I <3 Bucuresti: Oceanul pietrificat din statia de metrou
Pentru un nou episod din aceasta rubrica ne-am aventurat in subteranele Bucurestiului, pentru o calatorie in timp cu... metroul. Nu multi stiu ca in Bucuresti o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani, costa cat o cartela de metrou. Asta pentru ca statia de metrou Politehnica, inaugurata in 1983, este pavata cu placi de marmura pline de fosile, care au trait cand pe Pamant nu exista viata decat in apa.
Acest lucru transforma statia de metrou intr-un adevarat muzeu sau intr-un sit paleontologic spectaculos, pentru cei care au curiozitatea de a se uita pe unde calca. La Politehnica mii de bucuresteni pasesc zilnic peste un ocean pietrificat, fara sa stie.
Se pare ca in marea graba de a da in folosinta statia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmura folosesc. Asa ca marmura extrasa din muntii Apuseni, de la Rosia, a fost intinsa pe jos ca un covor rosu plin de "firimituri" mai vechi de 80 de milioane de ani. Aspectul interesant al marmurei nu i-a facut pe constructori sa banuiasca ca fiecare bucata continea fosile de scoici si animale marine. Acestea poarta numele "vaccinites" si "hippurites" si provin din perioada cretacica, iar vechimea lor a fost estimata la 65 si 180 de milioane de ani.
Astfel ca in statia de metrou de la Politehnica se gaseste un intreg recif de Rudisti, dar si din alte specii acvatice.
Specialistii in geologie de la Universitatea Bucuresti au confirmat ca in placile de marmura din statie exista fosile cu o valoare paleontologica inestimabila. Avand in vedere acest lucru, ne gandeam ca statia de metrou ar putea fi transformata in muzeu, cu panouri care sa explice formele ciudate din marmura de pe jos si ecrane pe care in loc de reclame si stiri despre vedete, sa se difuzeze documentare despre "oceanul pietrificat" si despre creaturile care au trait aici, in podea, pentru ca oamenii sa stie pe ce "comoara" pasesc.
Din cate stim, intentia de a pune in valoare statia Politehnica exista de prin 2003, dar probabil ca si aceasta ideea s-a "fosilizat".
Comentariu nou
incredbil!!
:)
srsly??? De 4 ani de zile tot merg pe acolo si habar nu aveam.
So cool! Mersi :D
Comentariu nou
Iubesc Romania si mai mult pentru articolul asta!
:p
cata imaginatie... pun pariu pe cat vreti ca nu e nimic de valoare acolo... doar in imaginatia celui care s-a gandit sa atraga privirile cu acest articol
bravo
Eu credeam ca e gresie de proasta calitate
din câte ştiu...
anul trecut era o echipă de studenţi de la geologie care aveau un proiect interesant în legătură cu fosiluţele din staţia politehnică, aşa că n-aş spune că ideea e fosilizată :)) plus că, de obicei... chiar dacă se fac studii şi se publică articole ştiinţifice despre aşa ceva (există deja destule), nu se vor găsi f uşor banii necesari pentru a face ceva concret.. ar fi prea frumos, dar nu cred că ar fi "profitabil" pt politicienii noştri de carton...
Comentariu nou
sunt fosile, articolul nu-i chiar asa fascinant iar ideea mi se pare prea "cool" mai misto ar fi sa angajeze femei de servici care sa curate mizeria din statie ca sa le vedem exact asa cum le-ati pozat voi.
Se pare ca nu
Si eu care credeam ca doar in facultate erau fosile.
Comentariu nou
Intradevar, si eu am fost frapat de asemanarea organismelor incrustate in aceste placi de marmura cu cele vazute in cartile in care ni se descrie evolutia vietii pe pamant!
Imi amintesc ca atunci cand am vazut-o prima oara, cam prin 83-84, imaginea a sasea din setul de fotografii, mi s-a parut ca seamana pefect cu cea a unui vierme cilindric inelar primitiv, vechi de cateva sute de milioane de ani, vazuta in una din cartile de paleontologie!
Comentariu nou
Superb. Totusi oare cati oameni isi rup gatul pe acolo iarna cu toata zapada topita care se aduna pe jos.
Rudisti
Pai detaliile despre fosilele din statia de metrou Politehnica sunt online de mai multi ani: http://mepopa.com/Pdfs/Pdf%20Mihai/popa_1999c.pdf La Politehnica nu sunt marmure, ci calcare Cretacic superioare (Maastrichtiene), fosilifere. Pe langa bivalve (rudisti) se mai gasesc corali, gastropode, alge rosii calcaroase (rodofite) si stromatolite. Ma bucur ca fosilele din statia de metrou suscita interes, statia e intr-adevar un unicat si merita mediatizata ca atare.
FORZA ROMANIA FREE
meraviglioso,potere assistere gratuitamente a questa visione di storia gratuita (FREE)senza che si crei altro business,che non aiuta mai i cittadini!!!MUSEO LIBERO METRO'.multumim Romania!!!
Ani vechi
"...a fost intinsa pe jos ca un covor rosu plin de "firmituri" mai vechi de 80 de milioane de ani vechi..." Ne puteti spune si noua, muritorilor, cati ani noi are un "an vechi", nu de alta, dar de lei noi si vechi stim cum sta treaba...
ani vechi
@nedumerit:
anii vechi nu sunt anii noi. e atat de simplu :)
asa cum probabil ti-ai dat si tu seama, era vorba de o greseala. am corectat ca sa nu se nedumereasca si alti muritori de rand. :)
mersi.
Sa inchidem statia de metrou?
"...ne gandeam ca statia de metrou ar putea fi transformata in muzeu..."
Serios? Hai sa inchidem toata magistrala 3 mai bine, nu vreti?
Stiti sa criticati si atat.... Sa va fie rusine!!!!!
Ba aceia care au adus marmura respectiva au stiut exact ce valoare are. Daca o sa va uitati atent TOATE STATIILE DE METROU au placi de marmura ADEVARATA nu piatra ordinara ca acuma. Statiile au fost facute foarte elegant si "cu cap" cu diverse teme. Desigur, nu au mai apucat sa faca tot ce voiau sa faca.... In plan erau si alte magistrale... Nici asta nu au mai apucat sa faca... Ma intreb ce dracu au facut astia de la revolutie incoace... Aia au construit metroul si au facut o gramada de constructii in Bucurestiul asta.... Durabile! Frumoase si facute ca lumea... Astia fac un bloc care de cand e consttruit sta sa se darame... Dar avem tupeul sa ii criticam pe aia de acum 30 de ani, ce sa zic? Mai mare rusinea! Mai era cineva care se plangea ca isi rup oamenii gatul iarna in statiile de metrou... Pai il/o sfatuiesc cu caldura sa ia autobuzul daca nu e in stare sa mearga fara sa isi rupa gatul!!!!! Sau sa se mute in alta tara unde metroul ii ofera conditiile pe care si le doreste!!!
Comentariu nou
Toate frumoase, doar cu o mica corectie.
In cretacicul superior exista viata nu numai in apa.
Si asta de inca cateva zeci de milioane de ani...
Mai uitati-va si voi pe Discovery....lol
fosile
Inca un minunat exemplu de cum ne pricepem sa ne calcam in picioare istoria.Sant absolut superbe si ar trebui ca oamenii sa stie.
statia de metrou Politehnica Bucuresti
trbuie acoperita podeaua cu un material plastic transparent foarte rezistent la uzura si detergentii folositi la curatire.
NU COSTA MULT.ESTE UN FLEC PENTRU PRIMARIE SAU ORICE BOGATAS.
valorificare
Da, neaparat in loc de afise cu vedete trebuie pusa in valoare semnificatia acestor fosile prin panouri documentare. Sa aratam si noi ca putem ignora nonvalorile si promova valorile noastre culturale si civilizationale! Ar fi o imagine foarte buna pentru Bucuresti si Romania.
sa nu le vina si alte idei
Valoros. As indemna totusi la vigilenta. Nu care cumva la vreo renovare sa fie "inlocuita" si dusa. Asa s-au dus pavajele si bordurile de granit, stalpii de iluminat ornamentali si alte simboluri ale orasului, cum ar fi vaporul regal Libertatea din Galati.
Comentariu nou
Toate statiile de metrou din lume sint deosebite.E bine ca si ale noastre sint si reprezinta ce avem noi in tara.Sa speram ca se vor pastra.
Sper ca articolele mele ii ajuta pe vizitatorii de aici.Mlutumesc pentru "trimitere"!
Fosile.
Felicitari!
Anul trecut am facut Bucurestiul la pas. Chiar mi-a placut. Printre foarte multe altele, am fost si aici. Pasionata de geologie, m-am simtit pentru cateva clipe fericita posesoare a unei comori. Felicitari pentru articol. Intr-adevar un cadou pentru ziua mea!
arta romaneasca
inclin sa cred ca nu in mod intamplator au fost puse acolo...am putea sa facem noi ceva...populatia...nu politicienii(care oricum nu sunt interesati de tara asta si frumusetile ei)...eventual sa-i chemam pe cei de la guinness book si sa le aratam metroul cu cele mai vechi fosile din lume...sau sa infiintam vreo fundatie care sa promoveze si sa protejeze operele...nu cum am facut cu brincusi
Comentariu nou
informatia e veche de dinainte de revolutie.
atunci stiam ca statia este asa construita.
ar fi de adaugat si travertinul de Borsec din celelalte statii.
in rest este pacat ca statiile sint anoste, cele ce au obiective in zona nu au si informatii pe masura.
poate un proiect european cu studentii de la noi, au imaginatie creativa.
date eronate.
Grozav
Doar in Romania poti sa vezi asa ceva , daca e adevarat ce se spune in articolul curent , placile de marmura ar trebui luate de acolo si puse intr un muzeu, nu lasate in statia de metrou Politehnica.
Nu este marmura, ci doar o varianta a ei
Coana Leana lui Ceausescu nu a fost de acord cu montarea placilor de marmura taiate din blocuri de marmura adevarata, ci doar a resturilor de marmura, iar marmura sa fie trimisa la Export. Printre aceste resturi de marmura (ramase din Refuzul de Export) au fost amestecate si unele parti din aproprierea carierii care, intamplator sau nu, cuprind acele fosile. Videanu ar trebui sa dea explicatii mai exacte pt ca doar la Fabrica Marmura din Bucuresti s-au taiat acele blocuri de marmura (adevarate resturi) pt cei de la Metrou. Parca il vad ca Videanu, ca o sa propuna sa se scoata placile existente si sa se monteze altele (fara fosile) , iar el sa aiba un castig substantial din aceasta afacere (doar el cu afaceri/banii de acolo s-a facut / a ajuns Parlamentar)!
ba nu
Lasa-le acolo, bre "eu", ca daca le scoatem in loc de muzeu ar putea s-o termine prin cine stie ce palate, pe urma bordurilor de granit si-a altor chestii care-au disparut de prin orasul asta amarit, si-atunci chiar ca n-o sa le mai vada nimeni.
Comentariu nou
"Se pare ca in marea graba de a da in folosinta statia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmura folosesc." Se pare ca...e mult mai usor sa ne dam cu parerea decat sa facem cercetari amanuntite. marmura a fost aleasa intentionat de catre arhitect pt a putea arata lumii intregi bogatiile naturale ale tarii. dar deh..."in marea graba" de a posta un articol, ca niste romani ce sintem, preferam sa criticam decat sa apreciem si sa promovam... Ideea de punere in valoare a statiei exista din '82, nu din 2003...
n-are cum sa fie marmura, tre sa fie calcar
Nu prea cred ca e vorba de placi de marmura, marmura ia nastere prin metamorfozarea calcarului si in mod normal fosilele eventual prezente in calcar nu "supravietuiesc" temperaturii/presiunilor din procesul de metamorfozare, in nici un caz cu calitatea si densitatea vizibila in poze. Banuiesc deci ca e vorba de calcar.
Ce conteaza cand a fost Cretacicul...
Acum 180 de milioane de ani era Jursicul, nu Cretacicul, si cu siguranta exista viata terestra de multe sute de milioane de ani.
Faptul ca sunt fosile pe jos e cu siguranta interesant. Pacat insa ca autorul nu s-a documentat deloc inainte sa afirme ca acum 180 de milioane de ani nu exista decat viata marina. Daca articolul ar fi fost despre vedete, mai intelegeam sa nu conteze erele geologice, dar pare sa fie despre fosile.
Poate o sa gasim in alta statie de metrou fosile de iepuri din Precambrian.
Staţia de metrou Politehnica - inestimabil patrimoniu paleontologic
Evelyne Croitoru – specialist relatii publice la Metrorex:
Staţia de metrou Politehnica reprezintă cea mai importantă construcţie bucureşteană din punct de vedere al patrimoniului paleontologic, întrucât găzduieşte o bioconstrucţie recifală de rudişti de vârstă Cretacic târzie (maastrichtiană), veche de aproximativ 65 milioane de ani. Toate aceste date ne-au fost transmise prin amabilitatea domnului conf. dr. Mihai E. Popa, de la Universitatea din Bucureşti.
Staţia de metrou Politehnica este placată cu dale de calcar nodular roşu, fosilifer, extrase cel mai probabil din Munţii Gilău, localitatea Săvădisla. Calcarul roşu include o foarte bogată şi bine conservată asociaţie paleontologică marină dominată de rudişti, alături de gastropode, alge roşii calcaroase şi stromatolite.
Rudiştii sunt organisme fosile, dispărute la sfârşitul Cretacicului, odată cu marea extincţie de la limita Cretacic/Terţiar. La Politehnica se găsesc trei genuri de rudişti: Vaccinites, Hippurites şi Radiolites.
Staţia de metrou este foarte importantă din punct de vedere ştiinţific, deoarece restituie cu acurateţe extremă biocenoza recifală dominată de rudişti cretacic târzii, având relevanţă sistematică, paleoecologică, stratigrafică şi paleobiogeografică. Fosilele sunt foarte diverse şi foarte bine conservate bine conservate.
Din sponsorizări, anul acesta, Metrorex intentioneaza să transforme staţia într-un mini-muzeu, cu plasme, vitrine cu exponate tridimensionale şi panouri interactive.
Sb game hacker