Listing: 10 momente importante din istoria Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe la inceputurile metropotamului, am facut noi un mic manual de istorie alternativa a Bucurestiului, unde am "povestit" cate ceva din istoria secreta a urbei, influentata indubitabil de omniprezentul metropotam, care si-a bagat codita lui eficienta in cele mai importante momente ale istoriei noastre. Un fel de creier din umbra si sofrar profesionist, da. :)

De data aceasta, facem o lista cu 10 momente importante din viata Bucurestiului, cu sau fara aportul subtil al animalului nostru urban.

0. Ciobanul Bucur isi paste nestingherit oile. Nici nu stie el ce-i rezerva posteritatea. Oile cu atat mai putin.

1. Bucurestiul este declarat capitala Tarii Romanesti in 1659. In 1459 fusese pomenit prima data numele de Bucuresti, iar in 1465 se decisese sa fie una dintre resedintele domnesti. Probabil s-au gandit ca ce alt loc mai bun sa fie? Chiar asa.

2. Nu numai ca este capitala Tarii Romanesti, Bucurestiul creste mare si tare, asa ca 1859 devine capitala celor doua principate unite, Moldova si Muntenia. 1459-1659-1859.... observa cineva ceva? La ce sa ne asteptam in 2059? :)

3. Gara Filaret a fost inaugurata in 1869, fiind prima gara din Bucuresti. Ei ii datoram, ca urmasi mandri ce suntem, asteptatul pe peron, meciurile cu nasii si frigul din trenuri. In 872 apare si Gara de Nord, ca succesul sa fie dublu.

4. Iluminatul electric a aparut in Bucuresti in 1882 si a disparut in perioada comunista, unde o mare parte dintre activitati se desfasurau la lumanare. De remarcat faptul si ca urbea noastra a fost primul oras din Europa iluminat cu petrol lampant.

5. Universitatea Bucuresti s-a nascut in 1864, cu cateva sute de ani mai tarziu, daca e sa ne luam dupa varsta altor universitati europene si de atunci tot creste si se mareste.

6. Din 1948 zburam si tot zburam de pe Aeroportul Baneasa, iar cateodata mai si picam. Rar, ce-i drept. De obicei asteptam si dam declaratii live la Tv despre companiile aeriene, ca tot a aparut Televiziunea in 1938. Otopeni-ul a fost inaugurat in 1970.

7. Cele doua razboaie sunt momente decisive nu numai in istoria Bucurestiului, dar mai ales in cea a Romaniei. Dupa al doilea, ne-am trezit peste noapte comunisti si oameni noi ai regimului, ceea ce a dus la o pata mare si neagra peste perioada respectiva.

8. Revolutia din decembrie '89  a facut sa scapam de ea, cel putin aparent. Aici au murit x oameni (unde x e o mare variabila, in functie de pe cine intrebi), de aici a fugit Ceausescu cu elicopterul dupa celebrul miting, de aici s-a strigat "fratilor, am invins".

9. Piata Universitatii  a fost un fenomen unic in istoria Bucurestiului si nu numai. "Golanii" au venit zi de zi, timp de aproape doua luni, in piata declarata "zona libera de neocomunism". Dupa aceea au venit minerii si lucrurile au revenit la normal.

10. In 2007 incepe reabilitarea centrului vechi. Asta e vestea buna. Vestea proasta e ca se face... prost.
1 comentariu vrei sa comentezi?

Listing: 10 momente importante din istoria Bucurestiului
danmesser
#1 -

Punctul 10

Sau vestea şi mai proastă este că despre terminarea lucrărilor va apuca să scrie abia generaţia viitoare :)
Sau :( ...

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera