Legende urbane: Catacombele Bucurestiului #2

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe langa aerul conspirativ si secret al tunelurilor asociate cu legendele Casei Poporului, o alta serie de catacombe si subterane ale Bucurestiului sunt inconjurate de mai multe marturii si de un fundament istoric ce le departeaza putin de ideea de mit urban.

Dar in fond, noi am invatat sa nu credem pana nu vedem si nu cercetam, asa ca pana la proba contrarie, tot legende sunt.

Canale prin fosta mlastina?

Catacombele sunt un subiect atacat des in presa si cu drag rascolit de cetele de exploratori urbani, iar ziarele si forumurile sunt pline de informatii, nu stim cat de adevarate.

Ceea ce ne mira este faptul ca toate cad de acord asupra faptului ca triunghiul larg format de Cismigiu, Centrul vechi  si Mitropolie e un labirint de tuneluri.

Dar e cunoscut faptul ca zona e foarte maloasa - Cismigiul a fost pana in secolul 19 o mare mlastina, plina de izvoare, transformate apoi in cismele, iar "lunca" Dambovitei este nisipoasa si umeda, facand si acum ravagii prin pivnitele cartierelor din zona, cand raul trece de o anumita cota.

Cum ar fi putut rezista atatea secole canalele in terenul malos?

Ce zic totusi "hrisoavele" contemporane?


Se pare ca zona larga a Curtii Vechi, adica a resedintei voievodale intre secolele 15-18 tarziu, e plina de asemenea subterane, cele mai multe create in timpul navalirilor otomane, apoi refolosite si largite la urmatoarele atacuri.

Cel mai vechi tunel subteran se spune ca a apartinut pe vremuri lui Vlad Tepes. Domnitorul roman il construise special pentru a se refugia acolo, in taina, atunci cand era atacat de dusmani.

Tunelul pornea chiar de la castelul lui Vlad, aflat pe locul superbului Palat Kretzulescu de astazi si trecea pe sub Cismigiu. De asemenea, avea o ramificatie spre biserica Schitu Magureanu, dupa care trecea pe dedesubtul aleilor din parc, pe sub lac si ajungea tocmai la actuala Primarie Generala (1)Zona impanzita de canale se intinde aparent de la Curtea Veche spre Dealul Mitropoliei si manastirea Antim, spre Cismigiu, de-a lungul strazii Schitu Magureanu, apoi spre Cotroceni, apoi se ramifica spre Gara de Nord si zona Bellu.

Se spune ca unele erau atat de largi incat se putea circula si cu carele, iar voda Caragea se plimba chiar cu caleasca pe sub oras.

Istoria tunelelor bucu-reştene e lungă. De când cu desele năvăliri, de la Mircea cel Bătrân la Vlad Ţepeş şi apoi, aproape toţi domnitorii au găsit de cuviinţă să le lărgească şi să le prelungească în funcţie de interese.

Tunelul la care mă refer din dealul unde Cişmigiul se delimitează de stradă era unul de legătură între Schitul Măgureanului şi Palatul Cretzulescu de lângă Universitatea de muzică de azi, palat în care în zilele noastre se află un sediu al UNESCO.

De aici, o ramificaţie subtraversa Calea Victoriei ducând spre Biserica Doamnei şi mai încolo spre Curtea Veche prin Lipscani.

O altă rami-ficaţie traversa Cişmigiul, urmând ca pe sub Dâmboviţa să ajungă la mănăstirea Mihai - Vodă, iar de aici, mergând mai departe pe sub Palatul Cotroceni şi Drumul Sării, ieşind undeva în Calea Giurgiului şi moşiile Bellu.
(2)Se mai zice ca in timpul comunismului, multe catacombe erau folosite drept locuri de rugaciune improvizate. Nu stim cat este adevarat si cat este inspirat din suferintele martirilor crestini in vremea romanilor, dar ofera intregii idei de oras subteran ascuns o aura si mai misterioasa si romantica.

Nu in ultimul rand, cele mai cerute catacombe sunt cele de sub Piata Revolutiei, dintre Palatul Regal si fostul CC (actualul Senat). Se pare ca sunt o mostenire a Regelui Ferdinand, care avea un tunel secret intre Palat si iesea mai jos, langa Cismigiu, la Palatul Kretzulescu (Sediul Unesco) (3).

Despre aceste tuneluri parerile si intentiile sunt impartite - o parte de voci cer deschiderea lor pentru public, sa ne putem mandri si noi cu un oras subteran, ca marile capitale europene, iar alte voci cer parcare subterana sub Piata.

Ceea ce ignora acestia este un alt zvon greu de confirmat sau infirmat, anume ca sub platoul Pietei Revolutiei (la 12m adancime) canalele sunt de fapt inundate, si prin ele se poate circula doar cu barca - tunelul ar fi lat de 1,5 m si adanc de 1m, betonat si dotat cu barci pneumatice... (3)


Voi ce stiti despre catacombele Bucurestiului?Lectura suplimentara:


(1)
Mai exista canale subterane in Bucuresti? - Cronica Romana
(2)
Ion Cogan - Cu piciorul prin Bucuresti
(3) Arhiva de mesaje pe Romania NewsNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera