I <3 Bucuresti: Pe treptele Xenofon pana in cel mai inalt punct din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre strada Xenofon v-am vorbit prima data acum 5 ani si o re-vizitam acum, pentru rubrica I ♥ Bucuresti.

Este o straduta mica-mica, pe care o gasesti daca iesi de pe strada 11 Iunie in rotonda parcului Carol si faci imediat dreapta pe strada Constantin Istrati. Stai cu ochii pe gardurile din dreapta, o sa vezi cum casele se dau la o parte sa faca loc strazii Xenofon, despre care se spune ca este singura strada in trepte din Bucuresti.

De la Xenofon la Carol

Noi ne amintim insa ca si in Cotroceni, pe dealul Romniceanu, mai exista niste trepte. Mai stim altele si langa Mitropolie, care urca din strada Ienachita Vacarescu, dar diferenta este probabil ca doar treptele care urca dealul Filaret pana la Aleea Suter au numele oficial de strada - Xenofon, ii zice in buletin, dar nu stim de ce. Daca n-ar scrie ca e numita dupa scriitor (istoricul grec), am fi putut specula ca in zona dominata de strazi numite dupa mitropoliti si episcopi, si aflata in apropierea Mitropoliei, numele ar fi putut sa vina de la manastirea omonima de la muntele Athos sau chiar de la vreun ieromonah.

Pe straduta in trepte Xenofon n-ai mare lucru de vazut. Curtile catorva case dau in Xenofon, dar, desi s-a scris ca pe strada in trepte e o singura casa, si aceea cu numarul 12, se pare ca de fapt casele apartin de strazile adiacente.

De la Xenofon la Carol De la Xenofon la Carol

Desi neingrijita, plina de ierburi, cu gunoaie aruncate ici-colo si cu capace de canal lipsa, ingradita de gardurile ruginite si cu treptele ciobite pe mijlocul carora urca o balustrada urata din cea mai banala teava, strada in trepte Xenofon are un rol nobil - te duce in cel mai inalt punct natural din Bucuresti, dealul Filaret.

De la Xenofon la Carol De la Xenofon la Carol De la Xenofon la Carol

Acolo se gaseste de vreo suta de ani incoace palatul Suter, azi Hotel Carol Parc, o bijuterie de constructie (reconditionata) pe care va indemnam sa o vizitati (discret, ca nu e muzeu, e totusi hotel, si-nca unul de 5 stele).

Nu o sa va povestim azi si despre palatul arhitectului elvetian Adolf Suter si nici nu o sa spunem cum am schimba noi strada Xenofon, lasand asta pentru alta rubrica, doar o sa va ducem pe terasa palatului Suter, sa vedeti Bucurestiul de sus. Nu-i mare lucru de admirat, dar ati ajuns in cel mai inalt punct din Bucuresti, intr-unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Romania.

De la Xenofon la Carol

De la Xenofon la Carol De la Xenofon la Carol
Pe aceeasi tema:
2 comentarii

I <3 Bucuresti: Pe treptele Xenofon pana in cel mai inalt punct din Bucuresti
dunedenisip
#1 -

palat

Interesant articolul, sunt curios la ce altitudine este 'cel mai înalt loc din București'.
Pe site-ul hotelului am găsit câteva poze sugestive de la renovarea clădirii.

I <3 Bucuresti: Pe treptele Xenofon pana in cel mai inalt punct din Bucuresti
Cristina
#2 -

New comment
Desi poetul hotelului nu precizeaza, Wikipedia da ca altitudine maxima a orasului altitudinea de 90m, si tot ea mentioneaza acel deal ca fiind cel mai inalt.

Este adevarat totusi, ca la Radio Erevan, ca un document mai vechi al agentiei pentru protectia mediului face o statistica ceva mai detaliata, si aseaza cele mai inalte puncte din Bucuresti undeva pe Iuliu Maniu si soseaua de centura.

Mai sus de 100m (de la nivelul marii) nu are, iar asta e putin in contextul in care altitudinea minima a orasului e de peste 50 de metri (n.m.).

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera