Intoarceri

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Cand ai sentimentul ca te afli zi de zi in Bucurestiul interbelic si faci eforturi sa te adaptezi acolo, la intoarcerea acasa nu se poate sa nu te simti putin stingher si instrainat. iti cauti locul, ca intr-un exil, cauti firele, tot mai fragile, care leaga orasul de azi, cu viata lui agitata, de lumea de ieri,a cum plina de liniste si moarte.

Pierduti si umiliti s-ar simti si ei, strainii aceia din Bucurestiul interbelic si din familiile noastre, daca ar nimeri in orasul lor, dar in timpul nostru. S-ar astepta sa vada, la locul ei, luneta de langa Cercul MIlitar, s-ar mira ca Gradina Cismigiului nu se inchide seara si c anu-l zaresc, pe aleea laterala, pe baiatul care vinde limonada.

Ar cauta din ochi firma luminoasa cu josephine Baker sau libraria Hachette sau magazinul de la care-si cumparau cravate frantuzesti, vis-a-vis de Biserica kretzulescu, si nu le-ar mai vedea la locul stiut si nici in alta parte.

Cel mai mult i-ar uimi marile bulevarde carora cine stie ce rau adanc, de ani de zile, le-a schimbat albul in negru. Totul e intunecat, ca si cum n-ar fi destula lumina pe strada, nici in miezul unei zile insorite.

Blockhausurile cu fatade curate de odinioara au imbatranit, au riduri adanci, fisuri periculoase, iar pielea lor s-a acoperit de un cenusiu prafos, de pete si scorojeli."

                                                                             Ioana Parvulescu -  Intoarcere in Bucurestiul interbelic, editura Humanitas, 2003

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera