Locul Saptamanii - Biserica Casin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa cateva locuri ale saptamanii mai putin ortodoxe, astazi am ales o biserica. Casin.

Biserica Casin mai este cunoscuta si drept Manastirea Casin sau chiar Biserica Manastirii Casin, mai ales din cauza aparentei cacofonii. Este insa o sintagma acceptata in limba romana, la fel ca "biserica catolica". Comuna si localitatea Manastirea Casin se afla in Bacau, iar manastirea de acolo a fost construita in 1655.

casin

Cea din Bucuresti se gaseste in zona verde, linistita si boiereasca a Domenilor, aproape de Arcul de triumf, cu care se intrece in inaltime, fiind unul din lacasele de cult inalte din Bucuresti, menite sa fie vazute de la distanta, nu sa fie ascunse intre blocuri.

Construita in 1937 de arhitectul Patriarhiei, Ionescu-Berechet, biserica imbina stilul muntenesc brancovenesc (cu coloane la intrare) cu cel bizantin (mozaicuri si plan de cruce greaca centrata, arhitectura inalta si spatioasa).

plan casin
plan de aici

casin2

Maresalul Ion Antonescu a contribuit la constructia ei cu cateva donatii (ca de altfel si la intretinerea bisericilor Sf. Constantin si Elena, si Elefterie).

Fotografii dinauntru nu avem, deoarece ne-am nimerit in timpul slujbei de Sf. Constantin si Elena si n-am avut voie sa fotografiem. Prea multe de admirat insa nici nu ar fi in perioada aceasta, pentru ca pe dinauntru e in curs de restaurare (de destul de mult timp deja), peretii sunt curatati de icoane pana la osatura de fier forjat, iar biserica arata trist si gri.

1

- Cand se incep lucrarile? Cine o sa o picteze ?
- Dumnezeu. Stiu eu cine o veni?
2 comentarii

Locul Saptamanii - Biserica Casin
mazureac
#1 -

plagiat intentionat

textul identic cu http://www.crestinortodox.ro/biserici-si-manastiri-din-romania/67940-biserica-casin

Locul Saptamanii - Biserica Casin
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Da, stim de asta de ceva timp, dar ne-a fost rusine sa batem obrazul unor fete bisericesti.

Iar noi, spre deosebire de redactorii site-ului respectiv, avem originalul fotografiilor, iar cand luam ceva ce nu-i al nostru, punem ghilimele si citam sursa.

Eh... Dumnezeu vede.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera