Legende urbane: Statuia lui Mihai Viteazul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Probabil una dintre cele mai vechi legende urbane ale capitalei este legata de statuia lui Mihai Viteazul din Piata Universitatii. Statuia a fost realizata in 1874 de catre sculptorul francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse si inca de pe atunci au inceput sa circule zvonuri cum ca statuia este una mai veche a Ioanei d'Arc, decapitata si modificata un pic pentru ca la final sa i se lipeasca capul lui Mihai Viteazul.

Cei care sustin acest lucru au ca argumente statura, subtirimea excesiva a taliei si a picioarelor si faptul ca bustul ar avea sani (eu unul n-am observat acest ultim detaliu).

Statuie Mihai Viteazul Statuie Mihai Viteazul
                                                                              
Si, desi multi se grabesc sa afirme ca acest lucru este curata blasfemie si ca doar niste ignoranti ar putea spune un lucru ca acesta despre o statuie care simbolizeaza unitatea romanilor etc. etc., se pare ca un sambure de adevar exista in toata aceasta legenda urbana.

Pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul, Belleuse nu a folosit nici o macheta, iar in aceeasi perioada sculptorul ar fi primit o comanda pentru realizarea unei alte statui ecvestre reprezendand-o pe... ati ghicit: Ioana d'Arc. Comanda din urma nu a fost dusa la bun sfarsit, insa exista poze care sa dovedeasca existenta unei machete pentru aceasta statuie in atelierul sculptorului francez exact in perioada cand acesta lucra la statuia domnitorului roman.

De asemena, forma si atitudinea calului din macheta statuii Ioanei d'Arc este identica cu cea folosita in statuia lui Mihai Viteazul, dar nu numai, se pare ca mai exista o statuie ecvestra executata de acelasi artist cu calul identic cu cel din Piata Universitatii: statuia Gen. Manuel Belgrano din Buenos Aires.

Statuie Mihai Viteazul Gen. Manuel Belgrano
                                                                                                Sursa foto
Mai multe despre istoricul statuii gasiti pe Art Historia3 comentarii vrei sa comentezi?

Legende urbane: Statuia lui Mihai Viteazul
Ioana
#1 -

Ioana

Acu, na! Ce mi-e Ioana, Mihai al vostru sau generalul Belgrano? Toti trebuie reprezentati calare? Da. Toti au fost victoriosi? Da. Toti trebui sa aiba in mana o flamura, un simbol care sa cheme la lupta? Da. Si-atunci? De ce ne trebuie 3 machete? Una e de ajuns! Restul sunt detalii...

Legende urbane: Statuia lui Mihai Viteazul
blondu
#2 -

cosmin

ca bine zici

Legende urbane: Statuia lui Mihai Viteazul
alina
#3 -

Comentariu nou

a fost super am luat 10 chiar ma ajutat

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera