Istoria din groapa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa un slalom agil printre masinile care musca din buza trotuarelor suficient incat sa te trimita pe carosabil ajung in Str. Buzesti nr. 9. Iata ce intalnesc:

cinema 7

"Ce-a fost aici nea Nicolae?", il intreb pe unul din locuitorii de langa ruine ...

"Apoi  ramasitele fostului cinematograf Buzesti. Protipendada isi invartea bastoanele pe-aici candva ...dar au pus tiganii foc acum vreo 4  ani au furat tot ce a fost acolo. Caramida cu caramida, scandura cu scandura; lemne de foc, vandute apoi la legatura. Apoi si-au gasit adapost aci  copiii strazii, vagabonzii, cersetorii..."

cinema3

"Nu au trecut decat patru ani. Au venit oamenii in uniforme? Cativa vecini au anuntat politia... d-apoi cine se mai pune cu tiganu'? Inainte vreme, fiu-meu de 10 ani punea pe fuga 10 tigani, acu un copil de tigan pune pe fuga 100 de romani. Politistii si-au facut datoria, au trecut pe-aici, intra-adevar, au constatat si au deliberat increzatori : daca nu e o reclamatie serioasa, ei nu se baga."

cinema4

"La un moment dat inchiriasera niste bulgari. Au inchis spatiul cu termopane, au facut constructia ca noua. Dar povestea s-a repetat: iar au venit tiganii, iar furat si dupa ce au distrus totul, a venit REBU si a pus placile; dar n-a pus nimeni un rand scris, ceva  sa arate ca aici  exista pe vremea mea cinematograf a carui sala era acum un sfert de veac,  plina ochi", ne spune batranul, indoit mai mult sub greutatea gandurilor decat ai celor 80 de ani.

cinema

In loc de concluzii, ofer cuvantul unui bun roman, cu care am stat candva la un ceai. Johnny Raducanu:

[...] Mereu spun asta, ca sa vada generatia ta ce era in tara asta cu cateva veacuri inapoi... Domne’ pana si  hotii aveau o morala: lua un pol de la om si pe celalalt il lasa in buzunar. Unul Gica Vapo, mare sparlitor, spunea ca daca iei toti banii gagiului, te vede Dumnezeu si spurci meseria. Era atunci in Romania o morala si la furat.
2 comentarii

Istoria din groapa
Francisc Abdul
#1 -

da domne ..se supra zidurile peste noi-

Este imposibil de inteles cum draku se poate asta in buricul Bucurestilor! ...nu mai vorbim ca este vorba si de o zona cu puternic iz de epoca veche. Rusinica domnilor administratori.

Istoria din groapa
carina catarea
#2 -

Comentariu nou

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera