Locul Saptamanii: Casa Oamenilor de Stiinta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In Piata Lahovari, printre masinile parcate aiurea, stradute blocate si un sens giratoriu ignorat de multi, intr-un colt sta cuminte Casa Oamenilor de Stiinta. O cladire veche, ce astazi pastreaza doar numele stiintific si arhitectura veche, in timp ce adaposteste un local pentru nunti si alte sindrofii.

Casa Oamenilor de Stiinta Casa Oamenilor de Stiinta

Cladirea a fost construita in anul 1914 in stil Louis XVI dupa planurile arhitectului I.D. Berindei. Initial purta numele Casa Assan, dupa numele proprietarilor, familia industriasul Assan. Arhitectul, scolit la Paris, a adus un suflu neoclasic francez cladirii, specific si altor constructii din aceeasi perioada. Tot Berindei este cel care a facut si Palatul Cantacuzino - Casa cu Lei, acum Muzeul George Enescu de pe Calea Victoriei si a lucrat la amenajarea Parcului Carol, pe atunci Parcul Expozitiei Nationale.

Cladirea intra in patrimoniul Academiei Romane si in 1945 devine Casa Oamenilor de Stiinta.

Casa Oamenilor de Stiinta Casa Oamenilor de Stiinta

Casa Oamenilor de Stiinta nu este doar un restaurant si o gradina cu umbrelute, ci o constructie cu arhitectura impresionanta impartita pe mai multe saloane decorate cu vitralii si marmura, fotolii capitonate cu piele de Cordoba sau matase. Interiorul este mai spectaculos decat exteriorul si cuprinde Salonul Oglinzilor cu peretii imbracati in oglinzi incadrate in bronz, Sala de sah, Sala Zodiac cu vitralii decorate cu semnele zodiacului, Sala Consiliu si Sala Edison, ce adapostea un candelabru cu lampa Edison originala.

Casa Oamenilor de Stiinta

In prezent este un local ce poate fi inchiriat pentru petreceri sau nunti, cu specific international si servicii modeste.

Casa Oamenilor de Stiinta Casa Oamenilor de Stiinta

Casa Oamenilor de Stiinta

Piata Lahovari 9

Telefon: 021 211 08 10
E-mail: office@cos-romania.ro


Galeria Foto
Pe aceeasi tema:4 comentarii

Locul Saptamanii: Casa Oamenilor de Stiinta
lady
#1 -

cos

pacat de locatie
ar trebui bani multi sa fie asa cum merita

Locul Saptamanii: Casa Oamenilor de Stiinta
Mihai
#2 -

Comentariu nou

Am avut la ei o nunta foarte frumoasa.Mancarea, servirea au fost foarte bune.Rieslingul de Pietroasele(vinul casei) foarte bun.Pacat ca nu se fumeaza.

Locul Saptamanii: Casa Oamenilor de Stiinta
m.c
#3 -

Unde dai... si unde ... fumega!

Ca tot spunea articolashu ca vorbim de o casuta cu piele de Cordoba pe scaune si matase de un secol pe pereti, mai ca printre saloanele insiruite iti vine sa te visezi intr-un Versailles sau un Belvedere. Dar unul de Bucuresti, sa fim rezon... Deci mahoarca si chistoacele mai lipsesc din peisaj si maneaua.. asa - pentru nota autentica!
Si ... sa nu te superi pe mine, nea cristi: ma bucur ca ti-a placut servirea ireprosabila de acolo si ca nu te-a deranjat mizeria si dezgustul evident al personalului ce-mi aminteste de filmele de ev trecut... Trebuie sa fie un real privilegiu sa te petreci si sa incingi o sarba printre lustruri si mobile inutile dar coplesitoare... Cu toate asta pot sa ma bucur ca nu v-au lasat sa fumati. Nu ca nu s-ar fuma. Cand vine vreo personalitate eminenta, asta nu mai e o problema. Dar asa poate ca incepeai sa intelegi mai mult din ceea ce acum poarta o patura cetoasa ce n-o poti concepe...
Casei i-ar sta bine de galerie de arta, centru cultural sau altceva. Muzeu nu cred, pentru ca interioarele sunt disproportionat de opulente fata de deimensiunile comparativ modeste ale cladirii. Dar nu e voia dupa unul si altul. Si, daca partidul unic a vrut casa asta cantina, fii sai iubiti care au supravietuit in institutiile respectabile isi aduc inca fufele ofilite cu copii din flori la o masa cu ciorba de burta si pulpa de porc in untura intre cristalurile de-altadat'... asta cand nu "e nunti" si n-ai mneata un'sa-ti pui chishtoacele...

Locul Saptamanii: Casa Oamenilor de Stiinta
cris
#4 -

Comentariu nou

e un loc superb, dar m-a dezgustat faptul ca acolo este (inca un) restaurant. Vorba domnului de deasupra - mai bine muzeu ceva. Avem destule restaurante pe Lipscani! au distrus Lipscaniul

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera