Listing: biblioteci din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

E drept ca multi nu prea se omoara cu lectura. Si ca la felul in care arata multe dintre bibliotecile noastre, nu prea iti vine sa le vizitezi nici daca ai un chef nebun de citit. Dar cartile sunt acolo si asteapta sa fie frunzarite. Si cum nu intotdeauna te descurci cu ce gasesti prin librarii (mai ales cand vine vorba de lucrari de specialitate), in biblioteca tot ajungi odata si odata. Unde mergi si cat te costa?

1. Biblioteca Centrala Universitara

Era imposibil sa incepem cu altceva, pentru ca BCU este una dintre cele mai mari si mai bine intretinute biblioteci din Bucuresti, probabil singura la standarde europene. Sistemul de cautare este informatizat si destul de eficient, Internetul este gratuit, ai la dispozitie xerox (contra cost), imprimanta si suficiente computere incat sa nu trebuiasca sa stai la coada ca sa cauti ceva pe Google sau in baza de date a bibliotecii (mai nou, o mare parte din ele sunt Mac-uri).

In plus, mai sunt si acele lucruri marunte care conteaza atunci cand vrei sa citesti ceva: e liniste, iarna e cald, nu auzi tacanit de tocuri pentru ca sunt covoare peste tot, daca ti se face foame poti manca ceva rapid la bufet, daca vii cu laptopul ai unde sa-l bagi in priza, daca ai nevoie de mai multa lumina, toate locurile din salile de lectura sunt dotate cu lampi. Desi fondul de imprumut e foarte mic, studentii de la Universitate pot folosi permisul de la BCU la bibliotecile facultatilor (care au si fond de imprumut) si invers. Permisul este intre 15 si 20 de lei, iar viza anuala este 7 lei. Gasiti catalogul online aici.

2. Biblioteca Nationala

Desi are cel mai mare fond de carti, Biblioteca Nationala va fi mereu a doua optiune dupa BCU, pentru aproape oricine vrea sa nu piarda ore intregi cautand prin fise dosite prin sertare. Exista si o baza de date computerizata, insa ea contine doar cartile mai noi de 1993, iar ca sa te folosesti de calculatoarele lor pentru a cauta prin ea iti trebuie multa rabdare si, probabil, o manivela.

Strada Doamnei 

Mai precis: interfata neprietenoasa si lipsa unui mouse s-ar putea sa iti cam taie cheful de cautat carti. Asta ca sa nu mai zicem nimic de atmosfera predecembrista. Si nu, nu are centru de imprumut. Avantajul principal: permisul gratuit. Puteti sa consultati catalogul de acasa. Il gasiti aici.

3. Biblioteca Metropolitana

Este compusa din 35 de filiale, intre 4 si 8 pe fiecare sector. Una dintre filiale ofera facilitati pentru persoanele cu deficiente de vedere. Are doua avantaje - in primul rand, aproape sigur ai o filiala pe undeva prin apropiere, unde te poti duce daca nu ai nevoie de vreo carte ultraspecializata; in al doilea rand, poti imprumuta carti, daca vrei sa le citesti in alta parte decat in sala de lectura.

Dotarile sunt mai bune decat cele de la Biblioteca Nationala, la fel si serviciile oferite, insa toate difera de la o filiala la alta. Si oricum, cautarea prin baza de date se face de multe ori tot in stil traditional. Atmosfera e ceva mai calda, totusi. Permisul costa 15 lei. Catalogul electronic il gasiti aici.

4. Biblioteca Academiei

Biblioteca Academiei nu este cu mult diferita fata de Biblioteca Nationala si are un fond de carte la fel de mare, insa are mult mai multe pretentii pentru acces. Practic, nu poti sa iti faci permis decat daca esti membru al Academiei Romane, cercetator sau redactor in reteaua Academiei Romane sau pensionar al Bibliotecii Academiei Romane (!). Ca student, ai nevoie de acordul decanului pentru permis.

Si in privinta serviciilor are multe dezavantaje: nu poti sa xeroxezi decat maxim 30 de pagini pe zi, reproducerile fotografice trebuie aprobate si costa. A, si aveti grija, se intra numai cu "tinuta decenta." Catalogul online aici.

5. Bibliotecile institutelor culturale

Majoritatea institutelor culturale din Bucuresti au biblioteci, unele dintre ele avand un fond de carte destul de serios. Dezavantajul este, in unele cazuri, pretul. Spre exemplu, la British Council abonamentul standard pe un an costa 140 de lei, iar cel pentru studenti costa 100 de lei. La Institutul Goethe, abonamentul este de 25 de lei pe 6 luni, fiind redus la 15 de lei pentru elevi si studenti. La Institutul Polonez, in locul taxei platesti o garantie de 50 de lei, care iti e restituita in momentul renuntarii la permis.

Avantajul institutelor culturale este varietatea, faptul ca ai de unde alege carti in alta limba decat romana. In plus, multe dintre ele organizeaza destul de des evenimente (spre exemplu, zilele astea s-a desfasurat festivalul de film documentar One World la Centrul Ceh).
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera