I <3 Bucuresti: House of fun cu pauni, dragoni si cruci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Zilele trecute ne plimbam pe stradutele din Dorobanti in cautare de subiecte pentru I ♥ Bucuresti, cand, pe strada Beldiceanu colt cu Cihoschi, ne-a atras atentia o casa, destul de anonima de la distanta, pe peretele careia desluseai, cand te apropiai de ea, un panou decorativ impresionant cu pauni.

Casa cu pauni Casa cu pauni
Casa cu pauni Casa cu pauni

Imediat ce am depistat decoratiunea, care parea rupta din cartile rusesti de povesti, ne-am uitat mai bine si la casa, care are nefericita soarta de a se afla langa un liceu, colegiul Goethe mai precis. Si unde-s liceeni, sunt si taguri pe cladiri. Cum ne-am propus insa ca la rubrica I Bucuresti sa nu ne enervam, ci doar sa admiram, am tras cu ochiul in continuare la decoratiunile casei:

Casa cu pauni Casa cu pauni Casa cu pauni

Departe de a ne declara cunoscatori intr-ale arhitecturii romanesti, am cerut ajutorul internetului pentru a deslusi intelesul paunilor. De fapt ne-am dus la punct fix, pe blogul domnului Valentin Mandache, Case de epoca. O simpla cautare dupa pauni ne-a dus exact unde voiam, la un text despre chiar acest panou.

De acolo am inteles ca paunii sunt un motiv frecvent in motivele arhitecturale neoromanesti, facand parte din cadrul mai larg al pomului vietii (vezi un ghiveci stilizat in partea de jos), din care urca vita de vie (alt motiv frecvent), simbolizand viata, in care se impletesc dragoni, simbolizand raul, si vulturi, sustine domnul Mandache, simbolizand binele, desi noua ni se pare ca sunt tot pauni (au in crestet coronita tripla pe care o au si cei din partea superioara a decoratiunii).

Cercetand si coloanele de la cele doua intrari am mai descoperit niste simboluri, pe care insa, din pacate, nu le-am gasit explicate pe blogul citat mai sus:

Casa cu pauni   Casa cu pauni

Prima impresie a fost ca este vorba de niste vulturasi cam fascisti in aspect, intercalandu-se cu cruci de fier. Sapand insa marele internet dupa simbolismul si variatiunile crucii, nu am mai fost la fel de convinsi de inspiratia germana, nici a pasarilor, nici a crucilor, deoarece acestea din urma sunt inscrise pe patrate, la randul lor inscrise in cercuri. Desi o alta impresie a fost ca reprezinta niste reminiscente de cruci celtice, nu putem decat specula ca este o derivatie a crucii patee, inscrise in cerc, cruce a Ordinului lui Hristos.

Casa cu pauni   Casa cu pauni

Un alt tip de cruce (de Lorena), a carei semnificatie si prezenta iarasi nu stim sa o explicam, din pacate, sustine pocalul din care ciugulesc paunii din decoratiunea verticala de mai sus. Un al treilea si al patrulea tip de cruci se gaseste pe coloanele intrarii de pe strada Cihoschi Stanislav (foto dreapta, mai sus), unde cruci grecesti (cu toate bratele egale) sustin pe bratele orizontale cruci latine. (vezi mai multe tipuri de cruci si semnificatiile lor aici).

Dand coltul casei, ne-am amuzat foarte tare sa gasim langa sonerie urmatoarea inscriptie pe cutia de scrisori, pastrand tematica pasaretului din decoratiunile casei:

Casa cu pauni

Daca stie cineva secretul, originea sau seminficatia pasarilor si crucilor, sa ne lumineze si pe noi, va rugam, ca sa iubim Bucurestiul mai in cunostinta de cauza.
2 comentarii

I <3 Bucuresti: House of fun cu pauni, dragoni si cruci
dunedenisip
#1 -

case

Sunt multe case frumoase in Bucuresti, din pacate multe sunt parasite si in paragina sau sunt sedii de partid cum ar fi Vila Filipescu Vulpe (Brâncoveanu).
Chiar recent am vazut un articol interesant pe http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2011/08/casa-olandezo-maura-de-pe-corbeni.html despre Casa Olandezo-maură.

I <3 Bucuresti: House of fun cu pauni, dragoni si cruci
Cristina
#2 -

New comment

Chiar azi era sa scriem despre ea, dar am ales pana la urma intrarea Nicoresti :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera