Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Puteam sa le spun eufemistic "handicapate estetic" sau "mai putin aspectuoase". Dar as fi mintit frumos. Sunt chiar hâde.

Ce face o statuie sa fie frumoasa sau macar mai putin urata?

1. aspectul estetic, chiar daca nu vrea sa spuna nimic. Dar de cele mai multe ori vrea, de unde si conflictul. Artistul roman pare sfasiat de concepte profunde care ii rup baierile sufletului precum micii extraterestii din Alien.

2. mesajul clar pentru tot boborul, cu un varf de metafora pe deasupra.
O statuie sau un monument public nu trebuie sa fie jurnalul cosmarurilor artistului. Nu trebuie sa aiba un mesaj abscons, pentru ca e facuta pentru marele public, pe care vrem sa-l educam intru amintire si respect, nu sa ii facem curs de arta abstracta sau sa ii provocam hohote de ras.

Intr-o ordine ne-dictata de vreun consens general, monumentele care au atras atentia metropotamului prin hidosenie, obscuritate si inutilitate sunt:

Monumentul eroilor aka Teapa

1. Monumentul Eroilor, supranumit in cor Teapa (lui Ghildus), despre care s-a batut mult apa in piua si saua sa priceapa iapa, nu place nimanui, a consumat bani, timp si un spatiu reprezentativ si confera o semnificatie de cacat pe bat futila intregii idei revolutionare si de libertate.

Iuliu Maniu

2. Alaturi de el, Iuliu Maniu, la umbra copacului hiroshimic, opera frankensteiniana a artistului Mircea Spataru, nu inceteaza sa fie victima farselor (cea din imagine, chiar de azi-dimineata):

Iuliu Maniu si copacul
N-am vrea sa fim vulgari, dar voua nu vi se pare ca arborele aduce foarte mult cu instrumentul asta?


Mai obtuzi fiind in ceea ce priveste abordarea modernista a sculpturii contemporane, am cercetat problema si am aflat de la oameni mai versati decat noi in ale artelor plastice ca:
- Spataru manifesta o "obsesie a reprezentarii patosului"
- Maniu este "un simbol al mortii si al renasterii care [...] isi asuma destinul de martir".
- este "unul din cele mai patetice monumente ale Bucurestiului, unul din cele mai artistice" (din interviul cu Mircia Dumitrescu)

Crucea Mileniului

3. Crucea Secolului, supranumita si biscuitul, nasturele sau aspirina gaurita de la Televiziune, lucrare a artistului Paul Neagu, numit "cel mai important artist plastic de la Brancusi incoace".

Cea mai frumoasa imagine (si unica) a pastilei o am dintr-o dimineata pe la rasarit, cand din capatul bulevardului Prezan soarele se intrezarea prin gauri, producand un efect luminos in cruce, probabil cel initial scontat de autor. N-am mai prins a doua oara momentul inaltator, iar monumentul in sine tot urat mi se pare.

Statuia de langa Biserica Kretzulescu

4. La doi pasi de Teapa, in parcul de langa biserica Kretzulescu, se afla... ceva. Mi-e teama sa-l numesc, ca sa nu prinda viata.

Arata asa cum imi imaginez ca ar fi fost marinarii de pe nava USS Eldrige dupa ce au fost facuti tocanita de experimentul Philadelphia. Sau ca si cum ai incerca sa faci o gaina realista din continutul unei pungi de tacamuri:

Statuia de langa Biserica Kretzulescu
Culmea este ca e dedicat tot evenimentelor din decembrie 89.


5. Monumentele multicolore din Otopeni. Nu stiu ce impresie lasa otopeni...enilor pastaile si floricelele acelea stilizate, dar pe mine ma fac sa ma gandesc la Alice in Tara Minunilor, varianta horror.

Proiectul, produs al artistilor Florin si Andrei Ciubotaru, a fost catalogat drept "ofensiva frumosului", dar cu sens apreciativ. Cuvantul "ofensiv" ni se pare si noua potrivit, dar in sens invers.

Foto aici


6. Nicolae Balcescu, opera a aceluiasi Mircea Spataru, dezvelit de Sf. Nicolae (2007) in Parcul Izvorul Rece, se incadreaza in aceeasi mare directie a oamenilor puzzle care au fuzionat cu ambientul.

Nimic impotriva personalitatii pasoptistului, dar... s-a plictisit artistul cand a ajuns la vintre? Metropotamul nu intelege aceasta abordare "patetic-eroica" fragmentata a la Omul de Tinichea.

Foto aici din fata si aici din profil


7. Metafora Vietii - ultimele, dar nu si cele din urma, sunt lalelele din Pantelimon-Iancului. Lucioase, realiste (cat de modernist poti reproduce o lalea, in fond?), cu fantana arteziana inclusa in pret, lalelele de 3 metri inaltime rad in soare argintii, "cu una franta prematur". Nu-s printre cele mai urate, dar sunt destul de inspaimantatoare, mai ales prin mesajul asociat.

Sub ele este o placa pusa de Primaria sectorului 2 pe care scrie: Metafora vietii: "O lupta-i viata, deci te lupta/ Cu dragoste cu ea, cu dor" (Cosbuc dixit). Lalele de inox - metafora vietii? Metropotamul este mut de uimire si lupta cu metafora.

Foto aiciIn ultimul rand dorim sa va semnalam viitoarea aparitie in peisajul capitalei a unui monument deosebit, atat prin realizare, cat si prin simbolistica aferenta. Acesta va varia in inaltime in functiile de conditiile atmosferice, ajungand dimineata pe racoare pana la 200m, iar ziua blegindu-se pana la doar 50m. Reprezentarea sa plastica va fi cea a unui falus, care va fi replicat in mic pe toate arterele importante ale capitalei, simbolizand cu succes politica generala de urbanism a Bucurestiului.
(Pamflet aici, a nu se confunda totusi cu Teapa)


Suntem siguri ca nu am dezvaluit aici intreaga hidosenie a monumentelor si statuilor din Bucuresti. Daca va mai inspaimanta vreuna, spuneti-ne despre ea, lasati-ne link catre o poza, impartasiti anticalofilismul si florile de mucigai intregii lumi!
7 comentarii

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
Ionut
#1 -

Frumos articol

Ne bucuram ca nu suntem singurii care au sesizat hidoseniile din Bucuresti. Desi avem alt stil, vad ca avem atitudini asemanatoare.
Poate nu ar strica sa topim toate monumentele astea si sa turnam un hipopotam mare de bronz, care sa stea in fata Casei Poporului. Ce ziceti, punem de o petitie?

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
Rin Tin Tin
#2 -

Comentariu nou

Am putea avea si o lista cu monumentele frumoase? Ca, asa, carcotasi putem fi cu totii:)

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
Cristina
#3 -

Comentariu nou

Sigur ca da. Dar va dura mai mult cautarea :-)

In plus, in orasul asta, "frumos" tinde sa echivaleze doar cu "clasic" si cu "corect executat".

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
icee
#4 -

Comentariu nou
Uite 2 statui/monumente placute ochiului, care sa sustina un articol despre monumente frumoase din Bucuresti. http://picasaweb.google.com/tiberiu.lupea/Bucuresti#
Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
Tzyky
#5 -

statui

teapa lui Ghildus reprezinta phalusul pe cruce de lemn ce e calcata in picioare de trecatorii ce nu i-si dau seama ce fac, iar statuia decembrie89 reprezinta pe romanii ce devin cersetori cu mainile intinse.

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
otonis
#6 -

Mereu am spus ca statuile astea ar trebui distruse, si pozele in care apar, arse.

Operele skeletronice ale lui Spataru sunt incredibil de URATE. Cum pot exista oameni care sa le placa ? Eu le aruncam in aer, impreuna cu "sculptorul". Pacat ca leprele ajung la conducerea tarii, si oamenii valorosi pleaca acolo unde munca le e apreciata.

Ick factor: statui si monumente urate din Bucuresti
Vali
#7 -

Comentariu nou

In Bacau langa stadion este o copie aproape perfecta a statuii lui Spataru, dar personajul e George Bacovia nu Iuliu Maniu... sunt curios daca refolosesc matritele pentru turnat bronzul :))
Ati uitat de statuia cu lupoaica de la muzeul de istorie... e tot la voi pe site cu doua articole mai devreme :P

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera