I <3 Bucuresti: Parculetul cu heruvimi si palatul venetian

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-o zona din centrul Bucurestiului, dar nu foarte circulata si destul de ferita, se afla un parc micut cu fantana pazita de heruvimi, iar peste drum, o casa foarte frumoasa, asemanata cu "un palat venetian esuat in Bucuresti", dar, din pacate, pe punctul de a se darama sub propria greutate si varsta (dar si din indiferenta proprietarilor). 

Parculetul se afla la intersectia strazilor Luigi Cazzavilan, Transilvania si Temisana, si se ajunge usor la el daca o luati la pas dinspre Liceul Sava sau Ministerul Invatamantului. Parculetul este facut dupa modelul unui scuar italian - trasee geometrice, alei circulare si accese pe diagonala strajuite de arbori columnari. In mijloc se afla o fantana foarte frumoasa cu heruvimi si cu bustul lui Luigi Cazzavilan, al carui nume a si botezat parcul.

Parcul Luigi Cazzavilan Parcul Luigi Cazzavilan

Luigi Cazzavilan
(1852 - 1903) a fost o persoana importanta pentru viata culturala a Bucurestiului - soldat in armata lui Garibaldi, profesor la Liceul Sfantul Sava si la Matei Basarab, fondator al Scolii Italiene si al ziarului Universul, un ziar cu tiraj mare si foarte important pentru acea perioada (unul dintre heruvimi tine in mana ziarul). Probabil ca multi nu au auzit de ziarul Universul, dar cu siguranta stiu despre Palatul Universul, unde acum se tin petreceri. Palatul Universul, din strada Brezoianu a fost constuit de Stelian Popescu pentru ca ziarul lui Luigi sa-si mute redactia din Calea Dorobantilor, aici.

Parcul Luigi Cazzavilan Parcul Luigi Cazzavilan

Parculetul si "palatul venetian" sunt reprezentative pentru Bucurestiul de la inceputul secolului XX. Casa a fost construita intre 1901 si 1911, iar imobilul combina mai multe stiluri arhitecturale: parterul cladirii este in stil clasicist, pe cand etajul pare in stil gotic-bizantin. In aceasta combinatie se reflecta si viata si personalitatea proprietarului.

Parcul Luigi Cazzavilan Parcul Luigi Cazzavilan Parcul Luigi Cazzavilan Parcul Luigi Cazzavilan

Daca aveti timp si drum, treceti sa vedeti cu ochii vostri parculetul si "palatul venetian", o raritate pentru Bucurestiul anilor 2000, dar si pentru ca e posibil ca intr-un viitor apropiat sa nu mai puteti vedea decat parculetul.

2 comentarii

I <3 Bucuresti: Parculetul cu heruvimi si palatul venetian
dunedenisip
#1 -

alte case

In categoria I <3 Bucuresti as adauga cateva case mai mult sau mai putin cunoscute: Casa Maria Mihaescu (Mita Biciclista), Casa Gradisteanu-Ghica, Casa Dissescu (azi Institutul de Istoria Artei „George Oprescu“) si casa de peste drum, Casa Niculescu Dorobantu, casele de langa Biserica Sf. Gheorghe Nou , Casa cu sfinx (sau heruvim) de langa Spitalul Coltea (str Coltei), Palatul Ministerului Agriculturii si Domeniilor cu sculpturi absolut minunate.

I <3 Bucuresti: Parculetul cu heruvimi si palatul venetian
maria alexe
#2 -

case din bucuresti

ceea ce este si mai interesant este ca acest parc azi apropae anonim se afla pe locul in care pana la inceputul secolului al 19 lea se gasea o fantana numita Fantana Boului fiindca nu avea apa potabila si folosea doar pentru adapatul animalelor. Monumentul lui Cazzavillan este si el o fanatana. Cat despre casa venetiana a fost construita tot de Cazzavillan dar se pare ca nu intereza pe nimeni
casa din din strada Tacovita este un uimitor monument Art Nouveau care ar merita mai multa popularizare

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera