Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cui nu-i plac miturile si legendele urbane? Si cine ar rezista in fata unui mit care se refera la "casele diavolului" din Bucuresti? Mai deunazi, cum cautam noi niscai biserici parasite sa tragem niste fotografii intr-o dimineata cu luna plina (sic!), am dat de un text (reprodus de vreo alte 2-3 surse) despre mitul urban al caselor diavolului. Il dam si noi mai departe, asa cum l-a scris Gavagai aici:

În Bucureşti, Diavolul are doar 2 case. Una dintre ele i-a fost oferită de credincioşii lui. Pe cealaltă şi-a procurat-o singur, după ce a semnat acolo mai multe contracte (anume 3).

Casa pe care i-au oferit-o credincioşii este biserica satanistă, cunoscută şi sub numele de biserica Davila. Lăcaşul de cult a fost închis în urma unei razii a poliţiei, iar ocupanţii au fost evacuati. În mitologia urbană, biserica se afla încă în proprietatea Diavolului. Demonica clădire se află in Panduri, pe langă Academia Militară. Este recognoscibilă după crucea strâmbă de deasupra turlei. Crucea a fost dislocată de o bombă germană, atunci când nemţii, în septembrie 1944, şi-au pus în cap să dărâme palatul Cotroceni. Înăuntrul clădirii cresc câtiva oţetari. Pe pereţi, drept ornamente, se găsesc cruci întoarse şi cifre.

Desi autorul probabil va rade tinandu-se de burta afland ca a reusit sa trimita la vanatoare de cai verzi pe pereti niste metropotami respectabili, noi, pasionati explorari urbane, am avut de castigat din povestea asta.

present_8 [update - site-ul a fost suspendat, din pacate au disparut si imaginile]

Mai intai am cautat "biserica Davila" zile bune, rasfoind harti si repertoare ale bisericilor din Bucuresti, scotocind prin ctitoriile lui Davila si luand la intrebari "localnicii" cartierului. Dupa nesfarsite cautari care au durat vreo saptamana, am depistat "biserica", pe numele ei adevarat Capela Sf. Elisabeta. Pe site-ul ei am gasit si un istoric detaliat, reproducem aici doar cateva amanunte.

La inceputul anului 1862, doctorul Carol Davila a intemeiat un mic orfelinat de fete pe Dealul Cotrocenilor, astazi Sos. Panduri nr. 90-92, in modesta casa a sotiei sale, Ana Davila, nascuta Golescu. Vizitand orfelinatul, la cateva luni dupa infiintare, Elena Cuza a daruit o mie de galbeni din avutul personal pentru construirea unei cladiri, care sa adaposteasca copii in conditii corespunzatoare. Totodata, la rugamintea ei domnitorul Al. Ioan Cuza a semnat la 18 iulie 1862, decretul de infiintare a Azilului de copii orfani, Elena Doamna.

Mai tarziu, in primii ani de domnie ai lui Carol I, 1870, regina Elisabeta a luat initiativa ridicarii unei Capele in curtea Azilului Elena Doamna. Ceremonia punerii pietrei fundamentale s-a savarsit in ziua de 24 aprilie 1870, in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta, slujba fiind oficiata de Mitropolitul Nifon.

Ridicarea capelei, avand hramul Sfanta Elisabeta, a durat cativa ani, pe masura ce s-au strans fondurile necesare din subscriptie publica. Ea are forma de patrat si este construita in stil Italian, cu o singura turla la mijloc. Picturile murale de pe pereti si icoanele de la catapeteasma au fost realizate in 1874 de Gh. Tattarescu. Catapeteasma a fost lucrata de elevele azilului, in fir de aur si matase, pe un cadru de lemn fin. La capela au slujit tot timpul preotii profesori de religie ai azilului.


f [update - site-ul a fost suspendat, din pacate au disparut si imaginile]
inainte de incendiu; sursa foto

Ceea ce mai aflam tot de pe site-ul capelei, discret mentionat, este si faptul ca intr-adevar niste "grupari sataniste au profanat Capela", astfel incat in anul 2000 aceasta a avut nevoie atat de o "slujba de curatire si alungare a duhurilor rele", cat si de renovare. Mitul bisericii diavolului e pe jumatate confirmat, deoarece in fotografiile de la sfintire nu vedem pe perete decat o zvastica amarata si un semn al anarhiei:

f [update - site-ul a fost suspendat, din pacate au disparut si imaginile]
sursa foto

Un articol din presa de atunci e ceva mai generos cu amanuntele:

... capela a fost "asaltata" de satanisti, probandu-si afirmatiile cu o parte dintr-o inscriptie facuta pe un perete interior al acesteia: "... moarte". Mai mult, Dumitrescu a afirmat ca astfel de notatii, alaturi de "numarul diavolului" (666) si zvastici, se puteau vedea, pana la izbucnirea incendiului, pe peretii monumentului istoric. Tot el ne-a povestit cum, cu ceva timp in urma, unul dintre paznici i-a relatat ca, intr-o noapte, i-a surprins pe satanisti in timpul unui ritual. Se pare ca, aproape de miezul noptii, acestia adusesera un animal pe care l-au sacrificat, iar cu sangele lui au manjit peretii, incantand "ceva". Paznicului i-a fost frica sa intervina si s-a marginit sa astepte ca satanistii sa plece.

Capela a suferit si un incendiu din senin in decembrie 2003, iar in 2004 au reinceput lucrarile de refacere, inlocuindu-i-se si cupola cu crucea. Picturile au fost in mare parte distruse.

f [update - site-ul a fost suspendat, din pacate au disparut si imaginile]
dupa incendiu; sursa foto

Ce am gasit noi a fost un santier, pazit de o hoarda de javre muscacioase si latratoare; nu pareau tocmai zavozii iadului, dar ne-fiind inspirati sa luam la noi si niste sfant salam, nu am reusit sa ne apropiem decat pana la gard, prin curtea Facultatii de Psihologie din vecinatatea ei (aflata in stanga in imaginile de mai jos). In spatele sau (cum priviti in fotografii) se afla un sediu cam paraginit al Facultatii de Administratie si Afaceri.

Capela este complet renovata pe dinafara, iar inauntru n-am reusit sa intram. Santierul desfasurat in jurul ei ne dadea insa de inteles ca urmele vechi ale posibilelor activitati "necurate" au fost sterse demult.

Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta
Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta

O statuie frumoasa sta cu fata la capela; o reprezinta pe Ana Davila, iar pe soclul sau, datat noiemvrie 1890 scrie ca "acest monument s-a ridicat prin subscriptie nationala" din initiativa unui comitet de doamne, ale caror nume sunt enumerate pentru eternitate:

Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta Capela Sf. Elisabeta

Montati de motivul explorarii (gasitul "caselor diavolului"), ne-am amuzat sa vedem cum cativa corbi tot dadeau roata capelei, cateodata oprindu-se ostentativ langa cruci si croncanind batjocoritor. Or fi stiind ei ceva...

Ne-demoralizati de rezultatul cam firav al excursiei foto, am cautat si adresa celei de-a doua case a diavolului in Bucuresti, tot Gavagai dixit:

Casa Diavolului [...] se remarcă prin iedera care o acoperă şi prin cei 3 câini (2 bullterrieri şi un câine-lup) care stau mereu în curte. În perioada interbelică, un Barbă Albastră local a ucis acolo 2 femei. Tot acolo s-a mai sinucis o femeie. În nopţile cu luna plină, pe peretele casei aceia dintre noi care ştim să citim putem vedea “666″. După cum spuneam, casa se gaseşte pe strada general Praporgescu, la nr 19.

Din Panduri, tusti in centru. Era deja noapte, iar la nr. 19, la doi pasi de casa unde a locuit gen. Praporgescu, am gasit o casuta care s-ar potrivi profilului: scufundata in intuneric, cu exceptia unei lumini slabe la una dintre ferestrele etajului, putin in paragina, cu geamurile bine acoperite si pe jumatate imbracata in iedera care ameninta sa sufoce si casa de alaturi. N-am putut vedea nimic pe peretele ei, dar o punem pe seama faptului ca nici nu era luna plina si nici nu suntem initiati in citiri ritualice.

cdsgp cdsgp

In concluzie, ne declaram pe jumatate satisfacuti de rezultatele cautarii noastre dupa mitul urban al caselor diavolului. Mai stiti si altele? (ori mituri, ori case ale sus-numitului).

Vezi imaginile mai mari in galerie.
 

11 comentarii

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
bogdan
#1 -

ahem

ciori vinete...nu corbi :D

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Scuzati, cunostintele de ornitologie mai scartaie :)

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
candu16
#3 -

Comentariu nou

da, nu ma gandeam ca sunt asa locuri

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Hutzanca
#4 -

Nu ma gandeam

Nu ma gamdeam sa existe,inca sa existe asemenea locuri sumbre intr-o capiatala europeana

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Speismonkey
#5 -

Comentariu nou

cred ca sunt si in alte "capitale europene" locuri de gen. poate suntem noi pe ultimele locuri din Europa dar nu am ajuns nici in asemenea hal incat toate lucrurile rele sa se intample numai la noi si in alte parti nu.

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Marius
#6 -

Vax albina puha!

Sa fim seriosi, eu singur stiu case, si cladiri, mult mai sumbre, doar ca nu sunt lasate in paragina, astfel incat sa le profaneze, devasteze oricine!
Misterul si suspansul, chiar daca fals create, dau un farmec aparte oricarui oras. Capitala europeana sau nu!

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
zuza
#7 -

Comentariu nou

De "biserica Davila" pot sa confirm si eu ca prin anii 90 era cuib de satanisti, stau la 2 pasi de acolo.. Era o biserica absolut superba inauntru, cu niste picturi deosebite, mai curand spre estetica catolica, decat spre cea bizantina, ortodoxa. In tot cazul, era intr-o stare de degradare mizerabila, nu era imprejmuita ca acum, puteai sa ajungi fara probleme din curtea actualei facultati de chimie, si probabil ca de-aia avea acces oricine.. Intr-un an, intr-o "explorare" facuta cu tata si cu mai multi alti copii, am gasit intr-adevar in biserica peretii mazgaliti cu creta cu tot felul de porcarii (sataniste), era mizerie si ti se rupea inima ca cineva poate strica un loc asa de frumos si mai rau.. Stiu ca din exces de zel ne-am apucat sa stergem peretii cu servetele, dar n-am prea avut succes. Ma bucura tare ca au renovat-o :)

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
carra
#8 -

Comentariu nou

Am lucrat din 1975 in cladirile din Soseaua Panduri 90-92 pana in 1990. Intotdeauna a fost o problema cu biserica Sf. Elisabeta. Era locul de intalnire al studentilor si studentelor din camin pentru a face orgii. Dupa cutremurul din 1977 au lasat-o mai moale... Stiu de la o matusa care s-a cununat religios aici cate ceva. Era un culoar care facea legatura dintre caminul de orfane cu biserica prin care se deplasau pentru a participa la slujbele religioase. Mai stiu ca tot aici exista si orga. Initial, Doamna Elena Cuza a patronat impreuna cu Ana Davila orfelinatul. Casa doctorului Carol Davila se afla pe actualul loc al Universitatii Nationale de Aparare, unde a si fost initial azilul sau orfelinatul cum vreti sa-i spunem.

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Bogdan
#9 -

Comentariu nou

Bine că au lăsat ca pictura lui Tattarescu să fie distrusă. Satanişti sau nu, sunt nişte golani care distrug şi încalcă o proprietate. Chiar autorităţile române sunt preocupate doar de şpagă şi interes personal?

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Dorin
#10 -

cat de stupizii pot fi unii

va rog sa incetati a publica prostii pe acest site. cunosc familia de pe Praporgescu si va asigur ca sant normali si sant sant afectati de faptul ca gura-casca stupizi se perinda pe acolo si pun intrebari ca urmare a pubicitatii pe care o faceti. Este inuman si ilegal ce scrieti pe aceasta pagina. parca am trai sub inchizitie in evul mediu. daca voua var face cineva la fel nu var place.

Legende urbane: Casele diavolului din Bucuresti
Pascu
#11 -

cine mai crede in povesti pentru speriat copii in sec. 21?

Subscriu la comentariul lui Dorin. Cui se adreseseaza aceste articole promovand basme pentru copii? n.b. numai niste inapoiati mintal ar putea crede prostiile acestea. Rusine autorilor pentru tampeniile acestea care nu sant deloc inofensive la adresa locatarilor respectivi.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera