I <3 Bucuresti: Padurea dintre bulevarde si Memorialul Dambovita

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Parcul Operei, lasat in paragina multa vreme, a fost refacut din temelii in aceasta primavara, iar acum a devenit un loc foarte frumos si prietenos, o oaza de verdeata intre doua bulevarde intens circulate (Splaiul Independentei, Stirbei Voda). Acum i se mai spune si padurea dintre bulevarde, "gradina in miscare" sau padurea "gradinarita", dar in trecut locul a purtat si mai multe nume si "haine".

La sfarsitul secolului al XIX-lea spatiul situat intre actuala strada Mircea Vulcanescu, Splaiul Dambovitei si Piata Kogalniceanu era in proprietatea boieroaicei Marghioala Procopoaia (fata polcovnicului Canusis, colonel de armata, de la care mostenise imensul teren), iar gradina Pocopoaiei devenise un loc de plimbare foarte la moda in acea vreme. Prin mijlocul gradinii (si prin mijlocul actualului Parc al Operei) trecea Dambovita.

Parcul Operei Parcul Operei

Intre 1880-1883 este amenajat cursul raului Dambovita dupa planurile inginerului Grigore Cherchez, la comanda lui Alexandru Ioan Cuza. Iar Dambovita isi muta cursul din parc in locul actual. Apoi, in 1892 aici trebuia sa se construiasca o noua gara, o gara centrala (ca in toate capitalele europene), pentru ca Gara de Nord era prea departe de centrul orasului. Insa, s-a dovedit ca terenul nu este deloc bun pentru asa ceva, fiind o mlastina.

In 1935 se ridica Facultatea de Drept, iar pe locul unde se afla parcul a functionat intre 1928-1953 stadionul unei celebre echipe bucurestene de fotbal din perioada interbelica: Venus Bucuresti. Stadionul avea o capacitate de 15.000 de locuri si nocturna (inca se mai pot acolo gasi fundatiile pe care stateau stalpii nocturnei).

In '53 Arena Venus devine zona militara si toate cladirile, inclusiv stadionul, sunt demolate. Este abandonat si acest proiect, iar aici se construieste Complexul Tenis Club Bucuresti, demolat si el la sfarsitul anilor ’80. Si astfel apare parcul Operei sau Venus.

Parcul Operei Parcul Operei Parcul Operei Parcul Operei

Locul pe unde trecea inainte cursul raului Dambovita a fost acum aranjat peisagistic printr-un culoar pietonal marginit de o boltă de aluni, si a fost intitulat Memorialul Dambovita - o denumire un pic ciudata. In orice caz, parcul arata acum foarte bine. De asemenea, au mai fost amenajate si zone de joaca pentru copii si o zona de fitness pentru adulti. De la zona de fitness i se trage si numele de gradină "in miscare".

S-a mai plantat in parc si vegetatie noua: 3.000 de flori perene si 7.000 de bucati de papura salbatica, pentru a aminti de vegetatia care a existat in trecut pe malul Dambovitei.

Parcul Operei Parcul Operei

Ne bucura foarte mult faptul ca Parcul Operei nu a ramas in paragina si a fost amenajat frumos, mai ales ca, dupa cum ati putut vedea, este un loc cu o istorie foarte interesanta.

Despre Podul Eroilor, care se afla in imediata apropiere, v-am mai povestit.

Mai multe poze cu Padurea dintre bulevarde
3 comentarii

I <3 Bucuresti: Padurea dintre bulevarde si Memorialul Dambovita
xyz
#1 -

ALTADATA...

MAI TRECETI PE ACOLO, POATE VEDETI SI MALDARELE DE GUNOI DIN PARC... PE-AFARA-I VOPSIT GARDU', INAUNTRU-I LEOPARDU', ASTIA SUNTEM NOI, RROMANASII...

I <3 Bucuresti: Padurea dintre bulevarde si Memorialul Dambovita
invisible scanner
#2 -

Super

Din poze arata super. Nu-mi vine sa cred ca nu l-am vizitat pana acum. Merg in week-endul viitor si revin cu o opinie.

I <3 Bucuresti: Padurea dintre bulevarde si Memorialul Dambovita
maria
#3 -

jum de padure este taiata

Ar tb sa mai treceti pe acolo. Au taiat jum din padure ca sa faca terenuri de tenis:(

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera