Locul Saptamanii - Biserica Sf. Gheorghe (Malmaison)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Avand in vedere ca astazi este o zi religioasa, iar Metropotam este mereu dornic sa exploreze latura spirituala a Capitalei, pentru locul saptamanii am ales un lacas de cult care in ultima vreme a capatat ceva atentie din partea mass-media.

 
Este vorba despre biserica Sf. Gheorghe - Plevna numita si Malmaison, dupa baraca ce era odata aici. Pentru a ajunge acolo am coborat la statia de metrou Eroilor si am pornit-o pe bulevard pe langa ceea ce in viitor speram ca va fi Dambovita Center (iar acum inca se cheama Casa radio) si ajungem intr-o zona izolata, departe de colosii de sticla din centru sau de blocurile ingramadite de langa Gara de Nord, unde duce Calea Plevnei. Un loc ascetic pentru o biserica plina de culoare.

Biserica Sf. Gheorghe sta ascunsa dupa un zid alb, un zid care ascunde promisiunea unei gradini linistite si tacute. Cladirea este construita in stilul influentat de bizantini, specific bisericilor romane, si cu toate acestea colorajul si imbinarea dintre culorile aprinse ale icoanelor si rosul brun al caramizilor ii da o nota distincta de personalitate.

Ca multe alte dintre comorile Bucurestiului, povestea bisericii a inceput in secolul XIX, in urma cu 170 de ani, cand in locatia actuala exista o bisericuta de lemn ce purta hramul "Adormirii Maicii Domnului". Intre 1906 si 1908 biserica a fost recladita inzestrata cu hramurile Sfantul Gheorghe si Sfanta Filofteia. La efortul acesta au contribuit sute de oameni, dintre care unii au ramas imortalizati fie pe zidurile Bisericii, fie in apropierea ei.Lumanarul nu a existat aici dintotdeauna, el fiind construit in 1999, in asa fel incat sa se asorteze cu stilul bisericii.

In 2003, s-au construit un aghiazmatar cu rezervor din inox, cu o capacitate de 1500 de litri, acoperit cu caramida, respectand stilul arhitectonic existent si, in imediata vecinatate, pe o platforma pavata cu marmura, o cruce monumentala care a fost, de asemenea, placata cu marmura si pe care s-a gravat inscriptia: “Prin cruce spre lumina”.

Aceste lucrari de modernizare, cat si multe altele, sunt datorate parintelui Vartolomeu Bogdan. Nascut in 1930 intr-un sat din Dej, el se afla din 1985 la Biserica Sf. Gheorghe Plevna, unde desfasoara o activitate pastorala sustinuta.

Povestea Bisericii Sf. Gheorghe este o raritate in Bucuresti. Este o poveste de succes. In ultimii ani cladirea a fost modernizata in repetate randuri, inclusiv casa parohiala. Anul trecut Bisericii Sf. Gheorghe i s-a retrocedat un teren de 500 de metri patrati, instrainat in 1949. Iubirea oamenilor pentru aceasta bisericuta a protejat lacasul de cult si i-a permis sa ajunga astazi sa reprezinte si sa inspire comunitatea ortodoxa din Romania.

In urma acestei vizite, Metropotam nu se simte una cu universul. Nici nu suntem convinsi ca o sa ajungem toti in Rai, desi ar fi dragut. Dar dupa ce am vazut Biserica Sf. Gheorghe, ne simtim un pic mai aproape de aceasta latura spirituala a Bucurestiului, la fel de pestrita si animata ca si restul orasului.
3 comentarii

Locul Saptamanii - Biserica Sf. Gheorghe (Malmaison)
lucian
#1 -

felicitari

Felicitari pentru subiectul ales si pentru prezentare. Am doar o mica problema. "Poveste de succes" si "dragut" . Aceste cuvinte ma doare (sic). Langa teatrul Bulandra -s sala Izvor, in dreapta, cum treci strada mai exista o biserica aparte ... Cea mai frumoasa zic eu. Astept articolul.

Locul Saptamanii - Biserica Sf. Gheorghe (Malmaison)
aluna
#2 -

New comment
prea incarcat de fotografii nereusite sau nefericit editate
Locul Saptamanii - Biserica Sf. Gheorghe (Malmaison)
olg1969
#3 -

opinie

"Este vorba despre biserica Sf. Gheorghe - Plevna numita si Malmaison, dupa baraca ce era odata aici."

Este amuzanta aceasta informatie, pentru simplul motiv ca "baraca" Malmaison inca exista. Peste drum de biserica inca exista cazarma (barracks) Malmaison, loc istoric din mai multe motive: prima cazarma militara din Bucuresti la sfarsit de secol XIX si sediu al Sigurantei Statului, in beciurile caruia au fost inchise personalitati ale inceputului de secol XX.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera