Locul Saptamanii: Academia Oamenilor de Stiinta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Exista un loc in Bucuresti in care stiinta primeste note si credite, in care se cauta oamenii demni de Nobel care, dupa descoperire, sunt apreciati si prezentati lumii intregi alaturi de operele lor magnifice de cercetare si dezvoltare.

Nu e chiar laboratorul lui Dexter, dar Academia Oamenilor de Stiinta cauta noi persoane cel putin la fel de inteligente si de inventive ca Dexter si Mandark. Acest "for national de consacrare stiintifica" zace de-a lungul Dambovitei, intr-o cladire recent renovata de pe Splaiul Independentei.

Pe cladirea Academiei zac mandre si falnice numerele care formeaza anul infiintarii acestui centru de promovare stiintifica: 1936. Am spus mandre si falnice pentru ca AOSR a dus multe batalii pana sa poata purta acest nume si pana a fost recunoscuta drept o Academie.

Academia Oamenilor de Stiinta Academia Oamenilor de Stiinta

Prin 1935, 26 de oameni de stiinta puneau bazele unei asociatii stiintifice ca semn de protest la adresa activitatilor din cadrul Academiei Romane. Cum era de asteptat, nava mama a ripostat si a incercat sa puna diverse capcane in existenta acestei noi asociatii, pe atunci sub numele de Academia de Stiinte din Romania. Mare suparare mare la nivel lingvistic si la nivel de perceptie: cum sa existe doua academii cu scopuri asemanatoare si ce-o sa zica oamenii despre prima Academie, ca a stat degeaba pana acum?

Inaintasii in titulatura si experienta au apelat la diverse forte pentru a impiedica noul curent stiintific. Din analele Academiei Romane extragem urmatoarele informatii: "La 14 februarie 1936 s-a tinut o adunare generala extraordinara in aceeasi problema, adresandu-se memorii Regelui si Guvernului si, totodata, raspandindu-se si o brosura pentru informarea opiniei publice". (sursa

Intr-un final, rivalii au cazut la pace asa cum aflam dintr-un buletin ASR. Cum niciun razboi nu se termina vreodata, the Empire strikes back si Academia de Stiinte este obligata sa-si schimbe numele in Institutul de Stiinte din Romania; pace, pace, dar sa nu existe confuzie pentru neam, Academia e una.

Astfel, ASR sau ISR (a functionat sub aceasta denumire intre anii 1938-1940), spune-i cum vrei, si-a stabilit clar domeniile si teritoriul de activitate impartit pe 10 sectii printre care si o sectie de matematica si astronomie, de fizica si de geniu militar.

Intr-o existenta destul de scurta (in 1948 ASR a fost inglobata de o noua institutie, Academia Republicii Populare Romane), asociatia de promovare si descoperire stiintifica a publicat diverse volume pe categoriile existente, comunicari stiintifice, buletine si alte asemenea. 

Academia Oamenilor de Stiinta Academia Oamenilor de Stiinta

S-a trecut apoi la denumirea Asociatia Oamenilor de Stiinta. Din 1956, Asociatia s-a straduit sa reprezinte oamenii de stiinta, sa promoveze cercetatorii romani si sa le duca faima si peste oceane in organizatii internationale precum UNESCO, Miscarea Pugwash sau Federatia Mondiala a Oamenilor de Stiinta. 

Tot pe modelul ala-bala-portocala, cum sa se mai numeasca aceeasi asociatie, din 1996 aceasta a revenit la titulatura de academie dar a pastrat terminatia pe care a avut-o in ultimii ani. Astfel, ajungem la denumirea actuala: Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR).

La academie au loc diverse conferinte stiintifice, sesiuni si colocvii si se cauta, mai ceva ca-n filmele western in care se lipeau afise cu "wanted", oameni de stiinta pe care sa-i treaca pe panoul de onoare si pe care sa-i sprijine.

Desigur, Academia mai da si balbe, exemplu concret fiind numirea presedintelui Traian Basescu drept membru de onoare. Scandalul, aceasta paine si circ a tarii noastre, a adus Academia in atentia publicului, ridicand chiar niste semne de intrebare la adresa competentei acestei asociatii. 

Chiar daca Academia a luat niste decizii cel putin bizare, aceasta merita sa fie mentionata la locul saptamanii pentru scopul ei nobil de promovare a oamenilor de stiinta si a activitatilor fructuoase din diverse domenii. Ca si aici teoria conspiratiei ne impinge sa credem ca alegerile se fac in baza unor intelegeri si manevre dubioase, asta e alta discutie.

Citeste aici mai multe despre Basescu si Academie. 

surse: aos.ro, wikipedia
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera