I <3 Bucuresti: Vila D. Ionescu, castelul de la sosea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inauguram azi o rubrica noua, I ♥ Bucuresti, in care ne-am propus sa va aratam tot feluri de colturi frumoase ale unui oras care de la o vreme pare sa nu mai aiba ce oferi si pe care avem impresia ca il cunoastem ca pe propriile buzunare.

Vazandu-l mereu cu ochi critici (vezi rubricile noastre mai vechi Antilocul saptamanii sau Ce ne enerveaza la Bucuresti ori mai recenta Cum ar schimba Metropotam locul cutare), am omis si partile lui frumoase, cele mai multe ascunse sau nestiute.

Azi incepem cu un castel de la sosea, vila D. Ionescu.

Vila D. Ionescu Vila D. Ionescu

Vila cu donjon, creneluri si gargui se afla in rondul Francis de pe strada Gh. Bratianu la nr. 26, intre soseaua Kiseleff si Bulevardul Aviatorilor. Nu-s tare multe de spus despre ea, dar cum vezi mai rar asa ceva in Bucuresti, trebuia sa v-o aratam.

Cladirea pare nelocuita, nici macar din ghereta de la poarta nu a iesit vreun paznic nervos sa ne strige sa nu fotografiem. Cateodata se mai aprind lumini seara la unul din etaje, dar in rest pare pustie. Se gaseste pe lista monumentelor istorice din Bucuresti sub banala titulatura "casa". O gasiti usor intrand printre ambasadele Rusiei si Canadei de pe Kiseleff pe strada Tuberozelor si mergand pana la rondul cu bariera (care ne face sa ne gandim ca nu e chiar a nimanui, ba dimpotriva, e a cuiva care isi permite sa ingradeasca strada in jurul casei).

harta

sursa harta
Vila D. Ionescu Vila D. Ionescu

Constructia este opera a arhitectului Toma T. Socolescu si a fost ridicata in anul 1927 pe strada care se numea atunci Mihai Kogalniceanu.

Arhitectul Socolescu (1883 - 1960) este autorul multor cladiri impresionante si importante din mai multe orase, cele mai multe din Ploiesti (tatal sau, Toma N. Socolescu, fusese la randul sau arhitect sef al orasului): Palatul Scoalelor Comerciale, Palatul de Justitie, Halele Centrale (al caror stil arhitectonic aduce aminte de cel al castelului nostru), banca Creditul Prahovei, biserica Sf. Ioan Botezatorul (in acelasi stil modern cu caramida rosie), cinema Scala, vila regala de la Valenii de Munte, tribunalele din Campina si Valeni, liceul de baieti din Buftea si foarte multe vile personale, inclusiv in Bucuresti, printre care se numara si Vila D. Ionescu.

Voi gasiti aici o lista a realizarilor sale arhitecturale, iar noi ne luam ca tema sa mai descoperim si alte cladiri de Toma T. Socolescu si sa vi le aratam in curand.

Vila D. Ionescu Vila D. Ionescu
stanga - par sa fie cateva insemne zodiacale care se repeta; dreapta - fire, multe fire!

4 comentarii

I ♥ Bucuresti: Vila D. Ionescu, castelul de la sosea
dunedenisip
#1 -

interesant

Auzisem ca a fost cumparata de Patriciu sau alta persoana din Top 300 Capital.
O alta cladire interesanta este resedinta in care a locuit fostul ambasador al UE la Bucuresti Jonathan Scheele; cred ca strada se numeste Intrarea Armasului.

I ♥ Bucuresti: Vila D. Ionescu, castelul de la sosea
LucianV
#2 -

fain :)

Eu stiam ca ar fi una din casele lui Sorin Ovidiu Vantu. :)

I ♥ Bucuresti: Vila D. Ionescu, castelul de la sosea
Cristina
#3 -

New comment

^^Si noi am auzit la fel.

I ♥ Bucuresti: Vila D. Ionescu, castelul de la sosea
elena
#4 -

Comentariu nou

casa este confiscata de catre ANBI si este acum in proprietatea statului. Confiscata in urma unui dosar penal. Posibil sa fi fost a lui SOV.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera