Jazdów, satucul finlandez din Varsovia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
N-am gasit Varsovia asa cum mi se povestise, nici cum o vazusem in fotografii mestesugite. Am gasit un oras asemanator Bucurestiului in multe aspecte, care mi-a produs o stare neplacuta de agitatie, de parca as fi fost inapoi, acasa, in aglomerarea urbana a centrului capitalei. Un singur cartier a avut efectul linistitor de a ma duce inapoi in vacanta: casele finlandeze din Jazdów: domki fińskie.

Ce cauta un sat finlandez in mijlocul capitalei Poloniei? Raspunsul pleaca din primii ani de dupa al doilea razboi mondial, cand Varsovia zacea in ruine si printre daramaturi si moloz incepusera sa circule ca niste furnici constructorii, zidarii, mesterii, care, ca si marea majoritate a populatiei, nu prea mai aveau unde locui. Si, cu un gest marinimos, Stalin a trimis Varsoviei in 1945, drept compensatie pentru pagubele suferite in razboi, niste casute. Finlandeze, dar nu prada de razboi, ci compensatie materiala pe care rusii i-au obligat pe finlandezi sa o asigure in urma Razboiului de Iarna.

Jazdów, satucul finlandez din Varsovia Jazdów, satucul finlandez din Varsovia

Primii care au fost cazati in micile casute de lemn au fost arhitectii, inginerii constructori si mesterii zidari, confortul si bunastarea lor fiind prioritare in reconstructia orasului. Dotate cu bucatarie, o baie minuscula, pod si pivnita si avand 2-3 camere, au primit foarte curand si curent electric si apa curenta, spre invidia locuitorilor cartierului prapadit (pe atunci) din jur, si a rubedeniilor, care veneau pe capul fericitilor cu un acoperis deasupra capului, si se aciuiau pe unde reuseau, claie peste gramada in micile cabanute de lemn.

Azi casele nu mai sunt supra-aglomerate, ba chiar ai impresia ca sunt locuite de fantome - n-am vazut suflet de om in Jazdów in dupa-amiaza aceea umeda si verde de mai. In gradinile in care odata cresteau purcei si rate azi e liniste: mai ciripeste cate o mierla din casuta ei din copac sau scartaie un leagan in vant.

Jazdów, satucul finlandez din Varsovia Jazdów, satucul finlandez din Varsovia

Desi la inceput erau cateva sute, acum mai vezi doar cateva zeci. Multe au fost daramate pentru a se construi o strada. De altfel cabanutele nu fusesera aduse cu titlul de resedinte permanente, ci pe post de "baraci" provizorii pentru echipele de lucratori. Cu toate acestea, bine ingrijite, cu acoperisurile smolite si reparate, ele mai stau in picioare si astazi, intr-unul din cele mai frumusele si mai verzi cartiere ale Varsoviei, putin mai jos de cladirea Parlamentului polonez (Sejm), in apropierea ambasadelor Frantei si Germaniei (aceasta din urma avand o cladire atat de urata, construita in spatiul creat prin daramarea a vreo 20 de casute, ai caror locuitori au fost insa recompensati generos... si mutati la bloc).

Desi este o curiozitate a Varsoviei, nu o sa gasiti satucul finlandez in multe ghiduri turistice si nici pe harta. Casutele finlandeze din cartierul Jazdów din Varsovia se gasesc intre parcurile Ujazdów, Łazienki Północne si Gradina Botanica (10-15 minute de plimbare pe jos de la statia de metrou Politechniki).

Jazdów, satucul finlandez din Varsovia Jazdów, satucul finlandez din Varsovia1 comentariu

Jazdów, satucul finlandez din Varsovia
liana
#1 -

Comentariu nou

am mai gasit ceva de vizitat in excursia mea la varsovia! acolo o sa-mi petrec revelionul de anul acesta si eram foarte curioasa ce e iesit din comun in Varsovia. am avut noroc si de bilete de avion, am gasit prin aerolines.com, foarte ieftine, 45 de euro dus intors.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera