locul meu de munca noaptea ! venim din provincie dupa presa .... dar ne place uneori ! :)

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Florin
#6 -

Frumoasa Mea Casa

mdap...aici stau eu cam 5 ore pe zi....poate mai mult poate mai putin..depinde...dar in fiecare seara o vad altfel in functie de vreme, de intensitatea lunii sau ceata de anotimp... e frumoasa rau vara ...straluceste si etc...ce-a mai zis colega ! m-am cam saturat de ea ... ca e locul meu de munca noaptea !

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Ştefan
#7 -

Blocul Connex

Fostul bloc "Connex" nu se află la P-ţa Alba Iulia, ci pe Str. Nerva Traian, între Bd. Unirii (Victoria Socialismului asupra întregului Oraş) şi Bd. Octavian Goga.
"România Liberă" cred că mai are partea de publicitate în Casa Presei. Dar nu înţeleg de ce s-au mutat de acolo?
"iRealitaea Tv" are studiouri în Casa Presei?

Faţă de alte clădiri în stil stalinist, Casa Presei a ieşit mai bine pentru că este armonios proporţionată. Corpul A nu este extrem de înalt, iar corpurile de mai mici dimensiuni sunt lungi, aşa că completează lipsa înălţimii.

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Cristian Moanta
#8 -

Casa Scanteii

Unde v-ati documentat atunci cand spuneti de stilul stalinist al Casei Scanteii? Eu nu ii pot spune Casa Presei si mai ales Casa Presei Libere.
Exista un stil stalinist in arhitectura? Casa Santeii, ca si Universitatea Lomonosov din Moscova, si alte multe cladiri cu aspect similar, sunt specifice arhitecturii anilor '30-'50 si nimic altceva. Comparati corpul central al acestor cladiri cu Empire State Building, una din cele mai faimoase cladiri din lume, si veti remarca o mare asemanare (solutii, forme si detalii arhitecturale). Exista Biblioteca Universitatii din Londra sau o alta cladire inalta in Melbourne care arata similar. Ceea ce s-a adaugat in tarile din Europa de Est si a devenit caracteristic sunt aripile laterale si extinderea pe orinzontala. Probabil ca in aceste tari, problema terenului de constructie nu a fost problema ca in New York, Londra sau Melbourne, ci dimpotriva.
Casa Scanteii ar putea fi un excelent hotel si centru de afaceri, cu sali de conferinte si toate facilitatile de cel mai inalt nivel. In cladirile din spate se poate face un mall. Acum Casa Scanteii este intr-o stare deplorabila in proportie de 90%. Probabil ca este o mare cardasie intre chiriasi si proprietarul cladirii, RAAPPS. Rezultatul este dezastruos.
Cat despre reclamele luminoase adaugate, parerea mea ca ceva mai oribil pe o astfel de cladire greu se poate imagina. Nu vezi nicaieri in lume asa ceva, daca doriti si un argument.
Caldirea similara din Praga este de multi ani Hotel Crowne Plaza !!!, in care a fost pastrata atmosfera anilor '50, cu fresce proletcultiste si steaua rosie in varf! Ei nu au vazut atmosfera sumbra, ci potentialul de atractivitate.
Si cladirea "stalinista" din Varsovia a fost renovata la standardele de azi si este un centru de afaceri integrat in noul city. Pe ei nu pare sa ii incerce vreo rusine in raport cu aceasta cladire.

Locul Saptamanii - Casa Presei Libere
Ion
#9 -

Demolare!

Mizeria asta in stil moscovit ar trebui rasa de pe fata Patriei noastre, nu au ce cauta porcarii bolsevice si asiatice in Romania! In locul ei s-ar putea ridica o biserica, chiar e necesara in zona aceea o biserica...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera