In Berlin in cautarea zidului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Probabil ca toti turistii ce ajung in Berlin au un singur gand in minte si anume "sa vada zidul". Manati de curiozitate si de povestile cu cortina de fier, orasul impartit in doua, est versus vest si impresionanta cadere a zidului, pleaca la drum cu ideea ca vor vedea un zid gigantic ce inca se tine bine pe betoane.

Ceea ce nu vor gasi. Zidul a fost spart, daramat, ciobit, ciocanit si bucati din zid au fost duse in lume prin muzee, galerii, sedii de companii, sedii politice si nu numai. Dar asta nu inseamna ca zidul a disparut complet din Berlin, la East Side Gallery si la memorialul "Topografia Terorii" se gasesc cele mai mari doua portiuni ramase intacte.

Zidul BerlinuluiEast Side Gallery

Traseul zidului prin oras este marcat de doua siruri paralele de piatra cubica ce poarta din loc in loc placi pe care scrie "Berliner Mauer 1961-1990", pentru cei ce vor sa ia orasul la picior si sa exploreze cat mai multe zone ale Berlinului. O lista cu memorialele de pe traseul zidului gasiti aici.

placa
sursa foto

Dintre toate variantele de a parcuge traseul, noi am mers pe varianta ce includea Reichstag-Postdamer Platz-Topography of Terror-Check Point Charlie. La Reichstag (Parlamentul german) unde au fost mutate si crucile ridicate in memoria celor ce au murit incercand sa treaca zidul, memorialul "Crucilor Albe" (Weisse Kreuze). Bucati din zid inconjoara cladirea si bucati de beton se regasesc in interiorul ei.

Zidul BerlinuluiZidul Berlinului
Zidul BerlinuluiZidul Berlinului

Apoi spre Postdamer Platz, unde sunt cateva blocuri de beton, placute informative cu istoria zidului si schimbarile facute dupa '90, un punct de control turistic unde iti poti stampila pasaportul cu vize vechi si puncte de ghidaj audio (care se regasesc in mai multe locuri pe traseul zidului si care acopera fiecare zona in parte).

KreuzbergZidul Berlinului

Urmeaza Topography of Terror, un muzeu in aer liber amplasat in beciul vechiul sediul al Gestapo-ului. Cladirea a fost avariata de bombardamentele din 1945 si ulterior demolata. In 1987 beciurile ce erau folosite pe post de inchisoare pentru prizonierii politici au fost excavate si transformate in memorial. Deasupra lor se regaseste a doua cea mai mare portiune de zid ramasa intacta.

Si traseul continua cu Checkpoint Charlie, unul dintre cele mai cunoscute puncte de trecere dintre est si vest destinat strainilor si membrilor fortelor aliate. Acolo veti gasi o replica a fostei gherete de control cu tot cu soldati aflati la "pozat", muzeul Haus am Checkpoint Charlie si multe standuri de suveniruri, insigne si caciuli rusesti, masti de gaze si tot felul de nimicuri care sa va introduca in "atmosfera".

Zidul Berlinului

Zidul Berlinului (Berliner Mauer) despartea nu doar orasul in est si vest, ci toata zona de vest a orasului de Germania de Est. Primul zid a fost ridicat intr-un singur weekend in august 1961. Cum imigrarea ilegala spre vest nu a fost oprita, in 1962 un al doilea zid a fost construit la o distanta de 100 de metri de primul si zona dintre ziduri a primit denumirea de "death strip".

Zidul a fost "imbunatatit" in ani ce au urmat, in 1965 si 1975, facandu-l cat mai greu de escaladat. Pe 9 noiembrie 1989 locuitorii Berlinului de Est au fost anuntati ca pot vizita liber zona de vest lucru ce a dus la aglomerari in punctele de control si la scurt timp la caderea zidului. Unificarea Germaniei a devenit oficiala un an mai tarziu, pe 3 octombrie 1990.

berlin
Demarcarea zonei de vest (sursa)

Indiferent cum alegi sa vizitezi Berlinul, traseul zidului ramane o plimbare clasica fie pentru ca vrei sa vezi peretii acoperiti de grafitti sau sa afli mai multe despre istoria orasului. Acopera mai multe puncte de interes si te poti opri oricand la un muzeu sau o galerie de pe drum.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera